København - fakta og rejsetips

Indhold:

Lufthavnen
Transport
Parkering
Hvor skal man bo?
Restauranter
Seværdigheder
Copenhagen Card

København er Danmarks hovedstad. Det er landets største by og hjemsted for Folketinget. Danmark er et konstitutionelt monarki og dronningen bor noget af tiden på Amalienborg.

Lufthavnen

Københavns internationale og indenrigs lufthavn (CPH) ligger i Kastrup på Amager.

Den nemmeste og hurtigste måde at komme til byen på er med tog. Hvis man ikke har rejsekort, kan man købe billet i terminal 3, og tog til København og Sverige afgår under terminalen. Der går tog til København ca. hvert 10. minut i dagtimerne.

Transport

Det er forholdsvis nemt at komme rundt i København med offentlig transport. Der er busser, metro og regionaltog (S-tog). Du kan finde køreplaner m.m. på www.movia.dk og på DSB's hjemmeside www.rejseplanen.dk.

Taxier kan normalt prajes overalt i midtbyen, men de er ikke billige. Det meste af året kan man låne en city bike. Der er mange cykelstier, men er man mest vant til markveje, skal man tænke sig om, før man kaster sig ud i Københavns morderiske trafik.

Parkering

Som i alle større byer kan det være et mareridt at finde en parkeringsplads. De fleste steder koster det, og det er temmelig dyrt (om end det er dyrere ikke at betale!).

Hvor skal man bo?

Der er mange hoteller i København og også B & B. Vi har ofte på et hotel nær hovedbanegården. Kvarteret er trist. Der færdes nogle skumle og sølle typer, og i bl.a. Istedgade står piger med mellemrum og keder sig på gaden. Vi har dog altid følt os trygge. De fleste hoteller i området er ok til rimelige priser, og så er det jo dejlig centralt.

Restauranter i København

Der er restauranter af enhver slags og til alle priser i København. Det hedder sig, at det er dyrt at spise ude (eller drikke for den sags skyld) i København. Det er sandt for gourmetrestauranterne og de mest turistede områder (som f.eks. Tivoli, Strøget eller Nyhavn), men det er også muligt at spise ude til særdeles rimelige penge. Hvis du f.eks. går en tur ud ad Vesterbrogade, finder du mange etniske spisesteder med glimrende mad og rimelige priser.

Når vi er i København, vil vi som oftest forkæle os selv, og her er nogle få af de restauranter, vi har prøvet og kan anbefale:

  • Vi synes at vende tilbage til Le PaveGråbrødretorv. Det er en fransk restaurant med lækker mad, og kvaliteten er høj hver eneste gang.
  • Vil du have traditionel dansk mad, kan Restaurant NytorvNytorv 15, 1450 København K varmt anbefales. Vi har ofte nydt en af deres lækre platter.
  • Kan du lide jugoslavisk mad, er Restaurant Dubrovnik måske sagen. Der er (endnu) ingen jugoslavisk restaurant i Aalborg, så vi har benyttet lejligheden, når vi er i København. Deres goulashsuppe og cevapcici bringer minderne frem fra vores ture til Slovenien. Selvom restauranten ligger meget centralt i Studiestræde 32, er priserne særdeles rimelige. Sidst vi var der i 2015, var de dog faldet lidt af på den.
  • En anden Balkan-restaurant er Restaurant Mostar på Gl. Kongevej 41, 1610 København V. ikke langt fra Planetariet og Det Ny Teater. Vi har kun været der én gang, men stedet efterlod et godt indtryk.
  • Vi har spist et par gange på La Vita é Bella, en italiensk restaurant på Frederiksberg (Falkonér Allé 49), og den kan vi godt anbefale.

Seværdigheder

Der er mange interessante ting at se i København, og et godt sted at starte er turistportalen www.visitcopenhagen.dk.

Amalienborg står højt på manges dagsorden, men helt ærligt - det er da drønkedeligt, medmindre man har børn med, som kan more sig over vagtparaden. Er man vild med slotte, er der meget mere kød på Rosenborg Slot, og her kan man også se kronjuvelerne. Eller hvorfor ikke tage toget til Helsingør og se Kronborg, Hamlets slot? Togturen tager ca. 1 time fra København.

Tivoli er et herligt sted om sommeren. Jeg kan dårligt forestille mig et bedre sted at være en lun sommeraften, hvor mørket er faldet på, og haven er smukt illumineret. Der er smukt, og stedet har atmosfære. Spisestederne er dog dyre.

Der er mange museer og gallerier i København. Vi har besøgt en del gennem årene, men synes at vende tilbage til Nationalmuseet, Ny Carlsberg Glyptotek og Arbejdermuseet. Et lidt overset museum er Storm P. Museet på Frederiksberg Runddel (tag en bus!). Det er en fornøjelig oplevelse, og mange vil blive overrasket ved at se, at Storm P. også var en glimrende maler med sin helt egen stil. Har man ikke set det, bør man ikke snyde sig selv for Nationalmuseets Klunkehjem. Vi så det for første gang i 2007 og blev begejstrede.

En havnerundfart er en glimrende måde at se noget af byen på, og vinklen fra vandet er også lidt speciel. En tur ned af Strøget (Europas længste gågade) er obligatorisk. Hvis vejret er klart, kan man jo gøre en afstikker ned ad Købmagergade, bestige Rundetårn (209 meters gang for at komme 36 meter op) og nyde udsigten. Det blev bygget i 1642, og der er et observatorium på toppen. I oktober 1716 tog zaren, Peter den Store, turen til toppen på hesteryg, og hans hustru (man kan næppe kalde zar-fruen for en "kone") kørte i en hestetrukket vogn.

Når du har spadseret ned ad Strøget, kommer du til Kongens Nytorv (hvis du altså startede på Rådhuspladsen!). Drej til højre og besøg den hyggelige Hviids Vinstue fra 1723 eller gå over torvet og besøg Nyhavn. Det er lidt pebret at spise på restauranterne hernede, men hvis vejret er godt, er det et herligt sted at sidde ude og nyde en forfriskning.

For nogle år siden havde vi fornøjelse af at besøge Carlsberg. Der er et museum og stalde med pragtfulde bryggerheste. Bagefter kan du nyde en gratis pilsner. Det ligger i Valby, men er nemt at nå med bus eller S-tog.

Af en eller anden grund er Den Lille Havfrue internationalt knyttet til København som en topattraktion. Det kan undre. De fleste bliver skuffede, når de ser, hvor lille hun er, og efter min mening er det spild af tid, medmindre man absolut vil fotograferes med den sørgmodige svømmepige i baggrunden.

Der er mange flere ting at se og gøre i og omkring København, og måske har dette været en appetitvækker. Nogle af vores egne oplevelser i København har jeg skrevet om:



Til Top * Home * Rejsebeskrivelser * Andre faktasider * Gæstebog

Opdateret 17. marts 2019