Nyt og gammelt på Leros

Der er ikke sket det store på Leros, siden vi var her sidste år. Det er godt, for vi kom ikke tilbage for at opleve forandring – i hvert fald ikke til det værre.

Dreng i Panteli Bay

Vejret i september er stadig pragtfuldt. og det er stadig pragtfuldt at sidde i havstokken i Panteli Bay og nyde en ouzo, mens solen går ned, og solbrune børn leger i vandet.

Aften i Panteli Bay

Klik for større foto

Gæstfriheden og hjertevarmen er stor som altid, det viser sig på mange måder. Som fx i formiddags, hvor ”krofar” Apostolis på scooter overhalede os, rakte armen ud og skrålede ”Good morning!”, selvom klokken var 10:30.

Den ubebyggede grund bag Nikis Studios er stadig til salg og ligeledes huset ved siden af. De (og mange andre) har været til salg i årevis; bunden er slået ud af det græske ejendomsmarked.

Men noget er der da sket. Nogle palmer er fældet, Nikis Studios har fået nyt skilt, og den lille tøjbutik på Platanos’ torv er lukket. Her købte jeg et par gode T-shirts i fjor, men det var åbenbart ikke nok.

Der er mindre husgeråd i lejligheden, end der plejer at være. Fx mangler der nu et skærebræt, og skålene, vi brugte til græsk yoghurt med honning som flydende rav, mangler også.

Nogle ting er dog uforanderlige:

Killinger dier

I Lakki

I går tog vi til hovedbyen Lakki bl.a. for at finde bræt og skåle. Vi fandt ingen af delene, men vi fandt en cykelforretning, hvor man kan leje cykler og tilmed billigt.

Det skulle dog ikke lige være den dag. Vi vender måske tilbage, hvis der bliver lidt køligere. Allerede ved titiden slår solen med køller, og det kan godt være, at cyklen er gearet til bakkekørsel i den varme, vi er ikke.

Vi fik os en kop kaffe med isvand til nede ved Lakkis store naturhavn. I parasolskygge og med havbrise var det slet ikke dårligt. Ved nabobordet sad tre ældre, græske mænd med rosenkranse.

Havnen i Lakki

Herfra kunne vi se over til det, der engang var et psykiatrisk hospital, hvor patienterne fik en gruopvækkende behandling. De tider er heldigvis forbi.

På et tidspunkt var der snak om, at hospitalet skulle laves til flygtningecenter, men det løb ud i sandet. Måske var det for dyrt at sætte bygningerne i stand, jeg ved det ikke.

Leros var i øvrigt også øen, der husede et par tusind politiske fanger under juntastyret. Den tid er heldigvis også forbi.

Der er stadig (gummibåds)flygtninge på Leros, men de er vist i en lejr. Ude af øje, ude af sind, men det er ikke nogen nem opgave for en ø på kun 53 km² og en befolkning på ca. 8.200.

Tilbage i Platanos fik Helle øje på en forretning, der handler med køkkenudstyr. Den er gemt lidt af vejen i en sidegade.

Her fandt vi en slags skærebræt, der bedst kan beskrives som en tyk dækkeserviet af plastic. Og skålene til yoghurt med flydende rav? – Vi købte yoghurt i nogle bægre, der kan genbruges.

Arkæologisk Museum

I dag besøgte vi igen det beskedne, arkæologiske museum, som ligger halvvejs mellem Platanos og Agia Marina.

Amforaer

Her er alt også ved det gamle. Der er kun lavet få arkæologiske udgravninger på Leros, men der ligger sikkert meget i jorden, som venter på at blive fundet. Der har været mennesker på Leros siden (vistnok) 4000 år før vor tid.

På museet kan man bl.a. læse historien om, hvordan Julius Cæsar blev kidnappet af pirater og holdt fangen i 38 dage på den lille ø  Farmakonisi øst for Leros. En del gummibådsflygtninge er landet der.

Cæsar skaffede løsepengene og blev sat fri. Han vendte selvfølgelig tilbage og korsfæstede piraterne. Det havde han lovet dem, mens de ventede på løsepengene, og man er vel en mand af sit ord. Det er sværere for flygtningene.

På vejen hjem gennem Platanos så vi den halvlamme, jeg skrev om i fjor. Han lever altså stadig. Skridtlængden er blevet målbart kortere, men han kæmper sig stadig ud og hjem igen.

Det er nu femte dag, vi er her på Nikis Studios. En del gæster er rejst hjem, og sæsonen lakker mod enden. Det påvirker lydbilledet positivt: Her er blevet decideret fredeligt.

Det nyder vi. I morgen er der fuldmåne, og i aften skal vi til snigpremiere. Jeg er slet ikke bekymret for skydække.

Relateret:

/Eric

8 thoughts on “Nyt og gammelt på Leros

 1. Lene

  Og I er da de perfekte lejere, som selv sørger for at supplere husgerådet op.
  Håber at I fik nydt snigpremieren 🙂

  Svar
  1. Eric

   Når det ikke er sager af større, principiel karakter, vurderer vi, hvad der er nemmest.
   Månen var rigtig flot – især da himlen blev helt sort 🙂

   Svar
 2. Erik Hulegaard

  Det noteres, at Tots kolleger har åbnet en restaurant for tørste killinger. Ligeledes, at idyllen er intakt og ikke bliver forstyrret af nutidig storpolitik i skikkelser af flygtningecentre. Politikken er retrospektiv med Julius Cæsar som hovedperson.

  Det formodes, at det græske kollapsede ejendomsmarked ikke frister blogejeren til en langtidsinvestering. 😉

  Svar
  1. Eric

   Idyllen mangler ikke, og tingene sker langsomt, når vi ser bort fra trafikken. Når man køber en scooter, følger der vist dødsdrift med i købet.
   Vil man investere i fast ejendom her, skal man virkelig have en lang tidshorisont! Med en husleje på 45 €/dag + turistskat er det også svært at se rentabiliteten 🙂

   Svar
 3. Ellen

  Hehe, nu varer the morning vel frem til kl. 12 på engelsk, så han kunne nok ikke have valgt noget andet at sige på det tidspunkt 🙂
  Jeg kan forstå, at livet leves langsomt på Leros, men er lutter lagkage, i hvert fald for turister, der som jer er der helt frivilligt. Flygtningene er jo en anden sag.
  Jeg føler mig helt afslappet bare af at læse din dejlige beskrivelse af øen.

  Svar
  1. Eric

   Ja, livet leves langsomt, og maden er slow food 🙂 Her til morgen lufter det noget, men himlen er skyfri, og hanerne galer. Jeg må tælle på fingre for at finde ud af, at det er fredag …

   Svar
 4. Stegemüller

  Pragtfuldt billede af de røde stole mod de blå vand. Jeg elsker den slags detaljer på billeder.

  I har det godt; det er der ingen tvivl om. Hvor er det dejligt at læse. Måske vil jeg selv næste år prøve at få råd til at forlænge sommeren, for det virker så rigtigt.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.