Leros, en ø i det græske øhav

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

Index:

Lufthavnen
Transport
Færger
Hvor skal man bo?
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Seværdigheder
Banker og penge
Litteratur & links

Leros er en lille ø nord for Kalymnos og Kos. Der er kun få turister, og her kan man bo og færdes blandt grækerne uden turismens normale lyksaligheder som souvenirbutikker og forlystelser.

Se kort over Leros (Google Maps).

Befolkning: ca. 8.500
Areal:ca. 53 km2
Landekode: 00 30 (hvis du skal ringe til Grækenland).
Møntfod:Euro.
Sprog:Græsk, men mange taler udmærket engelsk.

Befolkningen er venlig og imødekommende, og man lærer hurtigt at hilse med et "kali mera" eller "kali spera" afhængigt af tidspunktet.

Øen byder på masser af gode strande, hvor man kan bade. Det er mest stenstrande. For mere beskrivende information se mine rejsebeskrivelser fra vores ferier på Leros i 2008, 2009, 2013, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020 og 2021.

Leros hører til øgruppen Dodekaneserne.

Lufthavnen

Leros har en lille lufthavn på øens nordspids. Der er forbindelse til Athen, Rhodos og Kos.

Transport

Leros er en lille ø, og det er billigt at køre i taxi. Der betales nogle gange efter taxameter, mens der andre gange er fast pris - fx til/fra lufthavnen eller mellem byer. Vær opmærksom på, at du også kan komme til at betale for turen hen til dig, hvis der ringes efter en vogn.

Der også en rutebil på øen, men den skal man ikke nødvendigvis regne med.

Man kan leje bil eller scooter/motorcykel. De smalle gader i nogle af byerne er ikke designet til biler, og man ser da også, at rigtig mange lokale tøffer rundt på scooter.

Man kan også leje cykler. Sammenlignet med mange andre græske øer er Leros forholdsvis flad, men sammenlignet med Danmark er øen meget kuperet, og det kan hurtigt blive en varm fornøjelse at stride sig op af bakkerne.

Færger

Der går en del færger til og fra de omkringliggende øer som Patmos, Kalymnos, Lipsi, Samos, Kos, Rhodos, Symi and Nisyros. Der er også færgeforbindelse til Piræus.

De større færger lægger til i Lakki. Fra Agia Marina er der forbindelse til bl.a. Kalymnos og Kos med flyvebåd, og en lille færge forbinder den sydligste by, Xerokampos, med Myrties på Kalymnos.

Efter nogle år, hvor Leros ikke var destination for danske charterselskaber, kan man nu komme dertil med Apollo. Mig bekendt er alle deres overnatningssteder i turistområdet Alinda, men tjek selv.

Hvor skal man bo?

Der er nogle hoteller (især i Alinda) og en del "studios" på øen. Hvor man bor er egentlig ikke så afgørende, da øen er så lille, at man nemt kan komme rundt.

Er man mest til badeferie er det selvfølgelig oplagt at finde et sted nær strand og vand, fx turistområdet Alinda.

Vil man hellere dykke ned i det græske folkeliv kan man f.eks. vælge Platanos, Panteli, Agia Marina eller Lakki. Skulle man få lyst til en rigtig dukkert, er der alligevel ikke ret langt til vandet.

I 2008, 2013, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020 og 2021 boede vi på "Nikis Studios" i Panteli. Det er et familiedrevet lejlighedshotel (med pool), som ligger ca. 200 meter fra bugten i Panteli og ca. 10 minutters gang fra Platanos.

Det er pænt store værelser med altan/terrasse og spartanske køkkenfaciliteter. Ikke noget udstyrsstykke, men der er da aircooler. Særdeles venlige mennesker, som taler glimrende engelsk. Værtinden, Maria, er hjertevarm og lattermild.

Prisen for at bo på et "studios" ligger typisk mellem 30 og 50 euro for to personer i en lejlighed/værelse.

Her lidt om nogle af byerne på Leros:

Platanos

Platanos er hovedbyen, som er sammenvokset med Agia Marina og fiskerlejet Panteli (Pandeli). Over byen knejser den gamle borg. Oprindeligt boede man tættere på borgen, hvor man kunne søge tilflugt, men med tiden kravlede byen længere ned af bjerget og blev til Platanos, som den står i dag.

Endnu længere nede, helt nede ved vandet, voksede Agia Marina op på den ene side, og på den anden side ligger Panteli. Platanos har gamle huse og snørklede smalle gader. Der er mange niveauforskelle, og det går op og ned ad stejle gader eller trapper.

Midt i byen ligger torvet, som også er trafikalt knudepunkt. Her mødes man og får en sludder eller et spil backgammon på caféerne.

Agia Marina

Agia Marina er lidt livligere. Her lægger flyvebådene til, og havnen er også fiskerihavn. Der er forretninger, caféer og nogle restauranter. Nord for Agia Marina ligger Alinda med en glimrende badestrand.

Panteli

Fiskerlejet Panteli på den anden side ligger ned til en bugt. Hvis ordet "idyl" skal have nogen mening, kan det bruges om Panteli.

I bugten, helt nede ved vandet, ligger nogle få taverner. Man kan spise ved borde i strandkanten, og det er romantisk, så det basker.

Vandet er krystalklart, og man kan bade. Man kan også gå en tur i den lille havn og betragte de små fiskerbåde, som alle er malet i klare farver, hvor hvidt og blåt dominerer.

