Information om rejsemålet

Når vi skal på ferie, forsøger jeg altid at skaffe information om rejsemålet: stedets historie, kultur, seværdigheder, museer, restauranter, geografi, lokaltransport o.m.a. Sådanne undersøgelser kan også gå forud for valget af destination, men det er jo hip som hap.

Det ligger mig fjernt at lægge en minutiøs plan for, hvad vi skal lave dag for dag og time for time, men jeg vil gerne have en generel viden om stedet samt have ideer til, hvad vi kan foretage os, hvis vi nu skulle få lyst. Man kan jo gøre, som man vil.

Guidebøger er selvfølgelig en god og velkendt kilde til information. Efter min smag går de fleste dog alt for højt op i seværdighed dit og dat, folkedans og hvad der blev bygget af Kong Rip, Rap og Rup. Jeg vil vide meget mere, især om hvordan stedet er i dag, så jeg finder det meste af min information på nettet.

Netsøgning

Mange mennesker er stadig alt for dårlige til at søge på nettet. De bruger for få søgeord og søger derfor alt for bredt. Det kan jeg se på de søgeord, som bringer folk til mine rejsebeskrivelser.

Alt for mange søger på f.eks. “Sicilien”, “Cypern” eller “Venedig”, og søgemaskinen finder millioner af sider, som handler om alt mellem himmel og jord. Hvis de derimod skrev “Sicilien + ferie” eller “Sicilien + mafia + turisme” eller “Sicilien + oliven + eksport” ville de få langt mere relevante søgeresultater, afhængigt af hvad de faktisk søger.

Kunsten ved informationssøgning er ikke længere at finde information, men at frasortere irrelevant information. Hvis man f.eks. vil finde sider, som er relevante for ferie og Sicilien, og man ikke vil have tusindvis af hotelsider med, kan man begrænse søgningen ved at skrive “Sicilien + ferie -hotel”.

Brug lidt tid på at læse om søgemaskinernes “logiske operatorer” (f.eks. minus, AND, OR) eller brug deres avancerede søgning – og gå så i gang!

Rejsebeskrivelser

Jeg starter næsten altid med at søge efter rejsebeskrivelser. Hvis andre mennesker har været der før mig og tilmed skrevet om det, så er det gerne en god og usminket kilde til ærlig information. Hvor boede de? Hvad lavede de? Hvad så de? Hvor spiste de godt og skidt? Hvad gjorde et særligt indtryk på dem? Hvad irriterede dem? Hvad skuffede dem? Og så videre. Man får information, og ofte smitter begejstringen!

at-rejse-er-at-leve.dk er et glimrende sted at finde danske rejsebeskrivelser, men man kan også søge i blogs (weblogs). Prøv google.dk, skriv din søgeterm og klik på “Blogs” foroven i stedet for knappen “Google-søgning”. Du kan også prøve at søge på blogbot.dk. Rigtigt mange blogger om deres rejser.

Til regulær Google-søgning, søger jeg typisk på “destinationsnavn + rejsebeskrivelse OR rejsedagbog OR rejsehistorie”. Eller “destinationsnavn + travelogue OR travelog OR trip report OR travel story” for at få engelske rejsebeskrivelser.

Andre gode kilder til rejsebeskrivelser (på engelsk) er Travel Library og SlowTravel. Der er også forskellige diskussions-fora, hvor man kan søge information. fodors.com har rigtigt mange besøgende, som skriver meget. Generelt er smagen ret amerikansk, og man går op i, hvad man “skal” se, men der er megen information. Endnu flere besøgende og indlæg er der i Tripadvisors fora: tripadvisor.com/ForumHome. Her er der typisk mindre ih og åh og flere fakta. Slow Travel Talk på SlowTalk hylder konceptet “slowtravel”, og dets Italiens-forum hører absolut til de bedre.

Billeder

Lidt i tråd med rejsebeskrivelser er at søge billeder på flickr.com. Tusinder af mennesker lægger deres fotos ud på Flickr, og man kan finde masser af billeder; ikke kun moster Gerdas uskarpe feriefotos af onkel Ejnar foran campingvognen, men rigtigt flotte billeder, som giver et godt visuelt indtryk af stedet.

En anden mulighed er videoer på YouTube, men her er der meget ragelse. Googles billedsøgning kan også bruges, men igen skal man søge rigtigt, hvis man ikke vil have alt muligt irrelevant med.

