Hotel & lejlighed

Hvad enten man arrangerer rejsen selv eller skal på pakkerejse, er valget af hotel eller lejlighed en vigtig ting. Det er din base og dit hjem, så det er vigtigt, at du føler dig godt tilpas, og at det ligger fornuftigt i forhold til de aktiviteter, du planlægger.

Hvordan jeg vælger

Børn

Vi starter som regel med at sortere alle de steder fra, der omtales som “børnevenlige” eller har “børnepool” – hvis det da er muligt! Nogle børn er søde og velopdragne, mens andre kan forpeste din ferie med skrig og skrål og flyvende bestik ved morgenbordet. Jeg nævner det bare som en ting, man måske skal tage med i overvejelserne. Vi gør.

Aircondition

Hvis det er et varmt sted i den varme årstid, fravælger vi dernæst alt, som ikke har aircondition. Jeg skal i hvert fald ikke ligge søvnløs på min ferie, fordi temperaturen er over 30 grader.

Pris og beliggenhed

Det næste filter er gerne pris og beliggenhed. Er prisen ok, finder jeg på Google Maps (eller lignende tjenester) ud af, hvor det ligger henne – f.eks. i forhold til centrum, jernbanestationen eller i værste fald “byen” (det med at bo i et reservat flere kilometer fra nærmeste by er bare ikke os). Bortset fra små øer i Middelhavet og flueklatter, dækker Googles kort det meste af verden.

Skal man på badeferie, er det jo smart at bo nær stranden, men ellers foretrækker de fleste vel at bo centralt, og det får man det bedste indtryk af, hvis man indsætter adressen i Google Maps’ søgefelt. Skal man på pakkerejse, har rejsebureauet som regel et kort, hvor man kan se hotellets placering, men disse kort er gerne af ringe kvalitet, så også her prøver jeg altid de “rigtige” kort.

Ved storbyferier har det sine indlysende fordele at bo centralt, men det er som regel også dyrere. Mange storbyer har glimrende offentlig transport, som billigt og hurtigt kan transportere dig mellem forstæderne og centrum. Eftersom millioner af mennesker bruger transportmidlerne hver dag, kan du sikkert også finde ud af det!

Så der kan være mange penge sparet ved at vælge et hotel eller en lejlighed, som ikke ligger i centrum, og så gå lidt på kompromis med mageligheden.

Anmeldelser af hoteller

Mange sider på nettet, hvor man kan bestille hotelværelse, har sider, hvor gæster anmelder hotellet. Læs dem, de er et vigtigt filter! Jeg undlader aldrig at lave en søgning på hotellets navn + “reviews”.

Sites som f.eks. tripadvisor.com har masser af hotelanmeldelser, hvor tidligere gæster skriver om deres indtryk, hvad de syntes var godt og skidt. Anmeldelser kan være guld værd og spare dig for mange ærgrelser. Undertiden er folk meget uenige, og læg så mærke til, hvad de beklager sig over, og hvad de godt kunne lide.

Hvis en tysk husmor fandt et gråt hovedhår under sengen eller et fingeraftryk på side 112 i telefonbogen, hidser det ikke mig op. Min erfaring er også, at folk, som klager over uforskammet personale, ofte selv er nogle arrogante bæster, der behandler de ansatte som tyende og derfor får den behandling, de fortjener.

Jeg lægger mærke til, om der er gadestøj eller andet, som betyder noget for os. Hvis gæsterne er uenige om værelsernes standard, kan det måske bunde i noget så enkelt, som at der er både nye og gamle (eller renoverede og…), og så er der jo altid risiko for, at man havner i den forkerte kategori.

Hvis folk udtaler sig forskelligt om de ting, vi prioriterer, så blinker mine advarselslys, og jeg undersøger, om der er et sikrere alternativ.

Hotel eller lejlighed?

Vi foretrækker egentlig en lejlighed. Man har som regel bedre plads, så det fungerer bedre som “et hjem”. Vi sætter også pris på at have et køkken, selvom det er lille og kun har det allermest nødvendige. Når vi er på ferie, gider vi ikke selv lave mad i den store stil, men det er rart at kunne lave en let frokost eller spise morgenmad i nattøj, hvis man har lyst til dét.

Lejligheder har dog den ulempe, at de typisk lejes for en uge – f.eks. lørdag til lørdag. Det gør, at de er knap så fleksible som et hotel.

Hoteller har som regel også mere at byde på, hvis man vil betale for det. Det kan være alt fra minibar til pedicure. Bor man på hotel, er hjælpen også nærmere, hvis man har et problem eller bare et spørgsmål.

Bed & Breakfast kan være glimrende, men er jo egentlig bare et billigt hotel, så det vil jeg ikke behandle særskilt.

Hvor skal man booke?

Hvis man selv arrangerer sin rejse, behøver man ikke nødvendigvis bestille logi hjemmefra. Det afhænger meget af, hvor man skal hen, årstiden og hvilke krav man stiller.

Skal man f.eks. til en af de mindre græske øer, er der som regel masser af muligheder for “privat indkvartering”, hvis man da ikke rejser i august, som er grækernes feriesæson. Skal man derimod til en større og velbesøgt by som f.eks. Rom, er det absolut anbefalelsesværdigt at booke hotel hjemmefra.

Jeg har selv brugt booking.com flere gange og været godt tilfreds. Der er som regel en del hoteller at vælge imellem, og beskrivelserne virker sobre. Der findes masser af sider, hvor man kan booke overnatning, og jeg tror, at langt de fleste er reelle foretagender.

Vær dog skarpt opmærksom på betingelserne. Nogle booking-sider vil have pengene, allerede når du bestiller. Dem holder jeg mig fra. Jeg tror såmænd ikke, de er uærlige, men jeg forudser bare, at det kan være meget besværligt at få sine penge retur, hvis et eller andet går galt. Vær også opmærksom på betingelserne for afbestilling, og hvad det koster hvis nu…

Har du fundet et sted, som lyder godt, så undersøg, om det samme sted er billigere hos en anden udbyder. Prøv også at finde ud af, om hotellet eller udlejeren af lejligheden har sin egen hjemmeside.

Hvis prisen på stedets egen hjemmeside ikke er højere, foretrækker jeg altid at handle direkte med hotellet. Hvis deres listepris er højere end booking-sidernes, kan man overveje at kontakte dem og sige det, som det er. Måske kan man blive enige om noget, der tilfredsstiller begge parter, fordi mellemmanden ikke skal have sin bid af kagen.

Hvis hotellet eller udlejeren ikke har et online bookingsystem, er det gerne en fordel at ringe direkte. Jeg ved f.eks., at mange italienere har et særdeles afslappet forhold til e-mails, og vil man være sikker på at få kontakt, er det altid en fordel at ringe. Om ikke andet kan man aftale, at resten fikses via e-mail.

Andre sider om rejseplanlægning:

2 thoughts on “Hotel & lejlighed

  1. Ketil

    God artikkel, jeg er enig i mange af tingene. Nu rejser vi selv med barn, så tippet om at fravælge børnevenlige hoteller kan vi først benytte om en 15 års tid. Men så er det også et godt tip! Ligesom jeg også tager negative anmeldelser med et gran salt. Alt for mange skriver ikke noget konkret, men meget generelt at “det hele” bare er dårligt. Så jeg nærstuderer også hvad de egentligt klager over, og om det overhovedet er relevant for mig.

    Som sagt, god artikkel, den var tiden værd at læse :o)

    Venlige hilsner Ketil

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *