Napoli

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

Index:

Lufthavnen
Transport
Til Pompeii
Færger
Vejret
Hvor skal man bo?
Seværdigheder
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Kriminalitet
Litteratur & links

Befolkning: I selve Napoli bor der ca. 1 mio. mennesker, og tager man forstæderne med, når man op på godt 3 mio. Målt på befolkningstal er Napoli således Italiens 3. største by efter Rom og Milano.

Region: Campania

Landekode: 00 39 (hvis du skal ringe til Italien).

Møntfod: Euro

Napoli er som en diger roman, og jeg har kun læst et par sider. Jeg ved for lidt til at skrive med indsigt om Napolis historie og seværdigheder, men de praktiske oplysninger, jeg fandt frem til før vores ferie i maj 2009, kan måske hjælpe andre til en god ferie. Undervejs er der links, som kan lede den videbegærlige videre.

Lufthavnen

Napolis lufthavn er ikke så stor og ligger ca. 7 km fra centrum.

Flere selskaber flyver fra Danmark (København) til Napoli. I den billige ende er Cimber Sterling og Transavia, men det kan hurtigt ændre sig. Man kan også flyve til Rom og så tage et højhastighedstog. Højhastighedstoget tager 1 time og 21 minutter fra Rom.

Der går busser til centrum (se lufthavnens hjemmeside). Det kostede i 2009 3 euro.

Med taxi er der fast pris (omkring 16 euro i 2009) til bestemte destinationer i byen som f.eks. hovedbanegården eller havnen, hvor færgerne afgår til bl.a. Capri og Ischia. På lufthavnens hjemmeside (under Transportation og Taxi) er der en oversigt på flere sprog.

Vi kørte "på taxameter" direkte til og fra vores hotel i den gamle bydel, Spaccanapoli, og det kostede 21 - 25 euro inkl. kufferter. De taxichauffører, vi kørte med, var alle venlige og hjælpsomme.

Transport

Trafikken i Napoli er et helvede, men bortset fra det er der et velfungerende offentligt transportsystem af busser, metro og også kabelvogn til de højtliggende områder. Billetter købes i kiosker med "T" eller "Tabacchi". Der er flere rabatordninger, hvor man kan købe billet til flere dage, eller man kan købe et Artecard.

Der er selvfølgelig rutebiler til oplandet og togforbindelse til andre byer. Herudover er der også lokalbanen, Circumvesuviana, som er nem at bruge, hvis man vil til Pompeii eller Herculaneum på egen hånd. Den kører helt til Sorrento.

Hvordan kommer man til Pompeii og Herculaneum?

Er man i Napoli, og skal man til Pompeii eller Herculaneum på egen hånd, er det nemt og billigt at tage lokaltoget, Circumvesuviana, som går fra Napoli til Sorrento. Togturen tager ca. 40 minutter til Pompeii, ca. 20 minutter til Herculaneum og koster ikke alverden.

Man kan enten gå til hovedbanegården på Piazza Garibaldi eller Circumvesuvianas egen station i Corso Guiseppe Garibaldi. Vælger man hovedbanegården, har man perronerne foran sig, når man kommer ind. Gå ned til perronernes start og så mod højre - der er skilte med "Circumvesuviana". Man går nu igennem nogle gange/tunneller og ender ved Circumvesuvianas billetsalg. Når man har købt billet, skal man et par etager ned (husk at stemple billetten) for at komme til Circumvesuvianas perroner.

De fleste tager toget fra hovedbanegården (Garibaldi), men lidt afhængigt af, hvorfra man kommer, kan det være rigtig smart at stige på en gang tidligere, nemlig på Circumvesuvianas egen station i Corso Guiseppe Garibaldi. Kommer man ad Corso Umberto, skal man ikke gå så langt, og da toget starter her, er der bedre chance for at få en siddeplads.

Jeg mener, at toget kører hver halve time, men tjek evt. selv tider og takster på denne side

Til top

Færger

Napoli har en stor havn, og der går færger til adskillige destinationer, herunder Capri og Ischia som tiltrækker mange turister. På siden Municipality of Ischia kan man søge på færger til øerne i Napolibugten og få tider og priser. Flyvebådene er de hurtigste, men også de dyreste. De fleste færger afgår fra Molo Beverello, Mergellina og Porta Massa.

Vejret i Napoli

Vejret i Napoli er subtropisk med varme somre og milde vintre. August kan være drønhed med temperaturer over 40 grader. For skandinaver, som ikke er hedevante, er det bedst at undgå juli og august. August er i øvrigt også italienernes store feriemåned, hvor priserne for overnatning er højest.

Hvor skal man bo?

Der er masser af hoteller i Napoli og et til enhver pengepung. Jeg skal ikke anbefale nogle frem for andre. Med den kaotiske trafik opleves Napoli bedst til fods, så mit råd er at finde et hotel i nærheden af det, man helst vil se. Google Maps er et rigtig godt værktøj til den slags. Hvis man f.eks. bare skal være i byen et par dage for at besøge Pompeii og Herculaneum, er det oplagt at finde et hotel i gåafstand fra banegården.

Vi boede på Palazzo Decumani i den gamle by. Vi kunne sagtens have fundet noget billigere, men vi havde lyst til at forkæle os selv og fortrød ikke. Til 130 euro pr. nat var det et rigtig godt hotel (og så endte jeg alligevel med en anbefaling!).

