Krakow

Facts, praktiske rejsetips og turistinformation.

Indbyggere: ca. 800.000 (Polens tredjestørste by)
Geografi: Sydlige Polen
Landekode: 0048
Møntfod: Zloty (PLN). 1 PLN = ca. 2 kr.

Indhold:

Lufthavn
Tog
Transport
Hvor skal man bo?
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Seværdigheder
Banker og penge
Shopping
Litteratur

Lufthavn

John Paul II internationale lufthavn ligger 11 km vest for Krakow.

Fra lufthavnen kører der tog til Krakows banegård. Fra terminalen er der ca. 200 meter. En billet koster 4 PLN, hvis man trækker den i en automat, eller 8 PLN, hvis man køber den ombord på toget. Man kan også tage en bus. Det koster 2,5 PLN, hvis man trækker billet i en automat, eller 3 PLN, hvis man køber ombord. Dette er dog gamle priser. Har man større bagage end en rygsæk, skal man også have en bagagebillet. Husk at stemple billetten, straks du er steget på bussen.

Endelig kan man leje en bil eller tage en taxi. En taxi fra lufthavnen til centrum koster normalt 60-70 PLN.

Der er kontantautomat i ankomsthallen, hvor man kan hæve på plastic.

Se Cracow-life.com for mere detaljeret information.

Tog

Krakow har en banegård, Krakow Glowny. For køreplaner se De polske jernbaners hjemmeside.

Transport

Busser og sporvogne er en god og billig måde at komme rundt på uden for det gamle centrum. Billetter købes i en af de små kiosker, som ligger spredt ud over byen. Det koster 2,5 PLN uanset afstand. Man kan også leje en cykel, hvis ballerne kan klare at køre på brosten.

Det er er relativt billigt at køre med taxi, men praj ikke en på gaden. Det er 30 % billigere, hvis man ringer efter en vogn!

Kører man selv, skal man være opmærksom på, at det er meget svært at finde parkeringsplads i den gamle by.

Hvor skal man bo?

Krakows gamle centrum er byens største attraktion, så det er selvfølgelig bekvemt at bo her eller nær ved. Heldigvis er der mange hoteller, men ikke overraskende kan det koste lidt ekstra at bo centralt. Sammenlignet med Vesteuropa er det dog forholdsvis billigt at bo på hotel i Polen.

Restauranter og spisesteder i Krakow

Krakows gamle by er et minefelt af restauranter, og der er spisesteder af høj klasse. Du kan læse om vores kulinariske oplevelser i rejsebeskrivelserne fra 2005 og 2007. På Cracow-life.com kan man læse om og søge på byens mange restauranter. Bevæger man sig udenfor det gamle centrum, kan man finde steder, hvor man spiser endog meget billigt.

Drikkepenge

Normalt er drikkepenge inkluderet i regningen og forventes ikke. Man kan give taxichauffører drikkepenge, men det forventes ikke.

Drikkevand

Vandhanevandet smager kraftigt af chlor.

Seværdigheder

Byens gamle centrum er en seværdighed i sig selv og rummer mange spændende ting. Der er markedspladsen med markedshallen og det gamle rådhustårn, og der er mange kirker og museer. Lige syd for det gamle centrum ligger Wawel, kongeslottet og katedralen. Længere syd på (men indenfor gå-afstand) ligger den gamle jødiske bydel, Kazimierz, hvor Spielberg indspillede "Schindlers liste". 12 km sydøst for byen er den gamle saltmine Wielieczka mål for mange turister, og 60 km mod vest ligger Auschwitz, koncentrationslejren.

Banker og penge

Bankernes åbningstid er normalt 08:30-18:00 mandag til fredag. Der er talrige kontantautomater (i hvert fald i det gamle centrum), som accepterer de gængse plastickort.

Shopping

Der er masser af butikker i Krakow. Jeg er ikke selv den store shopper og derfor ikke den bedste guide på dette område, men tøj, sko, lædervarer og ravsmykker så ud til at være billigt sammenlignet med Danmark. Krakows absolut førende shopping-gade er ul. Florianska, men det er næppe på importerede mærkevarer, man kan gøre en god handel!

Litteratur

Jeg har ikke læst andet end en lille lommeguide og i stedet søgt min information på nettet, hvor der er flere glimrende sider. Men selvfølgelig er der de sædvanlige guider i stil med "Turen går til...", og så er der jo mine rejsebeskrivelser:

hvor der også er links til andre sider med information om byen.

God tur!


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret 2. juni 2018