Langtidsstegt lammekølle med bouillonkogte ovnkartofler

I går stod den på langtidsstegt lammekølle. Rosastegt lammekølle er også glimrende, men denne gang skulle det altså være langtidsstegt. Jeg havde tiden, og så er det så nemt.

Forberedelse

Jeg startede med at fjerne benet. Brug en lille skarp kniv og lad den følge benet – det er ikke spor svært. Man kan gøre det, uden at skære køllen op, men det er lidt besværligt.

Lammekølle

Fordelen ved at fjerne benet er, at man får reelle skiver, når køllen er færdig. Jeg lagde så nogle overskårne fed hvidløg, lidt rosmarin og noget friskkværnet peber ind, hvor benet havde siddet, og snørede køllen fast til.


Tilberedning

Køllen blev brunet i olivenolie i en stegegryde. 1 – 2 dl vand ved, 3 fed hvidløg, en kvist rosmarin og lidt salt ved. Benet røg også ned. Låg på gryden og så i en kold ovn der blev sat til 120 grader.

Her stod den så og hyggede sig et par timer, hvorefter jeg vendte dyret og skruede op til 140 grader. Efter ca. 3½ time i alt er den smørmør, men der sker ikke noget ved at give den endnu mere. Det skulle da lige være, at den falder fra hinanden, når man prøver at skære den i skiver.

Under alle omstændigheder er den så mør, at man helst skal bruge en meget skarp kniv til at skære – ellers går den i stykker. Det gør ikke noget for smagen, men skiver tager sig bedst ud.

Egentlig er langtidsstegningen bedre til en udskæring med mere fedt end køllen, men nu var det altså kølle, der lå i køledisken.

Når køllen er færdig, kan man si skyen og evt. jævne den lidt med majsstivelse (Maizena).

Pas i øvrigt på med rosmarin. Det er en kraftig urt, som nemt kan overdøve alt. Bryder man sig ikke om rosmarin, er timian et udmærket alternativ.

Vi havde en rest kartoffelgratin, som jeg serverede til med en tomatsalat, men ellers ville jeg nok have lavet bouillonkogte ovnkartofler med salat og en eller anden grøntsag.

Bouillonkogte ovnkartofler

Sæt vand over i en gryde. Tilsæt et godt skvat olivenolie, saften af en halv citron, 1 løg, 2 tsk. tørrede Provence-urter og en bouillonterning. Når vandet er kommet i kog tilsættes rigelig salt.

Kartofler i både kommes i den kogende bouillon og simrer i 10 minutter, hvorefter de får lov at stå i det varme vand og trække i 20 – 30 minutter.

Kom lidt olivenolie i et ildfast fad. Fisk kartoffelbådene op og læg dem i fadet. Det er bedst, hvis fadet er så stort, at kartoflerne kan ligge i ét lag.

Med en ske “skummer” du nu bouillonen, så der kommer vand, olie og krydderurter med. Det hælder du over kartoflerne, så der er et par millimeter væde i bunden af fadet.

Sæt fadet i en varm ovn til kartoflerne er gyldne. Det kan være nødvendigt at rode lidt rundt i kartoflerne en gang imellem, så de får farve på alle sider. Spæd/dryp flere gange med bouillon, så de ikke bager tørre og hænger i.

Kartoflerne er møre, før de kommer i ovnen, og skal det gå stærkt, kan du bruge grillen, men så skal man holde øje med dem hele tiden.

Velbekom’


Lignende sider:

Cevapcici – krydrede frikadeller fra Balkan http://sitestory.dk/wordpress/2009/06/25/cevapcici-krydrede-frikadeller-fra-balkan/
Fars goulash http://sitestory.dk/wordpress/2010/02/07/fars-goulash/
Stormogulens kylling i karry http://sitestory.dk/wordpress/2009/04/12/stormogulens-kylling-i-karry/
Kyllingebryst med skinkesvøb og ostefyld http://sitestory.dk/wordpress/2009/04/09/kyllingebryst-med-skinkesvoeb-og-ostefyld/
Citronkylling med pift af kanel http://sitestory.dk/wordpress/2008/12/22/citronkylling-med-pift-af-kanel/
This entry was posted in Mad & Vin, Opskrifter mad and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Langtidsstegt lammekølle med bouillonkogte ovnkartofler

 1. Pingback: Lammekølle er populær mad i påsken

 2. Annie ØRskov says:

  Denne lammekølle til 6 personer blev simpelthen fantastisk ligeledes kartoflerne.

 3. @Annie
  Jeps, den er stensikker, men alligevel rart også at høre det fra andre :-)

 4. lars says:

  Hvorfor fjerne benet inden, kan jo bare trækkes ud bagefter. Benet giver god smak!

 5. @ Lars
  Ben smager ikke af stort andet end calcium = ca. 0. Det som “smager” ved ben, er det kød og væv, som hænger ved, når man fjerner det. Derfor lægger jeg også benet ved i gryden.

  Ved at fjerne benet og putte gode sager i “hullet” (som hvidløg og andre krydderier) får du langt mere smag end fra benet. Desuden giver det mere reelle og faste skiver, når benet er fjernet forinden, og køllen er snøret godt sammen.

 6. Lars i London says:

  Hvor meget vejede køllen?
  Satte du stegegryden nederst i ovnen?
  Glæder mig meget til at afprøve denne opskrift, som lyder fantastisk lækker!

 7. @ Lars i London
  Hm, vægten husker jeg ikke, men det var sådan en standard dybfrossen lammeting fra New Zealand, og mon ikke de er på ca. 1½ kg?

  Min stegegryde er stor og ovnen forholdsvis lille, så gryden skal stå på en bradepande nær bunden for at være der. Jeg tror dog ikke, det er så afgørende, når man laver slowfood ved lav temperatur på denne måde. Velbekom!

 8. susanne says:

  Udover at opskriften lyder superlækker, er den også velbeskrevet, så jeg har fået mod på, at gå i gang med en udbening :). Min lammekølle er på 3,5 kg, tror du de beskrevne timer er nok? Kan det gøres i en bradepande i stedet for? Jeg har ingen gryde stor nok ;)

  spændende opkskrift med boillonkartofler, det vil jeg også prøve

 9. @ Susanne
  3,5 kg og et LAM? Hvilken race? Nå, spøg til side:

  Jeg er usikker på stegetiden – også fordi det med 3,5 kg må være et ældre dyr. Mit gæt er 2 timer mere, men i praksis ville jeg simpelthen starte i rigtig god tid og så afgøre med en strikkepind, hvornår kræet er smørmørt. Så kan man altid varme det senere. Jeg kunne endda finde på at lave køllen dagen i forvejen – den kan nemt varmes.

  Selvfølgelig kan det gøres i en bradepande. Jeg ville nok dække med stanniol og dryppe meget ofte og sørge for at supplere væden, som ellers damper væk.

 10. susanne says:

  Ok – fint, tak skal du have. Næ, lammet er kun 5 mdr. det er “hjemmelavet”, vores første forsøg, og vi var også meget overraskede over, hvor meget de vejede slagtet. Men ualmindeligt lækkert kød :D.
  Tak for dit hurtige svar og gode råd, vil vende tilbage og prøve flere af dine opskrifter.

  mvh
  Susanne

  Ps: Det er shropshire, den mindste kødrace vi har i Danmark.

 11. Pingback: Grillet lammekølle langfredag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>