Syd for Panteli ligger Vromolithosbugten, som også byder på glimrende bademuligheder.

Lakki

På den anden side af øen ligger byen Lakki. Det lyder så voldsomt at sige "på den anden side af øen", for der er kun 3-4 km fra Platanos og Panteli.

Lakki har en stor og velbeskyttet naturhavn. Her lægger de større færger og skibe til. Samme havn var årsagen til, at italienerne byggede Lakki, da de regerede på øen (1912-43), og byggestilen er derfor ikke græsk, og vejene er lige og forholdsvis brede.

Xerokampos

Xerokampos er en lille søvnig by på Leros' sydspids. Her kan man campere, og der er også en pænt stor naturhavn med fiskerbåde og lystsejlere. Herfra sejler den lille færge til Myrties på Kalymnos lige syd for Leros.

Det er også i nærheden af Xerokampos, man finder den lille bitte Krabbekirke.

Restauranter og spisesteder

Der er adskillige gode græske taverner. Bortset fra en enkelt og knap så vellykket frokost i Alinda spiste vi kun på restauranterne i Pantelis bugt. Se Restauranter & spisesteder i Panteli for vores indtryk herfra.

Drikkepenge

Er som oftest inkluderet på regningen, men det er naturligt at runde op. 10 til 15 % er ikke upassende.

Drikkevand

Vi har kun været på Leros i september, og vandhanevandet smagte ret kraftigt af salt, så drikkevand skal man købe på flaske.

Saltet bevirker også, at dit hår ikke falder i de sædvanlige bløde lokker, og hvis det irriterer din forfængelighed, må du vel skylle efter med flaskevand eller bruge et blødgøringsmiddel.

Den slags hører ikke til mine spidskompetencer, så jeg rådgiver ikke, men viderebringer bare en observation!

Seværdigheder

Nu er det jo begrænset, hvor mange seværdigheder man kan presse sammen på en ø af Leros' størrelse, men der er da et par stykker.

Den gamle og velbevarede borg, som knejser højt over Platanos, Agia Marina og Panteli er selvfølgelig oplagt. Den var oprindeligt byzantinsk og blev så udbygget af Johanitterne, da de regerede på øen (1309 - 1522).

Det kan være en varm tur at komme op til borgen, men der er vej, så man kan køre, og fra Platanos er der også en trappe op. Går man derop i morgentimerne, ligger en del af trappen i skygge.

Belønningen er en fantastisk udsigt. Du kan se en kort video fra borgen på denne side

Der er nogle få museer. Det arkæologiske museum i Platanos er ganske interessant, men der er ikke så meget at se, fordi der aldrig har været systematiske udgravninger på øen. Gratis adgang.

Vi så også krigsmuseet i nærheden af Lakki. Det er indrettet i nogle tunneller, som blev bygget af italiensk militær. Her kan man først og fremmest se effekter fra Slaget om Leros i 1943, men der er også mange gamle interessante billeder. Det koster nogle få euro at komme ind.

På øens nordlige del er der rester af en antik helligdom, men forvent ikke mere end et par lave murrester og nogle stenbrokker. Hvis man ikke vidste bedre, kunne det være resterne af en gammel gedestald.

Er man interesseret i kirker, kan man få sin lyst styret, for dem er der mange af. Flere af dem er bittesmå, og det tilfører jo en særlig charme. En af de små kirker, Agios Isodoros, ligger på øens vestkyst. Den er malerisk bygget på et klippeskær ude i vandet, som er forbundet med fastlandet af en "badebro" i beton.

For os er de smukke udsigter og ikke mindst hverdagslivet i byerne dog den største attraktion.

Banker og penge

Vi havde fået vekslet til en pæn sjat euro i små sedler, før vi rejste i 2009, men da vi opdagede, at 80 % heraf stadig lå hjemme i Danmark (og så taler vi ikke mere om det!), blev det pludselig aktuelt at finde en automat, som var på talefod med VISA-kort.

Den fandt vi uden problemer lige ved torvet i Platanos, og ganske praktisk kunne jeg så gå ind i banken og veksle de fire halvtredsere til mindre sedler. I 2013 var denne filial lukket, men der er stadig en automat.

Vi oplevede ikke deciderede problemer med byttepenge på Leros, men det er ikke alle steder, man er lige begejstret for at skulle give tilbage på store sedler.

Man kan betale med kort nogle steder, men generelt går det nok nemmere med menneskepenge.

Hvor mange flere banker, der er på Leros, ved jeg ikke, men i Lakki kan man garanteret også hæve penge.

Litteratur og links

Mine rejsebeskrivelser fra Leros i 2008, 2009, 2013, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020 og 2021.

I Politikens "Turen går til Rhodos & Kos Dodekaneserne" fandt vi et par sider om Leros, men nogen guldgrube af information om Leros er bogen ikke. Så jeg fandt det meste på nettet, og her er nogle links til sider, jeg havde fornøjelse af:

Lone og Anders har besøgt Leros flere gange og har lavet en side om øen.

Fanari på Leros i Grækenland. Lone og Jesper tilbød ferielejligheder til danskere på deres hotel i Panteli og har lavet denne informative side om Leros. Her er også detaljeret information om, hvordan man kan komme til øen, hvis man rejser på egen hånd. De har nu sat det til salg, og siden opdateres ikke mere.

lerosisland.com. Turistportal

God rejse!


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret den 4. februar 2022