Rejsebeskrivelse fra Karpathos. Søndag 16.09.2007.

Karpathos

Bænk på havnen i Diafani
Klik for større foto

Turen går til Karpathos, en græsk ø mellem Kreta og Rhodos.

På Karpathos holdes traditioner endnu i hævd, og turismen er forholdsvis beskeden. Sol, badestrande, fred og smuk natur er nøgleord. Efter tre timer lander vi i strålende solskin og stærk blæst.

Bussen kører ad bjergveje til hovedbyen Pigadia. Himlen er skyfri og havet knaldblåt med flæser af brus, der løber for vinden. Stenjorden er gul og gold, men oliventræer synes at trives og giver skygge til får og geder.

Vi indlogeres på hotel Seven Stars og går i siesta-koma. Vi var oppe kl. 02:45 og trænger til en blund.

Pigadia

Pigadia i aftenlys

Der er ca. 600 meter ind til Pigadia. Byen er søndagsstille. Nogle minimarkeder og souvenirbutikker har åbent, men ellers kun restauranter og caféer.

En ouzo byder os velkommen til Grækenland. Solen stikker, men den kraftige vind gør temperaturen behagelig. Det er for tidligt at spise, så vi returnerer til hotellet.

Ved syvtiden går vi til byen igen. Solens sidste stråler og den blå time nydes på Kafenion Faros, Ilios' Place, med udsigt over bugten. Ilios serverer. Manden inde ved kortbordet må være hans bror, for de ligner hinanden som to dråber ouzo.

Vi siger på gensyn til Ilios og dropper ind på The Life of Angels, en familiedrevet restaurant i gågaden. De har ovnstegt lam, står der på skiltet.

Ved indgangen sidder nogle ældre mænd med violinlignende strengeinstrumenter. Musikken er sikkert lokal og autentisk, men vel brægende for vores smag. Vi foretrækker lammet ovnstegt.

Først får vi dog taramosalata (rognsalat) og oliven. Det ovnstegte lam er meget mørt og serveres med ris pilaf, okra, bønner, grønne bønner og kartofler. Det smager godt, men der er meget mere, end vi kan spise, så Helle deler sin portion med 3-4 små sultne katte.

Der er utroligt mange katte på Karpathos. De fleste er små, tynde og sultne, men heldigvis er det ikke alle, der går for lud og koldt vand. På siden Katte har jeg samlet nogle billeder.

Kattekilling i Pigadia

De følgende dage

De følgende dage følger stort set samme mønster med doven afslapning.

Vi går en formiddagstur ind til byen og får græsk kaffe på café To Limani, som ligger ved havnen, hvor færger, fragtskibe og turbåde lægger til.

Derefter hjem til afslapning på terrassen og hjemmelavet frokost, hvor de fantastiske tomater indtager en central placering. Tomaterne er frilands og har ikke kosmetisk velplejet hud som de danske, men der er en verden af forskel på smagen.

Efter frokost mere afslapning og læsning på terrassen med havudsigt, og en siesta bliver det også til. Hen under aften spadserer vi til Ilios' Place, siger "kalispera" og får en ouzo-aperitif, mens solen går ned. Derefter ud at spise.

Først fredag brydes rutinen, da vi tager på udflugt til byen Olympos på Karpathos' nordlige uvejsomme del. Herom på næste side.

Alt i alt en fredfyldt ferie med afslapning som nøgleord. Så afslappet, at vi end ikke mærkede jordskælvet den sidste nat. Nå, men det var vist også kun et lille kuldegys.

Herunder kan du læse mere om hovedbyen Pigadia, hotel Seven Stars samt de barer og spisesteder, vi besøgte. På faktasiden kan du læse mere om Karpathos.

Pigadia

Aften i Pigadias havn

Pigadia er Karpathos' hovedby, og her bor ca. halvdelen af øens knap 6000 indbyggere.

Byen ligger ved en østvendt bugt på øens sydlige del og kravler fra havnen opad skråningerne. Havnen er byens hjerte og puls. Langs havnepromenaden ligger restauranter og cafeer. I Danmark har vi brugt millioner på velopdragen terrorsikring af havne med hegn og terror-forbudt skilte, men det ville være utænkeligt her: at afspærre Pigadias havn ville være som at underbinde pulsåren.

Næsten parallelt med havnepromenaden ligger gågaden på 2. række i dette amfiteater af en by. Her promenerer såvel lokale som turister, og her er den største koncentration af forretninger. På 3. række fra havnen ligger en befærdet hovedgade med trafik og butikker, og længere opad ligger beboelseskvarterer.

Byen er ikke specielt køn. Arkitekturen er blandet. Nogle huse er i italiensk byggestil og ganske pæne med buer og balustre, men de fleste er moderne pudsede klodser med altaner og lige linier; ikke prangende men funktionelle.

Der bygges en del, men mange steder står der kun ufærdige betonskeletter, som mangler at få hullerne fyldt ud. Måske det sker til vinter.

Tempoet er afslappet, og selv i byens centrum har man oliventræer i baghaverne.

