Efterårsferie i Sæby

Huse i Algade
Klik for større foto

Septemberferien til Grækenland gik i vasken pga. sygdom, og da jeg kom ovenpå igen, besluttede vi os for at holde en miniferie i Sæby.

Sæby ligger kun 50 km fra Aalborg, og uden for sæsonen var det ikke noget problem at arrangere et ophold med kort varsel.

Helles forældre havde i sin tid sommerhus lige nord for Sæby, og Helle har mange gode minder fra barndommens sommerferier. Det var ca. 30 år siden, vi sidst havde besøgt den hyggelige by, så vi havde lyst til et gensyn.

Vi var der fra søndag den 9. oktober til torsdag den 13. Tiden gik med spadsereture og afslapning.

Det er ikke særligt underholdende at læse om, så i stedet fortæller jeg om nogle af de ting, man kan se og opleve i Sæby. Subjektivt, men med et faktuelt skær.

Der er indtil flere ting, jeg ikke fortæller om, fordi vi ikke var der eller så dem, så dem må du finde oplysninger om andet steds. Det er fx Minibyen, Sæbygård, skoven og jernkilden.

Om sommeren er der mange turister i Sæby, men tager du dertil uden for sæsonen, er det en stille by, hvor flere forretninger og restauranter indskrænker åbningstiden.

Korte fakta om Sæby

Sæby er en havneby i Nordjylland, 50 km nordøst for Aalborg. Der er knap 9.000 fastboende, og om sommeren er der mange turister.

Navnet kommer af "Seeby" - byen ved havet.

Nord for byen er der kilometervis af sandstrand, og da der er lavvandet et godt stykke ud, er badeforholdene børnevenlige sammenlignet med den barskere vestkyst.

De fleste sommerhuse ligger nord for byen, og her er også campingplads m.m. Havnen var tidligere fiskerihavn, men er i dag velbesøgt af lystsejlere.

Sæby fik købstadsrettigheder i 1524, og langs den gamle hovedgade, Algade, er der mange byhuse fra 1700-tallet og frem.

Senere mistede byen meget af sin betydning til Frederikshavn, men midt i 1800-tallet blev den som Skagen "opdaget" af kunstnere, og efter dem kom turisterne.

På de følgende sider kan du læse om den gamle by i Algade med museet, Clasens gård, ravsliberen, glaspusteren, turistkontoret, Klostertorvet med det gamle rådhus og Sæby kirke.

Der er også indtryk fra stranden, Sæby Å, vandmøllen, de restauranter vi besøgte og om Aahøj Hotelpension, hvor vi boede. Her og der er der links til sider med mere information.