Fakta

Når rejsebeskrivelserne har vakt min appetit og måske givet mig nogle ideer, går jeg gerne videre med at søge fakta om destinationen. Det kan være en så enkel søgning som: “destinationsnavn + fakta OR facts”.

Så vælter det gerne frem med sider, hvor man kan læse om indbyggertal, befolkningstæthed, hovederhverv, gennemsnitsindtægt og hvad ved jeg. Jeg har ikke det fjerneste imod historie, tværtimod, men jeg tager ikke til et sted for kun at svælge i, hvordan det var i Kong Rip, Rap og Rups tid. Historie er spændende i sig selv og spændende som baggrund for, hvorfor tingene er, som de er i dag.

Det amerikanske efterretningsvæsen, CIA, har faktasider om hele verden på CIA’s factbook. De kan give nogle gode data, og så kan man efter temperament more sig lidt, når det amerikanske verdenssyn skinner igennem.

Turistinformation

“Destinationsnavn turistinformation OR tourist information” hører også til de faste ting, jeg søger på. Som regel får man en del praktisk information, som er relevant for den rejsende. Nok så interessant er det også at vide, hvad de lokale synes, man bør se og gøre. Hvad er de stolte af? Hvad er værd at komme efter ifølge dem?

Jeg søger også gerne på destinationsnavnet + “forum”. Det er ikke så sjældent, at der findes et diskussionsforum om stedet, hvor rejsende udveksler erfaringer.

Historie

Har jeg mere eller mindre forklaret under “Fakta”. Historie kommer man også gerne ind på, når det drejer sig om:

Seværdigheder

Jeg vurderer, hvilke seværdigheder vi nok vil finde interessante, læser om dem og går så gerne til maps.google.dk og plotter dem ind på et kort. Hvis man har en konto hos Google, kan man oprette sine egne kort og isætte “kortnåle” med forklaringer.

Klik her for at se et eksempel på et interaktivt kort over Prag med ”kortnåle”.

På den måde får jeg en klar fornemmelse af, hvor de forskellige seværdigheder (og andre ting for den sags skyld) er henne rent geografisk. Er der f.eks. for langt at gå, og hvis ja, hvordan kan man så komme derhen? Det sidste leder mig videre til næste punkt.

Lokal transport

Jeg prøver næsten altid at finde ud af, hvordan den offentlige transport fungerer på stedet. Det kan være metro, busser, sporvogne, lokaltog og taxier.

Man kan som regel finde en eller flere sider, som beskriver dette ved f.eks. at søge på “destinationsnavn + buses OR metro OR trains” eller f.eks. “destinationsnavn buses timetables”, hvis man vil finde køreplaner for busserne.

Ofte finder man bus- eller transportselskabets hjemmeside. Det er godt at vide, hvor man køber billetter, om der er et zonesystem, om der er rabatsystemer osv. Det kan også være, at der er noget interessant i en anden by nærved, som man kan komme til med tog eller rutebil.

Det korte af det lange er, at har man forberedt sig hjemmefra, står man ikke som et måbende får, hvis fødderne pludselig er ømme, og man ved måske også ganske nøje, at for at komme til seværdighed XX, skal man tage sporvogn nr. 77, som kører fra osv. osv.

Kan jeg ikke finde en side med de ønskede oplysninger, er det som regel bare at logge sig på det relevante forum hos www.tripadvisor.com og spørge – der er næsten altid en lokal “ekspert”, der kan hjælpe.

Restauranter og spisesteder

Vi holder meget af at gå ud at spise, når vi er på rejse. Hvis det er overkommeligt, prøver jeg også gerne at danne mig et overblik over hvilke restauranter, der er – og helst i nærheden af det sted, vi bor (Google maps igen).

Her kan rejsebeskrivelserne komme til hjælp, og som med hoteller kan man søge på restaurantens navn og “reviews” for at finde ud af, om nogle har været der og skrevet om det. Vi prøver så vidt muligt altid at finde steder, hvor de lokale kommer. Det er muligvis ikke de “fineste” steder, men det borger som regel for kvaliteten. Man skal gerne væk fra turisternes hovedruter.

Afslutning

Min rejseplanlægning tager lang tid, men vores rejser er som regel også bestemt i god tid, og for mig er planlægningen en del af glæden ved at rejse.

Andre sider om rejseplanlægning:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *