Æblehøst

Søndag og mandag plukkede jeg æbler, og nu er der adskillige kilo til de kommende måneder.

Æble

Da regnen drev over søndag, blev der det smukkeste vejr, og jeg gav mig til at plukke æbler, før de alle faldt ned.

En del er faldet. Nogle samler vi nok op, men fuglene skal også have deres andel, og de kommer til at skide tyndt den kommende tid.

Jeg startede med de lavthængende, sådan er man jo, og mandag plukkede jeg de sidste. Dog ikke dem allerøverst oppe som kræver klatring eller stige.

I alt vel en 20 kg, jeg har ikke vejet dem, men der er rigeligt til også at forære bort.

Det er spiseæbler. Jeg ved ikke, hvad sorten hedder, men med deres balancerede sødme og syre er de også gode til grød, tærter og hvad ved jeg. En smag med karakter, ikke som importerede sukkervandsæbler.

Uhm, æbletærte med creme fraiche og kanel!

Jeg har ikke styr på, præcis hvornår de plejer at være plukkemodne, men det er vist lidt senere i år, end det plejer at være – den kolde sommer og alt det der.

Det er sket mere end én gang, at det meste af høsten lå på plænen som et gyldent kugletæppe, når vi kom hjem fra ferie sidst i september.

Æbler

Det med pauver høst pga. forårets nattefrost kan jeg ikke genkende. Jeg synes altid, træet bugner, og når man har overflod, kerer man sig ikke om 10-20 %.

Nede i baghavens vildnis står et stort, gammelt træ med madæbler, som modner senere. De er uanseligt grønne og lidt grove i huden, men de er faste i kødet og har god smag. Man skal ikke skue æblet på skrællen.

Nu må vi se, om jeg orker – med den overflod, vi allerede har, er det ikke sikkert. Måske får de fleste lov at ligge til fuglene.

/Eric

6 tanker om "Æblehøst"

 1. Ellen

  De ser meget lækre ud, men jeg skal ikke gøre mig klog og forsøge at komme med et navn.
  Hvordan opbevarer du dem? Jeg synes det er svært at få dem til at holde sig mere end et par måneder.

  Svar
  1. Eric

   Vi opbevarer dem i trådkurve på terrassebordet – tildækket så fuglene ikke går i dem. De plejer at kunne holde til en gang i januar. Til den tid er de lidt dehydrerede og lidt mere melede, men smagen er intakt, og de er fine til grød eller fyld i en and.
   Ingrid Marie, som vi havde tidligere, indtil træet gik til de evige plantager, kunne holde sig hele vinteren – et fantastisk æble, som jeg savner.

   Svar
 2. Jørgen

  Dejligt med æbler af egen avl. Her er James Grieve ganske elendige i år. Det er som om der er en syndom i træet der generer,mange er små og ubrugelige, men nogle er der dog. Sidste år havde vi bl.a. fornøjelse af at stege nogle i olivenolie – og intet andet – som tilbehør til mad. I år spiser vi dem. De er mere syrlige end vanligvis.
  Snart skal Belle de Boskop plukkes ned, de er fine og meget holdbare. Herefter skal træet reduceret i højden.

  Svar
 3. Stegemüller

  Uha nogle smukke billeder, hvor den dybblå himmel og de smukke æbler klæder hinanden godt. Tærten med kanel og creme fraiche lyder så dejlig, og minder mig lidt om Ananasæblerne i min barndom.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.