Ferie i Bled

Bled er en lille by i det nordlige Slovenien nær grænsen til Østrig. Smukt beliggende ved bredden af en lille sø for foden af de Juliske alper har Bled i mange år været et yndet kursted og turistmål.

Byen har kun ca. 5000 indbyggere, men der er hoteller og pensioner for enhver pengepung. Det dyreste hotel er nok Vila Bled, Titos gamle sommerresidens.

Om sommeren er de nærmeste bjerge og højdedrag saftigt grønne, men kommer man i november, spiller farverne med efterårsgyldent, og mens vi var der, blev de visne blade i byens parkanlæg revet sammen i store bunker og kørt væk.

Bled by set fra borgen Solnedgang. Foto: Henrik Kaysfeld Den ældre bydel med kirken set fra hotel Toplice
Klik for større billede

Bled er et godt udgangspunkt for vandreture, og der er ikke langt til Triglav nationalpark, hvor den vildere Bohinj-sø ligger. Med rutebil er der kun en times kørsel til Ljubljana, Sloveniens hovedstad, og herfra kan man tage videre til f.eks. Postojna og se de imponerende drypstenshuler. Er man til rideskole og heste, er der stutterier i nærheden med Lippizanere, de berømte hvide fuldblodsheste der er sorte som føl.

Bled by er fredfyldt og køn med et parkanlæg ned mod søen. Parken er minsandten tegnet af en svensker, fremgår det af en mindetavle et sted. Men det er ikke kun natursceneri og idyl: der er også kasino, tennisbaner og Sloveniens største golfbane og så naturligvis "øen i søen" og borgen, som feudalt overvåger det hele fra sin klippetop.

I udkanten af Bled Ved søbredden i parken
Klik for større billede

Vi besøgte Bled (igen) i november 2002. Udover at holde ferie var der også en speciel anledning til vores besøg, nemlig at være tilskuere ved Skakolympiaden, som blev spillet med deltagelse af hold fra ca. 140 nationer. Vi rejste i godt selskab med 10 andre skakspillere, og meget af tiden gik med at følge begivenhederne på brættet. Skakken satte i høj grad sit præg på byen, mens vi var der.