Klipning i Siracusa

Jeg trænger til at blive klippet. Tirsdag gik jeg forbi Salvatores barbersalon nær marinaen, hvor jeg blev klippet for et par år siden, men der sad for mange og ventede.

Jeg noterede mig, at Salvatore åbner kl. 8, og planlagde at komme tidligt næste dag.

Tempelruin

Ruinerne af det gamle græske tempel har intet med indlægget at gøre, bortset fra at de ikke ligger så langt fra frisøren.

Onsdag er jeg der ikke helt til åbningstid, men dog 08:20. Alligevel er salonen lukket. Endnu et eksempel på siciliansk tidsregning. Henne i Via Roma har en ejendomsmægler permanent et skilt hængende med: ”Ritorno subito” – vender straks tilbage.

Jeg har forberedt mig med Google Maps, just in case, og ved, at der ligger en frisør i Via Trieste 24, ikke langt fra markedet.

Jeg er der præcis 08:30, hvor salonen åbner ifølge skiltet i døren. Foran mig står en gammel mand med stok og hans endnu ældre, krumbøjede mor, som er knap 1,5 meter lav og har stor, grå manke.

Den gamle mand tager i døren, men den er låst. Et sekund efter åbner en ung pige indefra, og vi går ind. Det tager lidt tid for de ældre at komme over trinet, men de kom jo først, og jeg har ferie.

Pigen snakker med den gamle dame. Det går for stærkt, til at jeg kan følge med, men jeg fanger dog, at hun ikke skal klippes. Der er håb.

Dernæst kommer turen til mig. Pigen har rød, langærmet bluse på med salonens navn påtrykt: Bella in Testa. Hun spørger med rivende fart om noget, jeg ikke fanger en dyt af, så jeg siger, at jeg bare skal klippes: ”Solo taglio di capelli”.

Hun spørger om mere, jeg ikke forstår, og jeg spørger uden optimisme, om hun taler engelsk. Det gør hun ikke. De fleste sicilianere er kun tosprogede: siciliansk og italiensk.

Hun skruer dog ned for tempoet og spørger, om jeg har bestilt tid. Jeg spørger, om det er nødvendigt, og hun bekræfter. Jeg spørger så, hvornår der er en tid, og hun svarer:

”In dieci minuti” – om 10 minutter. Det overlever jeg nok.

Fem minutter efter kommer frisøren. Hun har også rød bella-in-testa-bluse på, men hendes er større.

De får med fælles hjælp og megen varsomhed manøvreret den gamle dame på plads i en stol, hvor hun kan ligge med hovedet bagover og få håret vasket.

Knæhaserne kan ikke nå kanten, så de korte ben stritter ligeud. Jeg vender blikket bort, da nederdelen glider op og afslører, at de sorte nyloner kun når til knæene. Selvom man er +90, kan man vel være forfængelig.

De får hende bakset på højkant efter hårvasken. Den lyserøde bluse er våd et stykke ned ad ryggen. Hun bliver tørret, og frisøren sætter hårklemmer i her og der, men næppe helt tilfældigt.

Min tur

Med den sidste klemme sat vender frisøren sig mod mig og beder mig tage plads, mens den unge pige begynder at føntørre den grå manke.

Frisøren spørger om et eller andet. Jeg beder hende tale langsomt og siger, at jeg bare skal klippes. Som nu, bare cirka 5 uger kortere.

Hun spørger, om siderne skal tages med saks eller maskine. Det lader jeg være op til hende og tager brillerne af. Uden dem er alt tåge, så nu er frisurens skæbne i hendes hænder.

Hun vælger maskine til siderne og bruger saksen på det, som hvirvlens centrifugalkraft har levnet i toppen. Hun klipper hurtigt og sikkert, og en blød børste fjerner jævnligt hår fra mit ansigt.

Hun spørger om jeg vil have ”shampoo” i. Hun mener jo nok voks, og jeg svarer ”Niente” – ingenting, hvorefter hun puster med lidt hårlak, og så er jeg færdig.

