Et sted vi holder af – Siracusa

I 2008 var vi på charterrejse til Sicilien, og en udflugt førte os til Siracusas gamle by. Det var kærlighed ved første blik.

Dengang vidste vi ikke, at det er nemt at tage toget fra Giardini Naxos, så vi valgte en bustur arrangeret af charterselskabet.

Den var halvdyr, og den unge guide ævlede non stop, men da vi havde 1½ time på egen hånd i Siracusas gamle by, følte vi os straks hjemme; det var kærlighed ved første blik.

Prægtige palazzi i værdigt forfald, krogede gader, gyder, piazzaer, porte – byen oser af historie og atmosfære. Den gamle by ligger på en forholdsvis lille ø, og det giver en slags intimitet.

Port i Siracusa

Den er ikke storslået som Venedig, den er mere luvslidt, men til gengæld er den meget ældre. Grækere grundlagde byen i 734 før vor tid, og den var en stormagt, længe før Rom førte sig frem. Siracusa var fx med til at banke Athen i den peloponnesiske krig.

Som en af mange historiske detaljer kan nævnes, at domkirkens søjler er fra et græsk tempel, som stod samme sted. Her kan man helt bogstaveligt føle historien.

Domkirken

Platon besøgte Siracusa tre gange, og byens bedst kendte søn er Arkimedes. Han var en ældre herre, da han blev dræbt under romernes erobring af byen i 212 før vor tid.

De belejrede byen i to år, hvor Arkimedes’ krigsmaskiner gjorde livet surt for dem, men til sidst kom de ind med en forræders hjælp. Siracusa blev plyndret og blev til et provinshul.

Vores første ferie i Siracusa

Der gik ingen danske charterrejser til Siracusa, da vi besøgte byen, og der skulle gå tre år, før vi selv arrangerede en rejse dertil. Vi lejede en lejlighed i den gamle by og fløj via Rom til og fra Catania.

Det var en fantastisk ferie. Vi følte os i den grad hjemme, og fornøjelsen blev ikke mindre af, at vi fandt et godt spisested, da Mariano, i en gyde lige om hjørnet.

Dengang talte tjenerne kun italiensk (og siciliansk), men det gik fint alligevel, og vi smovsede i sicilianske specialiteter til yderst rimelige priser. Det var her, vi bl.a. smagte appelsinsalat for første gang.

Vi fandt også markedet, der er et orgie af sanseindtryk. Det er ikke så velfriseret som Campo de’ Fiori i Rom, men en del mere levende. De lokale handler her, og blodet ruller raskere syd for Rom.

Tun på markedet

De følgende besøg

Siden er vi vendt tilbage til Siracusa hvert år, bortset fra 2016 hvor vi for afvekslingens skyld prøvede Polignano a Mare på den italienske støvlehæl. Det var ikke ilde, men det var ikke ”det samme”.

Året efter spurgte Paolo, indehaveren af da Mariano, hvor vi havde været, og da han hørte svaret, sagde han lidt vrængende: ”Mondænt!” og lavede nogle grinagtige, karikerende armbevægelser.

Snart går turen til Siracusa igen, og som tidligere år fortsætter den til Giardini Naxos (lige syd for Taormina) inden hjemrejsen.

Man kan spørge, hvorfor vi vender tilbage igen og ikke prøver noget nyt. Svaret er dels, at gode ting fortjener gentagelse, dels at der ikke skal tages feriechancer i Helles sidste arbejdsår.

Vi kan prøve nyt igen, når Helle også kommer på efterløn, og ferie bliver en lavthængende frugt.

Foråret er godt på vej nu, og katten nyder det.

Katten nyder foråret

Taget fra køkkendøren med max zoom på 200 mm-objektivet.

På Sicilien er det endnu længere fremme. Der er modne citroner, og snart kan der høstes kirsebær. Havets frugter, frutti di mare, høstes året rundt.

Vi glæder os.

/Eric

15 thoughts on “Et sted vi holder af – Siracusa

  1. Lene

    Efter at have læst dit indlæg forleden dag faldt jeg over et bageprogram, hvor en engelsk bager besøgte Sicilien. Så var jeg klar til at rejse dertil 🙂
    Jeg har aldrig prøvet det at komme tilbage til samme sted på ferie, udover campingpladserne heromkring. Nu har vi sommerhus , så kommer vi jo det samme sted hvert år 🙂

    Svar
    1. Eric

      Der er smukt på Sicilien, og det er hele Italiens køkkenhave. Maden er forrygende god, og så er der historien. Det er et på mange måder spændende rejsemål. Men det er også en fattig landsdel med stor arbejdsløshed, så det er et meget sammensat billede.

