Hovedstop på cementovnen – stilhed før stormen

Der har været en kende travlt på arbejdet siden nytår. En del prioriterede huhej-opgaver, som helst skulle være løst i går.

Ovn 87

Ovn 87. Klik for større foto.

Så må nogle ”normale” opgaver vente. Opgaver, som er vigtige, men som ikke haster vildt og blodigt.

Det er ikke særligt tilfredsstillende at stille opgaver i venteposition, men sådan er det en gang imellem, og nu falder der vel lidt ro på igen.

Den største cementovn, ovn 87, blev nemlig stoppet i nat og kommer til at holde nogle uger for omfattende vedligehold og ombygning.

At holde driften af ovn 87 på ret kurs er en af mine primære opgaver, så jeg får mere tid, mens ovnen holder stille, og forventer at få gjort noget ved dyngerne.

Fabrikken bliver som en myretue af egne og fremmede håndværkere. Alt er planlagt minutiøst, så de går mindst muligt i vejen for hinanden – stoptiden skal minimeres.

Der er nemlig udsolgt, og lagrene vil være små, når vi skal i gang. Så vil der hvile et ekstra pres på procesfolk som mig. Man kan sælge alt det, vi kan producere. Som altid er der mange ting med høj prioritet, men førsteprioriteten er der absolut ingen tvivl om.

Det er et luksusproblem, når man tænker på, at omsætningen på det danske marked faldt med mere end 35 %, da finanskrisen ramte. Omkring 150 kollegaer fik deres opsigelse, og produktionen var længe på vågeblus.

Fabrikken investerer nu mange millioner i øget produktionskapacitet og substitution af fossile brændsler, og for første gang i adskillige år er antallet af medarbejdere øget.

Der har lige været en større organisationsændring. Dem har der været en del af i mine år på virksomheden, men dette er den første uden afskedigelser.

Det er befriende. Lige så trist det er at arbejde på en virksomhed i krise, lige så opmuntrende er det, når det går godt. Presset er anderledes positivt.

Det ændrer ikke ved, at weekenden er velkommen. Katten flader ud i vindueskarmen over varmeapparatet, og jeg flader ud i lænestolen.

Nu er der nogle ugers stilhed før stormen.

/Eric

8 tanker om "Hovedstop på cementovnen – stilhed før stormen"

 1. Stegemüller

  Som altid når du skriver om dit arbejde og fabrikken, tænker jeg, at det er vældige kræfter, der er på spil, og som I for størstedelens vedkommende kan styre selv. Men så er der det “ustyrbare”, hvor I må leve med en nedetid på mange uger. Og den tid skal naturligvis minimeres mest muligt.

  Hvor er det dejligt at kurven nu er vendt, så I kan ansætte nye medarbejdere.

  God søndag sammen med katten.

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er rigtig godt, at kurven er vendt. Det betyder også en del for trygheden og dermed arbejdsklimaet.

   Et “normalt” hovedstop ville kunne klares på kortere tid, men denne gang er der tale om en større ombygning af en del af ovnsystemet, og det tager længere tid.

   Svar
 2. Jørgen

  Som altid er det spændende at læse beretninger fra virkelighedens verden. Det er jo let at forstå der skal vedligehold til og det er dejligt at det går godt som helhed.
  Jeg går ud fra at bemærkningen om at der ikke er tvivl om hvad førsteprioriteten er. Det er givet vis produktfremstilling.
  Det får mig til at tænke tilbage på tiden jeg efter jeg blev selvstændig. Jeg skulle forestå en kursusdag om prioritering. Jeg glemmer det aldrig, idet det viste sig at opgaver der altid rykkede for andre, var de fakturerbare opgaver, nemlig slutproduktet. Måske havde med bedre tid i en sådan halvoffentlig virksomhed dengang, men måske ser man det også rundt om i dag.
  God søndag i lænestolen, som jeg håber solen skinner på.

  Svar
  1. Eric

   Ja, når et maskinkompleks producerer flere tusinde tons i døgnet ved temperaturer på op mod 1450, bliver det slidt og skal vedligeholdes. Førsteprioriteten bagefter er ganske rigtigt produktion/output. Til andre tider kan det være en afvejet prioritering, fx billiggørelse på bekostning af output, men ikke denne gang.

   Hvis en arbejdsplads har uklare prioriteringer, har ledelsen svigtet en af sine vigtigste opgaver.

   Svar
 3. Ellen

  Positive nyheder – dejligt, at tendensen har vendt sig til det gode.
  Det er jo logisk nok, at det er det der giver indtjeningen, der prioriteres højest, men derfor kan det da godt være irriterende ikke at kunne fordybe sig i noget, der måske er lidt mere interessant.
  Skal du ikke på ferie, mens der er nedlukket?

  Svar
  1. Eric

   Ja, det er godt, når der investeres og skabes arbejdspladser. Det bliver spændende, når ovnen skal i gang igen. Når det meste har været skilt ad og er samlet igen, sker der ofte ting, man ikke lige havde ventet, selvom man har nok så mange tjeklister.

   Og jo, vi har planlagt en forlænget weekend med selvforkælelse. Restferien fyres af senere.

   Svar
 4. Farmer

  Min mellemste søn, mureren, melder også om fuld knald på.
  Det kniber med at finde nok kvalificerede håndværkere.

  Kunne du ikke have fået den ovn til at hoste sig igennem frem til næste byggekrise, hvor der så var plads til at at opbygge et lager før produktionsstop?

  Svar
  1. Eric

   Den næste byggekrise kommer, ingen tvivl om det, og hvis Trump får held til at deregulere finanskapitalen, kan den komme hurtigere, end vi aner.

   Men der går nok nogle år, og sådan en cementovn, der kører 24/7, skal have mindst én årlig overhaling.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *