Karpathos

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

På denne side:

Lufthavnen
Transport
Hvor skal man bo?
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Seværdigheder
Banker og penge
Rejsebeskrivelse

Kort over Karpathos

Befolkning: ca. 5.400
Areal:330 km2
Landekode: 00 30 (hvis du skal ringe til Grækenland).
Møntfod:Euro.
Sprog:Græsk, men mange taler udmærket engelsk.

Karpathos

Karpathos er en græsk ø, som ligger mellem Kreta og Rhodos. Med sine 330 km2 er det efter Rhodos den næststørste ø i øgruppen Dodekaneserne. De fleste af øens knap 6.000 indbyggere bor i hovedbyen Pigadia og i landsbyerne på øens sydlige del.

Den nordlige del af øen er bjergrig og uvejsom, og det er her man finder den måske bedst kendte by, Olympos. Den blev i sin tid grundlagt i dette utilgængelige område, fordi øen var plaget af piratangreb. I mange år var den ganske isoleret, men er nu et yndet turistmål.

Øen er endnu ikke vildt overrendt af turister. Det er begrænset, hvad der er af seværdigheder, men livet går sin stille gang. Øen har pragtfulde strande, krystalklart vand og den friske blæst gør den til et paradis for windsurfere. Blæsten hjælper også til at holde myggene på afstand og køler, når solen stikker.

Lufthavnen

Karpathos' lufthavn ligger på øens sydspids ca. 17 km fra hovedbyen Pigadia. Den er ikke ret stor, men forventede du andet?

Transport

Der er rutebiler og taxi på Karpathos. Vejnettet på øens sydlige halvdel er i fin stand, men bevæger man sig nordpå, anbefales firhjulstræk.

Vil man rundt og se øen er det bedste at leje et køretøj. Fra Pigadia går der rutebiler til flere landsbyer, men de kører om morgenen og vender først tilbage ud på eftermiddagen, så man skal være indstillet på en heldagsudflugt. Med taxi kan man køre fra Pigadia til forskellige landsbyer. Prisen er mellem 16 og 36 euro.

Der går færger til og fra øen, men ikke hver dag. Vil man besøge Olympos, er det nemmeste at tage på en arrangeret tur med båd tur/retur fra Pigadia til Diafani. Herfra transporteres man i bus til og fra Olympos. Man kan købe billetter på havnen i Pigadia, og de koster omkring 22 ?. Charterbureauerne benytter de samme skibe og busser, men er dyrere. Så kan man undvære guidens pludren, er der penge at spare ved at tage afsted på egen hånd.

Hvor skal man bo?

Hvor man skal bo afhænger af, hvad man ønsker af sin ferie. Hovedbyen Pigadia har en aldeles glimrende strand og er i alle måder et fredeligt sted, men vil man have endnu mere fred og ro, kan man f.eks. bo i landsbyerne Lefkos eller Finiki på øens vestkyst. Lefkos er kendt for sin badestrand og Finiki bl.a. for sine fiskerestauranter.

Der er adskillige udmærkede hoteller, men man kan også leje værelser eller lejligheder privat, hvis man f.eks. kommer som ø-hopper.

Og glem ikke at aircondition kan være en velsignelse på varme sommerdage!

Restauranter og spisesteder

Der er adskillige restauranter (taverner) i Pigadia. Dem, vi besøgte, er omtalt i min rejsebeskrivelse fra Karpathos. De fleste serverer traditionel græsk mad, men man kan da også få kinesisk eller pizza. Der er nogle få fiskerestauranter, men de fisk, som lå udstillet på is, imponerede mig ikke. Havde vi f.eks. røde muller i Danmark, ville de sikkert gå til minkfoder. Efter sigende er de bedste fiskerestauranter i landsbyen Finiki på vestkysten. Men pas på: fisk betales som regel pr. kilo, så hvis man bare kræver ind, kan man få en ubehagelig overraskelse, når regningen ankommer.

Det er billigt at spise ude. En middag for to med husets vin koster typisk 20 - 30 euro.

Drikkepenge

Forventes af alle, der leverer en service. Normalt er 10 - 15 % passende.

Drikkevand

Vi var på øen i september, og vandhanevandet havde en svag smag af salt. Vand er en knap ressource, så vær bevidst om dine vaner hvis du vil være en bæredygtig turist. Flaskevand anbefales.

Seværdigheder

Det er så som så med traditionelle seværdigheder på Karpathos, men til gengæld kan man nyde øens smukke natur. Byen Olympos er en seværdighed i sig selv, som den med maleriske huse klatrer op ad bjergskråningerne. Bemærk vindmøllerne.

Banker og penge

I Pigadia er der flere banker med pengeautomater, hvor man kan hæve på de gængse plastickort.

Rejsebeskrivelser

Min rejsebeskrivelse fra Karpathos 2007.

God tur!


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret 2. juni 2018