      Svar
  2. Jørgen

    Mental forberedelse af en tilstundende ferie er vel ikke det værste man kan bruge tiden til. Og selv om det er samme sted, er det givet vis forskelligt hver gang, sådan som vi har oplevet det gentagne gange ved vandringer samme sted i Østrig.
    Jeg forstår ubesværet I kommer tilbage til stedet I holder af – det giver energi, tror jeg.

    Svar
    1. Eric

      At glæde sig til noget er behageligt, og så har man da haft den fornøjelse, selvom det måske viser sig, at det ikke var noget at glæde sig til. Sandsynligheden for det sidste falder dog, når glæden er baseret på gentagne erfaringer.

      Svar
  3. Helle Zaupper

    Vi har rejst en del i Italien og jo længere sydpå jeg kommer, jo mere italiensk bliver det – efter min smag. Vi har været på Sicilien to gange – begge gange med rutefly og lejet bil. Første gang bevægede vi os, som jer på den østlige side af øen, og knuseelskede det. Anden gang drog vi vestpå, og det er en helt anden oplevelse, hvor lille øen end er.
    God ferie

    Svar
    1. Eric

      Vi har også været forskellige steder i Italien, men deler din opfattelse af, at jo længere sydpå man kommer …
      Jeg tror, det er 11. eller 12. gang vi tager til Sicilien. Der er plads til mange flere gange, for der er store forskel på, hvad man oplever og ser forskellige steder. Gæstfriheden er dog formidabel uanset hvor, og kan man et par brokker italiensk, tager det gerne kegler.

      Svar
  4. Henny Stewart

    Jeg kan godt forstå, at I vælger at vende tilbage til et sted, som I _ved_ er godt. Man kan altid eksperimentere, når der er råd til det, i jeres tilfælde, når der er mere tid.

    Selv har jeg kun rejst meget lidt på ferier, det er jo ligesom ikke min ting, men alligevel er der steder, jeg har valgt at besøge flere gange. Fx på Mallorca. Jeg ved, at det regnes for en turistfælde af rang, men der er altså meget skønt på den ø også, og man er ikke tvangsindlagt til at spise dansk bøf med løg i de dertil indrettede “danske restauranter”, mens man er der.

    Svar
    1. Eric

      Mallorca er bestemt en smuk ø. Vi var der sammen med nogle andre i 2004 og kom rundt på øen. Jeg kunne især godt lide den bjergrige vestkyst. Mallorca er bestemt på listen over steder, vi kunne tænke os at genbesøge, når tiden bliver rigelig for os begge, og en bekvem chartertur direkte fra Aalborg var ikke af vejen.

      Svar
  5. Ellen

    Jamen så rigtig god tur!
    Vi har kigget lidt på Kulturrejser Europas to forskellige ture til Sicilien, som lyder ret gode, så mon ikke det kunne blive til en tur derned engang. Du taler jo altid særdeles varmt for øen 🙂

    Svar
    1. Eric

      Tak 🙂
      Hvis I skulle falde for fristelsen, skal I afgjort undgå juli og august, hvis I ikke vil friteres.

      Svar
      1. Ellen

        Tak, men vi ville under ingen omstændigheder tage syd for Alperne i juli og august – vi har det temmelig skidt med varme begge to 🙂

        Svar
  6. Stegemüller

    Skønne, spændende billeder, også det af Tot.

    Der er ikke noget at sige til, at I bliver ved at vende tilbage til Siracusa.

    Fisken, der ligger på en stol og parteres, hvad er det for en slags? En mega tun eller en haj? 🙂

    Svar
    1. Eric

      Det er jo også det, vi tænker 🙂
      Fisken er en pænt stor tun, og det, der ligner en stol, er en rullevogn, og de er på vej til en af fiskehandlerne på markedet.

      Svar
  7. Erik Hulegaard

    Den afdøde US-entertainer Liberace udtalte ofte i forløbet af sine shows (det passer, jeg oplevede det live i Tivoli) de berømte ord: “Too much of a good thing is wonderful”.

    Vi kuffertartister har vores favoritter, der giver nogle ekstra systoler ved hvert gensyn. På Tots og egne vegne på glædeligt gensyn hos Don Corleone m.fl..

    Svar
    1. Eric

      Tak 🙂 Jeg kendte ikke Liberaces vending, den er ganske god. Mht. at vende tilbage, skal man heller ikke undervurdere forkælelsesværdien af at blive genkendt som trofaste kunder.

      Svar

Skriv et svar til Henny Stewart Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.