Om terrassen og at lære af historien

Rundt omkring i verden slår de hinanden ihjel med ubændig blodtørst, i Ukraine, i Gaza, you name it, men her på terrassen hersker fred.

Hvis galningene i verdens brændpunkter har lært noget af historien, er det at dræbe med større og større teknisk snilde. Civilisationens fernis er tynd som bladguld.

Jeg derimod har for eksempel lært, at bærbare computere og WiFi kunne gøre os til friluftsmennesker. Fra maj til og med september har der nu i nogle år været dømt terrasse i al slags vejr undtaget < 12° C og storm fra øst.

tot_oregano

Tot gør os selskab. Han har sin egen stol med hynde, men ligger også gerne på Helle, når hun har lagt benene op og ser komfortabel ud.

Skønt madglad spiser Tot sjældent op, medmindre den står på kalvecuvette eller lignende. Så der er gerne noget til pindsvinet, når han kommer tøffende på sorte ben.

Medmindre Trine har været på besøg, og det er hun efterhånden tit. Trine er en lille, hvid hunkat med sort blis i panden og gråstribet hale. Hun nærmest kryber over græsplænen og er meget frygtsom, selvom hun intet har at frygte på denne terrasse.

Tot kigger bare på, at hun tømmer madskålen. Han er normalt ikke gæstfri og har ingen humanistiske tilbøjeligheder, men frygtens kropssprog fortæller ham sikkert, at Trine er en undskyldning for sig selv. Gør man den mindste bevægelse, stikker hun af.

Vi ved ikke, om hun hedder Trine, men det hedder hun her, ligesom Hugo hedder Tot, fordi Hugo er et fjollet navn til både katte og jungledyr.

Der er pause i håndværkernes huseren, og jeg knokler på for at ændre designet af tusinder af websider (ikke bloggen), så de tilpasser sig alle skærmstørrelser ned til smartphone-bredde. Jeg er glad for søg og erstat-funktionen.

Som forudset har processen lært mig et og andet, så jeg kan starte forfra, og når jeg kunne forudse det, er det selvfølgelig fordi, jeg har lært af historien.

Jeg følger ikke rigtig med i, hvad der sker i brændpunkterne, skønt det kun kræver et par klik med musen. Terrassen er så fredelig, og det er så forudsigeligt og tragisk, når galningene intet har lært, og intet kan stilne deres blodtørst.

Tot kom lige gående med en fugl i munden. For ham er det et instinkt at jage, han kan ikke lade være, han har intet valg. Han lagde fuglen fra sig. Den lå helt stille, men fløj så pludseligt og overraskende.

Det er ikke mange i fx Gaza, der får den chance. Tot mjavede skuffet, men bærer ikke nag til undsluppet bytte.

Posted in Småsnak | Tagged , , | 12 Comments

Money down the drain

kloakarbejde
Det startede med en tilstoppet regnvandsbrønd, og nu ligger dele af terrassen og forhaven hen som en slagmark under 1. Verdenskrig.

Det var træls med regnvandsbrønden på terrassen, så jeg ringede til en kloakmester. Der var også et andet afløb (også fra nedløbsrør), som trængte til en større piberenser, end dem jeg bruger.

Nå, men sådan en kloakmester vil have tjek på endestationen, og her tænker jeg på ejendommens samlebrønd, hvorfra tingene løber ud i den vide verden.

Det viste sig, at der var en brønd lidt til venstre for fordøren og 60 cm under terræn. Fra denne kunne de med kamera se, at der er endnu en brønd, og den har de så gravet ned til i dag. Dækslet er hele 80 cm under terræn.

Brønd nr. 2 er slidt i bunden, og det bliver fikset, så den ikke bliver en sivebrønd. Begge brønde får også ”etager” bygget på (brøndringe), så dækslerne kommer op i nærheden af terræn.

Så er de nemmere at komme til næste gang, hvornår næste gang så ellers bliver. Dette kan meget vel være første gang, siden huset blev bygget i 1947. Jeg ved det ikke.

Regnvandsbrønden på terrassen var gennemboret og blokket af rødder så store, at de ikke bare kunne fjernes med en rodskæring. Nej, betonrøret skulle graves op og skiftes.

Det ser herrens ud. Jeg håber sandelig, at de bliver færdige i morgen, og at de rydder lidt op efter sig, for terrassen ikke mindst har fået væsentlige fællestræk med en grusgrav.

Forsikring? Glem det, forsikringen dækker ikke almindelig vedligehold eller skader opstået af mangel på samme.

Så vendinger, som ”at smide penge i et hul i jorden” og ”money down the drain,” har fået helt ny betydning i dag på denne matrikel. For tiden går det fint med at få udgifterne til at slå til.

Posted in Småsnak | Tagged , | 10 Comments