Til top

Seværdigheder

Med sin rige historie har Napoli masser af traditionelle seværdigheder: slotte, kirker (mange kirker!), museer og monumenter. Det er værd at fremhæve det underjordiske Napoli, som jeg har skrevet om i min rejsebeskrivelse, og den gamle by, Spaccanapoli, med dens smalle gader og myldrende folkeliv er en stor oplevelse. Spaccanapoli ligger som en firkant, hvor Via Duomo og Corso Umberto danner det nederste højre hjørne, og Via Toledo og Arkæologisk museum det øverste venstre hjørne.

Smag og behag er forskellig, men vi syntes, at det arkæologiske museum var meget fascinerende med alle dets effekter fra Pompeii og Herculaneum. Det har jeg skrevet om på: Arkæologisk museum og det underjordiske Napoli. Museet har også en pikant samling af antikke erotiske billeder og effekter. Var de ikke antikke, ville man nok kalde dem pornografiske. Man kan læse mange steder, at man skal bede om en særlig (gratis) billet for at komme ind at se dette hemmelige kabinet, "Il gabinetto Segreto", men det var ikke længere tilfældet, da vi besøgte museet i 2009.

Det gamle kongeslot, Palazzo Reale di Capodimonte, ligger med udsigt over byen og er indrettet som museum. Man kan også besøge kongepaladset, Palazzo Reale, i det historiske centrum på Piazza del Plebiscito. Der er flere slotte og masser af kirker. For et overblik anbefaler jeg, at man besøger Napolis officielle turistråds hjemmeside - den er der jo netop for den slags.

Restauranter

Der er selvfølgelig masser af restauranter i Napoli. Vi bevægede os dog mest i den gamle by, og der er der sjovt nok ikke så mange. Jeg kan anbefale Trattoria da Carmine i Via dei Tribunali 330 og Antica osteria Pisano, som ligger på hjørnet af Via Duomo og Via Vicaria Veccia. Hvis du zoomer ind på kortet øverst på siden, har jeg markeret begge restauranter. Begge steder spiser man godt og til rimelige priser. Trattoria da Carmine har lukket om aftenen tirsdag og søndag og har helt lukket mandag. Osteria Pisano har lukket søndag.

Og så er Napoli selvfølgelig pizzaens by nr. 1. Det kræver vist ingen uddybning.

Til top

Drikkepenge

Drikkepenge er normalt inkluderet på regningen, og italienerne strør ikke om sig med drikkepenge. Det er dog ikke unormalt at runde op, hvis man har været tilfreds. På barer, hvor man betjenes ved disken, er der som regel en tallerken, hvor man kan lægge en skilling.

Drikkevand

Så vidt jeg ved, kan man i dag trygt drikke vand fra den offentlige vandforsyning overalt i Italien - alt andet er hysteri. Brøndvand på en bondegård kan være en anden sag, men det er jo heller ikke normalt vandhanevand. Italienerne drikker i vid udstrækning flaskevand, men det er snarere et spørgsmål om smag og måske kultur.

I modsætning til f.eks. Rom, hvor vandet har en fremragende kvalitet, syntes jeg ikke, at vandet i Napoli smagte særlig godt, men det synes jeg for den sags skyld heller ikke, det gør i København. Når man selv er så heldig at have fremragende vand i hanen, bliver man kræsen.

Artecard

Hvis man skal være mindst 3 dage i Napoli (eller regionen Campania), er det værd et overveje, om man ikke skulle investere i et ArteCard. Der er flere forskellige typer ArteCard, men fælles for dem er, at de giver rabat til forskellige kulturelle seværdigheder, og nogle typer kan også bruges som billet til offentlig transport.

Det kan være lidt uoverskueligt med de forskellige typer kort, og hvad de dækker, men på den anden side giver det dig mulighed for at vælge det kort, som bedst dækker dit behov. Priserne ligger fra 12 til 40 euro (årskort). Kortet kan købes online eller når man ankommer - f.eks. på turistkontoret på hovedbanegården i Napoli.

Til top

Kriminalitet

Journalister ynder at fremstille Napoli som en boblende gryde af mord og kriminalitet. Det er da også sandt, at mafiaen - Camorraen - har et godt greb om byen, men hvis man holder sig fra de skumle forstæder, har man ikke mere at frygte end i så mange andre storbyer. Vi følte os ikke utrygge på noget tidspunkt.

Men også i Napoli skal man passe på lommerne og ikke vifte med sit Rolex. Man gør klogt i at bære tasken eller kameraet i en rem over hovedet eller i det mindste over den skulder, som vender væk fra kørebanen. Ellers er det alt for nemt at snuppe for en scooter, der suser forbi.

Selvom man passer nok så meget på, kan man blive offer for lommetyve, så det universelle råd er, at man aldrig skal gå rundt med for store værdier på sig.

Litteratur og links

Vi medbragte Politikens bog "Syditalien", og selvom den handler om meget andet end Napoli, havde vi glæde af bogens oplysninger.

Et godt sted at starte, hvis man skal til Napoli, er Wikitravel - her er masser af info. Jeg havde også fornøjelse af Slowtravels noget kortere introduktion.

Herculaneum. Destruction and Re-discovery er en flot og informativ side om Herculaneum. Den danske rom-guide.dk har også en udmærket guide til Pompeii og Herculaneum. Rom-guiden har også en kort orientering om Napoli og byens seværdigheder.

På siden Napoli med Sfinx skriver Birgitte Dalum om sin rejse til Napoli, Pompeii og Herculaneum i 2005.

I min rejsebeskrivelse fra Napoli 2009 kan du læse om vores indtryk og oplevelser, da vi kombinerede en ferie på Ischia med nogle dage i Napoli.


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret den 2. juni 2018