Cevapcici – krydrede frikadeller fra Balkan

Der var grillvejr i går, og jeg besluttede at lave cevapcici: de krydrede og spændstige kødruller som er Balkans svar på frikadellen.


Jeg har været vild med cevapcici, siden jeg besøgte Slovenien første gang i 1980. Det er Balkans svar på frikadellen, og der er sikkert lige så mange opskrifter, som der er husmødre. De kan krydres på mange måder, men hvidløg er obligatorisk!

Fælles for alle varianter er, at det er en krydret oksefars og/eller lammefars, som steges/grilles og serveres med hakket rå løg, ajvar (se senere) og hvad man ellers kan finde på. Billedet herunder er den ægte vare fotograferet i Slovenien 2002.

Cevapcici

Ajvar ligner ketchup, men er en rød pasta (relish) med rød peber og aubergine som hovedingredienser, og i det tidligere Jugoslavien serveres den til alle grill- og stegeretter. Der er milde og stærke varianter, og ajvar kan købes i mange indvandrerbutikker.

Desværre havde jeg ikke lammefars, så jeg brugte følgende til mine cevapcici:

 • ½ kg oksefars
 • ¼ finthakket løg (kan også rives, men det gad jeg ikke)
 • 1 æggehvide
 • 2 store pressede fed hvidløg (jeg fortrød, at jeg ikke brugte 3-4)
 • hakket persille (her er variationsmuligheder!)
 • salt
 • peber
 • et par dråber Tabasco (eller cayennepeber eller…)

Rør farsen og lad den hvile en time eller to i køleskabet. Form farsen til “fingre” og steg dem på en hed pande, grillpande eller trækulsgrill. Æggehviden er med til at give de stegte cevapcici en spændstig konsistens, man ikke genfinder i en hakkebøf.

Jeg serverede med hakket rå løg, ajvar, råstegte kartofler og en enkel grøn salat med olie/eddikedressing. Desserten var græsk yoghurt med blåbær, melontern og honning, men det er en anden historie.

This entry was posted in Mad & Vin, Opskrifter mad and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Cevapcici – krydrede frikadeller fra Balkan

 1. Ramogens says:

  Tak for den her. Har vendt tilbage et par gange for lige at huske hvordan det er med de der cevapcici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>