På flodbådsrejse i Holland

Rejseindtryk og fotos fra en bådferie på de hollandske kanaler til Schoonhoven, Gouda, Leiden, Haarlem og Amsterdam sommeren 1999

"Vi skal på krydstogt," sagde Helle, når kollegaerne spurgte til ferieplanerne. Og det var ikke helt løgn: vi skulle på flodbådsrejse i Holland.

Med bus fra Århus ankom rejseselskabet til Amsterdam ved midnatstid, og vi kom ombord på "Regina," hvor besætningen bød velkommen i salonen. Alle var trætte efter turen og tørnede snart ind.

Ugens program var at sejle sydpå til Rotterdam ad de hollandske kanaler og dernæst tilbage til Amsterdam. Undervejs skulle vi anløbe forskellige byer, hvor vi og skibet ville tilbringe natten til kajs.

Regina. Klik for større billede.
Klik for større billede

Rejsen (med fuld pension ombord) var mistænkeligt billig - omkring 2000 kr. pr. næse var alt hvad Jelling Rejser forlangte - så vi frygtede det værste.

Komforten ombord på "Regina" viste sig da også at være så som så, men helt så slemt som frygtet var den dog ikke. Skibet gjorde sig fuld fortjent til 1 stjernetak på den internationale skibshotelskala: Regina var en nedslidt plimsoller, hvor der knap var knap plads til vore kufferter i kahytten. Morgenmad og aftensmad var OK, badefaciliteterne forbigår jeg i tavshed. Skuden havde set bedre dage, men var dog ikke uden rustik charme.

På de hollandske kanaler

Hollandsk mølle

Vi dampede af fra Amsterdam næste morgen og lejrede os på dækket under solsejlet, mens vi gled gennem det kornfede hollandske landskab.

Der bygges tæt til kanalerne

En flodbådsrejse er indbegrebet af afslapning, når man vel at mærke er passager og kan flade ud på dækket og betragte landskabet i ro og mag. Og der er masser at se på i Holland.

Det er et lille land med beskeden plads, så der bygges tæt til vandkanten, og hvor der ikke er huse, ser man ofte lystfiskere, eller folk der bare slapper af. En rejse med flodbåd er den diametrale modsætning til actionferie med bungy-jump, og hvad folk ellers finder på.

En god bog til at fordrive tiden, når kanalens backscreen bliver for monoton, og de psykiske batterier lades op i rekordtempo.

De hollandske kanaler har en livlig trafik af småbåde, men på de større vandveje møder man også eksklusive luksuslinere. Kanalerne fungerer også som hovedveje, hvor flodbåde og flodpramme transporterer gods af enhver art.

Sjovt er det at passere sluserne, hvor mange skibe kan vente, og i sagens natur er der masser af broer - broer af alle mulige slags, og mange så lave at skibene kun lige akkurat kan smyge sig under. Af samme grund er de rigtige flodbåde også meget lave.

Bro over kanal Hollandsk bro
Klik for større foto

Sproget

Når en person taler hollandsk, kan det i danske øren lyde, som om han har fået noget galt i halsen. Så er det straks nemmere at læse sproget, hvis man kan lidt tysk og engelsk. Masser af ordene ligner endda danske ord, når først man ser dem på tryk. Det er slet ikke så svært - se bare et beskedent udvalg af gode "orienteringsord":

Kanaal=Kanal   Kerk=Kirke
Sluis=Sluse   Straat=Gade
Dijk=Dige/bymur   Haven=Havn
Wal=Mur   Poort=Byport
Brug=Bro   Plein=Plads
Noord=Nord   Zuid=Syd
Oost=Øst   West=Vest

Generelt taler hollænderne bedre engelsk end danskere, så kan man selv lidt engelsk, er det ikke svært at gøre sig forståelig. Når hollænderne er så ferme til fremmedsprog, hænger det sikkert sammen med, at Holland som Danmark er et lille land, der nødvendigvis må orientere sig mere internationalt end de store nationer.

I større og mere selvtilstrækkelige lande som f.eks. Frankrig, Italien eller England er det så som så, hvor mange der taler andet end modersmålet.