Hotel Seven Stars

Trods det ambitiøse navn er hotellet nærmest trestjernet. Det ligger 500 - 600 meter fra byen og en 20 - 30 meter over havet. Det er pænt og rent med lækker udsigt og et nydeligt poolområde.

Det beskrives som 'familievenligt', og det er korrekt i mere end traditionel forstand. Der er f.eks. så lydt, at børn kan lege sammen uden nødvendigvis at være i samme stue. Lejlighederne er så tyndvæggede, at man kan høre alt, hvad naboen og overboen foretager sig.

De etværelses lejligheder er ellers ganske nydelige, og så er der en lille skyggefuld terrasse foran. Med hensyn til køkkenudstyr er lejlighederne meget spartansk udstyret: tallerkner, bestik, glas, kopper, en gryde, en stegepande, en grydeske, en palet, en proptrækker og en ostehøvl var der i vores, og det skulle ikke undre mig, om ostehøvlen og proptrækkeren var efterladt af tidligere gæster.

Vi måtte skære brød og grøntsager med Helles lommekniv, og jeg købte en kande til at lave kaffe i. Vandet kogte jeg i gryden.

Vi betalte ca. 45 ? for at bruge aircooleren i en uge.

Restauranter & barer

Kafenion Faros, Ilios' Place

Aftenudsigt fra Kafenion Faros

Kommer man ad gågaden fra nord, passerer man kirken med rødt tag, og på trappe nr. 2 herefter (de to små trapper tæller ikke med) står et skilt, som viser op til Kafenion Faros.

20 - 30 meter op ad den stejle trappe finder du Ilios' Place. Det er en lille bar. Der er en lille stue, hvor der står et kortbord med grøn dug. En energisparepære uden skærm hænger i loftet. På altanen står 5 små borde, og der er en herlig udsigt over det nedre Pigadia og bugten.

Ilios åbner kl. 17 og byder velkommen med et "kalispera" (god aften). Han har altid kasket på og et glimt i øjet. Den ene af stamgæsterne ved kortbordet må være hans bror, for de ligner hinanden som to dråber ouzo.

Ouzo på Kafenion Faros

Et stort glas ouzo koster 1,8 ? og serveres med et glas vand, oliven, nogle saltede agurke- og gulerodsskiver og lidt nødder. Ilios taler både engelsk og tysk, og det har han vist lært ved at tale med gæsterne.

Her er rart. Højttaleren leverer god græsk musik. Ilios sidder ved hjørnebordet og nyder et glas kakaomælk - eller måske er det Baily.

Når mørket falder på, flakser små flagermus rundt efter insekter, hvis det ikke blæser for meget. Det er det perfekte sted at nyde en aperitif. Mens himmel og hav smelter sammen, fornemmer man evigheden og får ro i sjælen.

En aften spurgte en ung tysk pige, hvad de skyldte. "Vierzehn", svarede Ilios. Pigen så chokeret ud og fumlede ved pungen. "Vier, Komma, zehn!", tilføjede Ilios.

Og så har Ilios for øvrigt de allernydeligste toiletter!

To Helleniko

taverne To Helleniko i Pigadia

Ligger på et hjørne i gågaden ikke så langt fra havnen.

Det var det bedste af de spisesteder, vi besøgte, og vi spiste der i alt fire gange. To Helleniko har et omfattende menukort. Maden er græsk og god. Prisen for en hovedret er mellem 6,5 og 11 ?, og med husets vin kan to personer spise godt for 20 - 30 ?.

Grillretterne er fremragende, og en spændende forret er rognsalaten, som her er meget røget og meget salt - én portion er rigeligt til to personer.

Tjenerne er effektive og taler glimrende engelsk. Stedet er særdeles velbesøgt, og har man ikke reserveret, kan det ske, at man må vente for at få et bord. Der kommer også en del lokale, hvilket borger for kvaliteten.

Toiletter med bræt!

The Life of Angels

The Life of Angels i Pigadia

En familiedrevet restaurant i gågaden, som serverer traditionel og solid græsk mad. Får man plads på balkonen, er der en flot udsigt over havnen, hvor lysene spejler sig i vandet.

Maden er veltillavet, og de tilbyder også vegetarretter. En middag for to med husets vin koster typisk 20 - 30 ?. Besøges også af lokale.

Toilet uden bræt, så man skal svæve over vandene.

Taverna Syrtaki

De mener jo nok Olaf...

Vi kom tilfældigt forbi denne taverne i "Ulof Palme gade", som er en sidevej til gågaden. Da vi kom forbi, var stedet lukket, men gårsdagens menu tilbød ged, og da gårdhaven tilmed så særdeles hyggelig ud, skulle det prøves.

Vi vendte tilbage om aftenen og blev hjerteligt modtaget af en smilende tjener. Gårdhaven er rar og stemningsfuld med citrontræer og et plaskende springvand, og stolene er minsandten magelige.

Maden var dog ikke nær så god, som de andre steder vi spiste. Kødet var OK, men tilbehøret var kedeligt og trist. Mine kolde og slatne chips røg næsten urørte ud. Husets røde har ikke så lav pH-værdi som eddikesyre, men pas alligevel på emaljen!

Toilet med bræt.