Det tog vel knap 20 minutter. Resultatet er nydeligt, når man tager i betragtning, hvad kunstneren havde at gøre med, og 10 € er en helt rimelig pris.

Jeg siger ”Arrividerci,” da jeg går. Det kan sagtens være, at jeg også skal klippes, næste gang vi kommer til Siracusa.

Bella in testa går jeg op til markedet og køber brød, før jeg vender næsen hjemad. Trods den bløde børste er der små hår, som stikker i nakken.

Relateret:

12 tanker om "Klipning i Siracusa"

 1. Stegemüller

  Hov er det ikke nyt, at du har “relaterede poster”?

  10 euro… det er sørme billigt, eller også er det bare fordi, 250,00 kr. herhjemme er det rene røveri.

  Sicilien lyder skøn. Jeg får lyst til at tage dertil. Og lysten øges, når jeg ser dine mad-billeder.

  Svar
  1. Eric

   Jeg har indimellem håndvalgte relaterede indlæg, hvis jeg synes, det er på sin plads, og her er et klart tema.

   Sicilien har mange facetter, og af det, vi har oplevet, kan vi især lide Siracusa og Giardini Naxos. Cefalu på nordkysten er romantisk, så det klodser, men der er vel mange turister, og priserne er derefter.

   Man kan selvfølgelig sammenligne priser i DK med Sicilien, men forudsætningerne er så forskellige, at det næppe giver mening, udover at det kan være billigt for os i forhold til det, vi er vant til. Lønniveauet afspejler det samme, hvis man da er så heldig at have et arbejde.

   Svar
 2. Ellen

  Med din klipningsaktivitet i udlandet er du da vist nødt til engang at se, hvordan der ser ud i Sevilla 🙂

  Svar
  1. Eric

   Udover sin musikalske barber skulle Sevilla være en rigtig dejlig by, har jeg ladet mig fortælle, og den står på listen 🙂

   Svar
 3. Lisa

  ‘Subito’ ; fornøyelig 🙂 . Subito kan være i dag eller imorgen eller ….- Plutselig kommer et hav av minner tilbake. Også om den gangen for mange tiår siden. I vår lille by som slett ikke var kjent med turisme. Med mitt haltende italiensk gikk jeg fra butikk til butikk, spurte etter såpe man kunne vaske håret med. Null respons. Inntil jeg et sted så på min mann og sa litt oppgitt; ‘man har visst ikke sjampo i Italia’ . Øyeblikkelig slo damen ut med hendene og sa ‘ oh! shampoooo!!’ – Med din historie kom lengselen, visste slett ikke at den er så sterk 🙂

  Svar
  1. Eric

   Det er sjovt, som ét lille ord kan udløse minder 🙂 Men pas på med den længsel – hvis ikke den forløses, så …

   Svar
 4. Jørgen

  Jeg kan godt forstå du indretter dig så håret trænger til forkortelse, når du er på ferie. Det er vist blevet en del af af være de steder I holder så meget af.
  Morsomt at læse Lisas kommentar.

  Svar
  1. Eric

   Jeg tror egentlig snarere, at jeg i tiden op til ferien ikke tænker på, at det at blive klippet inden er livet om at gøre. Det er en oplevelse hver gang, og de klipper som regel både pænere og billigere 🙂

   Og ja, Lisas kommentar er et godt eksempel på morsomme misforståelser, som skyldes sprogforbistring.

   Svar
 5. Henny Stewart

  Det lyder som en yderst afslappet og dog professionel behandling, du har været ude for, og så til en billig penge.

  Jeg er blevet ret korthåret for nylig. Det var også billigt, idet det skete for egen hånd. Sådan kan det komme til at gå, hvis man venter for længe med at gå til frisøren. Men af kom garnet.

  Svar
  1. Eric

   Jeg er helt tryg ved at besøge sydlandske frisører og frygter hverken at få hanekam eller lilla striber. At klippe selv turde jeg dog ikke binde an med!

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.