Livet er godt i Siracusa

Vi har fundet os til rette i Siracusa på Sicilien og nyder det gode vejr, den gode mad og livet i almindelighed.

Jeg står gerne op ved den tid, hvor jeg plejer at cykle på arbejde. Solen er knap så tidligt på den, men morgenkaffen kan nydes på tagterrassen med ca. 18° varme, som stiger hastigt, når solen tager sig sammen.

Der er helt stille bortset fra en jublende stillits, mursejlere der piber i flugten, duer der kurrer og lyden af duevingers svish-svish-SVISH.

Byen vågner gradvis, og så kommer lydene af folk og trafik på gaden, men der er stadig roligt.

Formiddag

Det er 6. gang, vi er i Siracusa, så vi færdes hjemmevant i den gamle bys labyrint. Vi går gerne tur om formiddagen og køber ind i supermarkedet eller på det farverige marked nær broerne til Siciliens fastland.

Svaerdfisk

Svaerdfisk på markedet

Markedet bombarderer sanserne, og priserne er særdeles rimelige. Fx har Helle tidligere betalt en mindre formue for kandiseret ingefær i små portioner, men på markedet kan man få et kilo for 10 €.

Og så har jeg slet ikke nævnt fisk, skaldyr, ost, grøntsager, frugt, krydderier og delikatesser. Hvad mener du fx om et kilo stilktomater for 1,5 €? Eller et brød til 60 cent?

Er du lækkersulten her og nu, kan du få ”juicen” fra friskflækkede søpindsvin i et plastikglas eller østers med et glas hvidvin til.

Tirsdag besøgte vi et museum, som udstiller modeller af Leonardo da Vincis og Arkimedes’ maskiner. Det var fascinerende at se deres evne til nytænkning funderet på forståelse af de fysiske love.

Modelskib

Hjuldamperens forløber

På fastlandet er der en arkæologisk park med antikt amfiteater, stenbrud m.m., men jeg tror, det er for tidligt til et gensyn.

Så hellere museet, men det har ikke så mange antikke kunstgenstande udstillet – romerne stjal de fleste, da de erobrede byen i 212 f.Kr. Ved samme lejlighed slog de Arkimedes ihjel, men det er en anden historie.

Frokost og eftermiddag

Frokosten indtager vi gerne på tagterrassen. Den er enkel med brød og forskelligt til at putte på og så en tomatsalat.

Frokost på tagterrassen

Frokost på tagterrassen

Så er det tid til afslapning, og på et tidspunkt, når solen forsvinder fra tagterrassen, bliver der lidt koldt. Hvis der er søbrise, bliver der temmelig koldt, da havet ikke er opvarmet på denne årstid.

Så pakker vi sammen og går tur. Aftensolen kærtegner havnepromenaden fra marinaen til Fonte Aretusa, som er en af turistmagneterne.

Den brede havnepromenade har fået fin, ny belægning af sandsten, og her ligger yachter, som næppe koster under 100 millioner danske.

Lystfiskere på havnepromenaden

Lystfiskere på havnepromenaden

Når vi har passeret Fonte Aretusa, finder vi aperitifstedet, bestiller hvidvin og vand og lader os kærtegne af den synkende sol, mens vi betragter de mange forbipasserende og kommer med små bemærkninger om livets fortræffeligheder.

Aperitif

Aperitif

Tjeneren har en fiskestang stående op ad stakittet, men hvis han fanger noget, kommer det næppe på menuen.

Aften

Når solen er gået ned, og tiden er moden, går vi hen til vores foretrukne restaurant, Da Mariano, hvor man spiser sicilianske lækkerier og forkæles, hvis man er stamkunde.

Orata al acqua di mare

Orata al acqua di mare

Det er nok ikke så meget, fordi man er stamkunde, det er mere noget i retning af, at man som stamkunde indlemmes i en slags familie. Hernede er familien meget vigtig, og de ældre medlemmer behandles med stor respekt.

I går onsdag var undtagelsen, for onsdag har Mariano lukket, og vi fik en pizza på pizzeriaet lige i nærheden. Tjenerne er unge, men belevne som i gamle dage, og pizzabrødet er det bedste, vi nogensinde har fået.

Tja, og så er det hjem, hvor trætheden indfinder sig med forbløffende hast.

Sådan kommer de fleste dage nok til at gå, men med undtagelser som da jeg blev klippet i dag, eller når vi finder på en udflugt til fastlandet – eller hvad ved jeg.

Vi har ikke travlt med pinedød at opleve noget. Det stille, nydelsesfulde liv er en oplevelse i sig selv, som giver indre ro og dybtfølt tilfredshed.

/Eric

10 tanker om "Livet er godt i Siracusa"

 1. Lene

  Sådan en ferie gad jeg godt prøve. jeg gør det i en eller anden grad, når vi er i sommerhus. Men på motorcykelturen er vi på farten hele tiden. God nydning

  Svar
  1. Eric

   There’s nothing to it, just do it, men det er selvfølgelig lidt overfrisk, hvis der er andre bindinger. Det er vore måde at holde ferie på, og vi nyder det. De fleste vil nok finde den lidt dyr, men de kan som regel glæde sig over udgiften til bilen 🙂

   P.S.
   Hvis du har en anden e-mailadresse – eller får en – kan du slippe for, at dine kommentarer skal godkendes hver gang.

   Svar
 2. Ellen

  Dejlige feriedage og en dejlig beskrivelse af dem.
  Den der med søpindsvinejuicen springer jeg nok over … har du/I smagt det? Det smager vel bare af saltvand, vil jeg tro, men tanken om et mast søpindsvin er lidt ulækker. Resten af ‘kulinariteterne’ kan jeg sagtens gå ind for.
  Fortsat god ferie – nu er vi hjemme igen, og jeg vil bare sige, at I behøver ikke at skynde jer hjem; her er stadig vådt og s….koldt!

  Svar
  1. Eric

   Nej, vi har ikke smagt søpindsvin, det ser lidt for ulækkert ud – orange snot. De er nu ikke mast, bare åbnet (fosigtigt!) og så skrabet ud.

   Med den vejrudsigt har det ingen hast at komme hjem. Nu skal vi snart ned og nyde en aperitif ved havet og nyde solens sidste stråler i dag 🙂 Vi fik italiensk is ved femtiden, og det er ikke svært at forstå, at mange sicilianere først spiser til aften ved 22-tiden …

   Svar
 3. Stegemüller

  Hvor I dog nyder det – og det er jer så vel undt. Det at spise godt optager jer, og det ville også optage mig. “At rejse er at leve” skrev H. C. Andersen. Jeg vil nu tilføje: “At spise er at leve”. Smage noget nyt, vende tilbage til noget gammelkendt, at blive fristet at form og farve… Det er livet, og når du så krydrer det med fine billeder er alt godt.

  Svar
  1. Eric

   Ja, vi nyder det. Både det at spise godt og have god tid sammen. Nå ja, og så lige det gode vejr 😉

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *