Blandede indtryk fra Leros

Når man rejser, får man nye indtryk. Her er nogle fra Leros, og det eneste, der binder dem sammen, er Leros – eller Grækenland om du vil.

Fuldmåne over Panteli Bay

Fuldmåne over Panteli Bay

Spurvenes aftensang

Der er mange gråspurve på Leros, skovspurve ser vi ikke. Hen under aften flokkes de i store palmer og kvidrer i næbbet på hinanden. Måske fortæller de røverhistorier fra dagen, der gik. Det er ikke til at vide, når man ikke forstår et pip af det græske.

Men en hyggelig aftenkoncert er det, og efter solnedgang er der stille, så de kan komme tidligt op.

Myggestik

Vi får masser af myggestik, men af en eller anden grund er de ikke så generende som normalt. De klør en til to gange, ligesom for at melde deres ankomst, og så er den potte ude.

Helle plejer at slå voldsomt ud, men i år er det bare små, røde plamager, som slet ikke ligner koldbrand. Jeg kan ikke forklare denne ændring til det bedre, for det er næppe covid-vaccinen, der virker mod myggenes spikesnabel. Men rart er det da.

Figenasfalt

Der er masser af figentræer på Leros, og mange står så tilfældigt, at de må være selvsåede. Nogle frugter plukkes, andre falder til jorden og bliver med tiden til et ekstra lag asfalt med gode bremseegenskaber.

Det er måske meget godt, for det er ikke alle veje, der er i lige god stand, og mange kører stærkt.

Covid-restriktioner

Med knap 30° i skyggen, er det varmt at bære mundbind, men i det mindste dugger brillerne ikke. I Grækenland skal man stadig bære mundbind offentlige, indendørs steder, men det er så som så, hvor alvorligt man tager det.

Jeg fornemmer restriktionstræthed. Da vi for snart tre uger siden kom til Athen, spurgte jeg vores værtinde om reglerne, og hun svarede, at det er der vist ingen, der kan finde ud af mere.

Status i Grækenland er, at ca. 55 % af befolkningen er vaccineret, og smitten er stadig et problem.

Strømsvigt og internet

Strømsvigt er almindelige, men som regel er de korte. Samfundet går dog ikke i stå af den grund, og det skaber ikke overskrifter, som det ville gøre i digitaliserede Danmark, hvor nogen vil afskaffe kontanterne.

Det er heller ikke for godt med internetforbindelsen, hverken via WiFi eller mobilnetværk, så det er sikkert den samme DNS-server, der driller (DNS-serveren ”oversætter” fra domænenavn til IP-adresse).

Og når der så igen er forbindelse, er den gerne langsom, men det matcher ferietempoet, så det er ikke så slemt.

Klokker og hanegal

Hvis man tror, at haner kun galer om morgenen, tager man fejl. De galer hele dagen, hvis det stikker dem.

Der er mange kirker på Leros, og søndag er kirkeklokkedag. De ringer første gang 07:40, og derefter opgav jeg at tælle. Klokkerne har en god klang og er velstemte, så ding og dong harmonerer.

En stund virkede det endda, som om de fik hanerne til at klappe i, men det er nok en trossag.

Stolene

Klassiske, græske stole

Klassiske, græske stole

Og så er der de klassiske stole med fletsæder. Det er ufatteligt, at et land med Grækenlands lange historie ikke for længst har produktudviklet væk fra disse misfostre, som giver rygsmerter og blokerer blodomløbet.

Og det hjælper ikke at male dem i glade farver. På Taverna Psaropoula får man heldigvis en hynde, hvis man beder om det. Såvel problem som lappeløsning er kendt.

EU’s trojka kunne have gjort noget radikalt ved problemet, da den efter finanskrisen stillede masser af andre krav, men den prioriterede ikke folkesundheden, kun livremmen.

Vejret og Panteli Bay

Vinden var svag og fra syd nogle dage, og når himlen tilmed er skyfri, bliver det rigtig varmt, selvom man klæber til skyggen.

Desto bedre er det så om aftenen, når solen går ned, og Panteli Bay dækkes af kviksølv. Mandag aften var der lidt mere vind, til gengæld var der fuldmåne.

Bedstemor kommer stadig og fisker med håndline, samtidig med at hun holder øje med barnebarnet, en knægt på 5-6 år. Vi har set dem i 3-4 år, men har endnu til gode at se Bedste fange noget. Gad vide, om hun bruger agn?

Snart slut

Ferien har sat sine spor

Ferien har sat sine spor

Der er nu kun få dage tilbage af ferien, som så føjes til mindernes katalog. Det er og har været godt. Det er ikke blevet til så meget skriveri, men computeren har været oppe imod terrassen, og det er en ulige kamp.

Relateret:

/Eric

10 thoughts on “Blandede indtryk fra Leros

 1. Donald

  Hvis man selv kunne sætte DNS serveren til Google’s 8.8.8.8, så ville det egentlig være en fordel. Der er faktisk ikke nogen lov, der siger at man skal bruge en lokal DNS. (Og måden Google implementerer 8.8.8.8 er sikkert ret fantastisk spredt til flere hundrede servere – load balancing.

  Det er rigtig smukke billeder.

  Svar
  1. Eric

   Tak Donald. Det med DNS har jeg ikke meget begreb om, ud fra diverse fejlbeskeder og synkron nedetid sluttede jeg bare, at det måtte være den samme server, uanset om jeg brugte WiFi eller mobildata.

   Svar
 2. Lene

  Jeg elsker dine beretninger om stort og småt på din vej i din ferie. tak fordi du deler dine indtryk.

  Svar
  1. Eric

   Ja, velbekom da. Det er min/vores måde at huske på. Hvis vi ikke skrev et eller andet, ville det efter få år ikke være til at skelne den ene rejse efter den anden.

   Svar
 3. Ellen

  Covid-19 har gjort ondt på mange i mere end én forstand, men det meste af verden bliver forhåbentlig snart normaliseret igen. I hvert fald det meste af Europa – det varer nok en rum tid, inden jeg føler trang til at besøge de mere eksotiske lande. Også selv om jeg er vaccineret, og under alle omstændigheder før vi ikke længere er påtvunget mundbind i fly og i lufthavne.
  I har haft en god ferie, og det er det vigtigste lige nu. Du har givet os mange dejlige stemningsbilleder.

  Svar
  1. Eric

   Heldigvis kom vaccinerne hurtigt, mega hurtigt, og det går den rigtige vej, om end det godt måtte gå hurtigere. For min skyld må de eksotiske lande forblive eksotiske, blot jeg kan rejse i Europa uden for meget bøvl. Mundbind i fly og lufthavne lever vi sagtens med.
   Og ja, vi har haft en dejlig ferie. Nu, hvor vi begge har arbejdslivet bag os, begynder jeg så småt at undersøge nye rejsemål, som gerne må kunne kombineres med et kendt. Det kunne fx være en “ny” græsk ø, hvorfra vi kunne tage videre til Leros. Vi får se.

   Svar
 4. Stegemüller

  55 pct. færdigvaccinerede er virkelig ikke mange. Jeg troede faktisk, EU-landene fulgtes mere ad, og måske hjalp hinanden, hvis der fx var et land, der manglede vacciner, vaccinatører (for “stikkere” hedder det næppe) eller andet.

  Det er et dejlig billede af de to farvestrålende stole på hver sin side af det lille blå bord.

  Pyh ha. I har det varmt. Det kan jeg slet ikke mere. Men resten kan jeg godt blive lun på.

  Jeg synes da, du har været hæderligt flittig til at skrive. Jeg har i hvert fald været holdt orienteret om, at I havde det dejligt.

  Svar
  1. Eric

   Nej, 55 % (so far) er ikke mange, men de er ikke færdige endnu. Den lave tilslutning er nok et udtryk for udpræget mistillid til autoriteterne, og historier om svindel samt læger, der ikke selv vil vaccineres, er ikke befordrende.
   Vejret (vinden) slog om i går, og temperaturen faldt. Her til morgen (kl. 07:45) tror jeg fx ikke, at der er mere end 20° på terrassen. Brrrr!

   Svar
 5. Erik Hulegaard

  Så vidt hjemmesiden fortæller, er det 9ende gang, du/I besøger Leros. Hvad adskiller – for dig/jer – den destination fra andre tusindevis af græske øer?

  I Spanien (og Frankrig) mærkes tydeligt eftervirkninger af manglende turismeindtægter i manglende økonomi og mismod; dog er Spanien langsomt på vej op.

  Hvad er oplevelsen i Leros/Grækenland? Har det f.eks. sporet sig i prisniveauet og det generelle folkestemning?

  Svar
  1. Eric

   Udmærkede spørgsmål som kunne afføde et langt svar.

   Hvorfor Leros?
   Svaret er tosidigt. Det tiltaler os at turisttrykket er forholdsvis beskedent, hvilket bl.a. hænger sammen med, at landingsbanen er for kort til jetfly. Dertil kommer, og det er nok det vigtigste, at det har været vigtigt for os gennem de sidste arbejdsår, at der var “garanti” for en god ferie, og det gav en vis frygt for at eksperimentere – tænk, hvis nu … Nu, hvor vi begge er arbejdsfri, vil lysten til at prøve nye steder stige. Skulle der komme et flop, kan vi bare tage et andet sted hen, når det passer os.

   Turistindtægter og priser
   På øerne er de lavere indtægter fra udenlandske turister i nogen grad blevet erstattet af flere besøg af fastlandsgrækere. Det kompenserer næppe fuldt ud, men iflg. vores værtinde har det været OK. Der var et par måneder sidste år lige efter nedlukningen, hvor det stod skralt til, men ellers har de klaret sig rimeligt. Nationalt er der dog ingen tvivl om, at det har gjort rigtig ondt.
   Jeg er næppe det bedste økonomiske barometer, men jeg fornemmer ikke, at der er sket større prisstigninger på dagligvarer. Stigninger som følge af den globale transport- og mangelsituation vil selvfølgelig også slå igennem her.
   Om den generelle folkestemning ved jeg ikke, men jeg vil umiddelbart tro, at det økonomiske kvælertag siden finanskrisen stadig betyder mere end irritationen over at skulle bære mundbind. Tilliden til autoriteterne kan være på et meget lille sted.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *