Ferie i Giardini Naxos på Sicilien

I april 2006 tog vi på en uges charterrejse til Sicilien. Batterierne var flade efter en lang vinter, og vi trængte til en afslappende ferie med tidligt forår. Selvfølgelig måtte der gerne ske lidt, men det skulle ikke kræve for store anstrengelser, og kunne vi komme op på to siestaer om dagen, ville det ikke gøre noget.

Vi valgte Giardini Naxos som feriemål. Det er en lille badeby på Siciliens østkyst nær den mægtige vulkan Etna, og her blev vores forventninger indfriet til fulde.

Ankomst til Sicilien og Giardini Naxos

Tirsdag den 18. april 2006

Altan med havudsigt på Villa Pamar. Klik for større billede.
Klik for større foto

Dønningerne fra Det Joniske Hav slår mod stranden under altanen. Brændingens rytmiske brusen er sært beroligende, og vinden lugter af saltvand og tang. Himlen er overskyet denne eftermiddag, og havet er grågrønt med en brun bræmme, hvor bølgerne hvirvler sandet op.

Vi landede i Catania kl. 11. Flyveturen fra København tager 3 timer, og da vi kommer ud af lufthavnen, bekræfter palmerne, at dette er ferieland: Sicilien. Busturen til Giardini Naxos tager 45 minutter, og ved 13-tiden er vi indlogeret i en toværelses ferielejlighed på hotel Villa Pamar.

På flyet fik vi kun morgenmad, så vi falder ind på den første og bedste café, Café Chantal, og får en lun panino (sandwich). Strandpromenadens restauranter har mange frokostgæster, men det lille supermarked nær postkontoret har siesta-lukket til kl. 16. Indkøbene må vente.

Startours infomøde er kl. 16.30 på restaurant La Conchiglia. Her serveres et glas mandelvin, som er en lokal specialitet, mens guiderne reklamerer for deres halv- og heldyre udflugter. De prøver også at bilde os ind, at Sicilien er Middelhavets tættest befolkede ø med ca. 200 pr. kvadratkilometer. Startour har glemt Malta, hvor befolkningstætheden er mere end seks gange højere.

På vejen hjem køber vi ind i det lille supermarked på strandpromenaden. Priserne er høje, men alle ved jo, at havudsigt koster ekstra.

Giardini mod nord og Taormina i højderne bagved
Regnbue over bugten ud for Giardini Naxos

Mens Helle hviler sig, spadserer jeg en tur nordpå mod Giardini. Jeg køber et par ting, som vi glemte i supermarkedet, og udser mig et trattoria, Da Antonio, som ser hyggeligt ud.

Hjemme slår jeg en smut op på tagterrassen på 5. sal. Udsigten er storslået, men det er begyndt at småregne. Ti minutter senere passerer et tordenvejr fra land ud over havet og efterlader en smuk dobbelt regnbue som afskedsgave. En stribe af himlen bliver blå, og under striben skifter havet farve fra grønt til blåt.

Villa Pamar - et lejlighedshotel

Villa Pamar

Villa Pamar er et lejlighedshotel på strandpromenaden, midt i byen og ca. 10 meter fra havet.

Der er 4 etager med elevator og så en tagterrasse. Her er rent og pænt, og vores ferielejlighed er veludstyret med altan, stole og bord, masser af bøjler, mobilt tørrestativ, tøjklemmer, stegepande, kasserolle, gryde, espressokande, dørslag, rivejern, lille kaffetragt til filterposer, glaskande og andet køkkengrej, opvaskemiddel, to kogeplader, emhætte, køleskab med fryser, adapter-stik og meget andet. Stedet bærer præg af, at man kender skandinavers behov og vaner, og dette lejlighedshotel er da også ejet af en svensker, en Hr. Jan Almqvist.

På 5. sal er der tagterrasse med borde og liggestole, og her er baren åben fredag og søndag fra 18.30 til 20. (Note: i maj 2008 åben hver dag 17-19.) Der er også fjernsyn, hvis man har trang til at se otte italienske kanaler samt Euronews.

Bor man til strandpromenaden, kan der være støj fra gaden og brændingen (!), og bor man til den anden side, kan der være lidt larm fra fisketorvet, som åbner om morgenen.

Receptionen (svensktalende) er kun bemandet på deltid, og man låser sig selv ind og ud af hoveddøren. Der er rengøring 6 dage om ugen (ikke søndag), som inkluderer lettere morgenmads-opvask. (Note: i 2008 rengøring alle dage, men ingen opvask.)

Villa Pamar, Via Tysandros 76 F (Lungomare), 98035 Giardini Naxos (ME), Italy

Ved halvnitiden går vi hen på Da Antonio. Appetitten er ikke til større kulinariske eventyr, så vi nøjes med pizza. Min er lidt fersk, så jeg får et par af Helles ansjoser som krydderi. Rødvinen er en "Etna D.O.C." fra 2003 og smager glimrende - god næse og en til navnet passende fyrig smag. På etiketten står, at druerne er dyrket på Etnas skråninger på 50 år gamle vinstokke. Vi slutter af med en hjemmelavet citronsorbet, og som Startourkunder får vi knap 10 % rabat og bonnes for 29 €.

Pizzaen imponerede os ikke, men betjeningen var kvik og elskværdig, og der var en del lokale gæster, hvilket altid er et godt tegn. Vi flygtede med fin timing, da restauranten blev invaderet af et 4-mandsorkester i folkedragter. De så maleriske ud, men den hvinende fløjte var vel skinger og høj i det lille lokale.