Prag - fakta og rejsetips

Indbyggere: ca. 1.300.000
Møntfod: Koruna (CZK). 1 koruna koster knap 30 øre (i 2008).
Landekode: 00 420

Index:
Lufthavnen
Tog & bus
Transport
Parkering
Hvor skal man bo?
Penge og veksling
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Seværdigheder
Smagværdigheder
Shopping
Affaldslov
Nyttige links
Litteratur

Lufthavnen

Prags Ruzyne lufthavn (PRG) ligger knap 20 km fra centrum.

Der er flere måder at komme ind til byen på. Det billigste er at tage en bus og skifte til metro (se lufthavnens hjemmeside for udførlig vejledning).

Der afgår en mini-bus fra lufthavnsterminalens udgang E til Námestí Republicky hver halve time (pris ca. 100 CZK). En taxi til centrum koster ca. 600 CZK, men pas på - læs mere om tjekkiske taxier under transport.

Det mest komfortable er at bestille kørsel hjemmefra med et de firmaer, som tilbyder lufthavnstransport. Det koster det samme som en taxi (ca. 600 CZK), og så venter de på dig i ankomsthallen og får dig til se betydningsfuld ud. Vi benyttede (og kan anbefale) Prague Airport Shuttle. Betalingen sker til chaufføren, som taler andet og mere end blot tjekkisk.

Tog & bus til Prag

Prags hovedbanegård ligger centralt nær Vaclav-pladsen, men (desværre for miljøet) er det nok billigere at flyve i dag, medmindre man er så mange, at man kan få grupperabat.

Den billigste måde at komme til Prag på er nok en pakkerejse med bus. Der er indtil flere arrangører af sådanne ture. En søgning på busrejser + Prag giver masser af hits.

Transport - metro, sporvogn og taxi

Man kan selvfølgelig køre selv, men vov dig ikke ind i den indre by, medmindre det er din hobby at lede efter parkeringsplads.

Prag har et glimrende og effektivt offentligt transportsystem. Metroen er hurtig, om end man skal op/ned af mange trapper, og så er der sporvogne. Sporvognene er ikke så hurtige som metroen, men til gengæld ser man mere af byen. Man kan købe billetter, som gælder i 1, 3 eller 5 dage, men ellers er det sikreste at købe en "basis-billet" (26 CZK i 2008), som gælder i 75 minutter. Billetter kan købes i kiosker og på stationer.

Sørg altid for at billetten er stemplet. Der er hyppig kontrol (mærkeligt nok især af turister!), og bøden for at køre uden gyldig billet er hård. Man stempler ved nedgangen til metroen eller i en af de gule automater i sporvognen. Hvis du trods advarslerne alligevel kvajer dig og bliver snuppet af en kontrollør, så er det en del billigere at betale straks end at vente.

Metro og sporvogne hører til lommetyvenes foretrukne jagtmarker, så pas på - især når der er trængsel.

Prags taxier har et rigtigt dårligt ry for at fuppe turister på enhver mulig måde. Se f.eks. denne artikel hos BBC News, hvor Prags borgmester klæder sig ud som italiensk turist og oplever, at historierne om snyd taler alt for sandt.

Det bedste er at ringe efter en taxi fra et anerkendt firma. Undgå taxier som holder parkeret foran banegården eller kendte turiststeder - de venter ofte på intetanende turister og opkræver alt for høje priser. Hvis du skal have en taxi på gaden, så tjek at der står "TAXI" på den gule taglampe samt begge døre. Firmanavn og licensnummer skal også stå på fordøren.

Spørg hvad turen vil koste (ca.), før du sætter dig ind. Du kan altid kræve at få en (printet) kvittering. Hvis chaufføren nægter, kan du nægte at betale.

Se evt. følgende sider for mere information om taxier i Prag: Prags magistrat om taxier og "Prague Taxi services - how to avoid being fooled" med firmanavne og telefonnumre på pålidelige selskaber.

Det kan ikke anbefales at cykle i det indre Prag. Trafikken er heftig, bilisterne er uvante med cyklister, og brosten samt sporvogns-spor gør det til en risikabel og umagelig affære. De få cykelbude, man ser, kører rundt på mountainbikes med brede dæk.

Parkering

Som i alle større byer kan det være et mareridt at finde en parkeringsplads. Det er ikke helt så vanvittigt som i f.eks. Rom, men til gengæld slår man hårdere ned på ulovlig parkering.

Da vi skulle hentes for at komme til lufthavnen, var vores chauffør næsten panisk, fordi han holdt halvvejs inde i et fodgængerfelt, og han spurtede med den ene kuffert hen til bilen. Jeg skal undlade at referere hans beskrivelse af tjekkisk politi.

Hvor skal man bo?

Der er mange hoteller i Prag og også B & B. Prisniveauet for hoteller er næsten som i Vesteuropa og naturligt nok højest i midtbyen. Det er selvfølgelig komfortabelt at bo i centrum, hvor man kan spadsere til de fleste seværdigheder, men det effektive transportsystem betyder, at man sagtens kan bo langt fra centrum og alligevel nå ind på rimelig tid. Skal man spare, er det derfor oplagt at starte med overnatningen.

Penge og veksling

Tjekkiets valuta hedder "koruna" (CZK) - tjekkiske kroner. 1 tjekkisk koruna koster i 2008 knap 0,3 danske kroner, så den nemmeste måde at regne priser om på er at gange beløbet i CZK med 0,3 - eller med 3 og dividere med 10, eller dividere med 10 og gange med 3. Faktorernes orden er jo ligegyldig, så gør hvad du finder nemmest. En halv liter skummende Urquell til 25 CZK koster således 7,5 danske kroner (2008-priser).

Der er masser af steder, hvor man veksle valuta. Som regel reklamerer de med, at de ikke tager gebyr, men det er selvfølgelig noget pjat - de scorer på vekselkursen.

Der er masser af pengeautomater i Prag, og trods gebyret på 30 kr. (VISA) er det stadig den billigste måde at veksle på, medmindre man hæver småbeløb. Det kan anbefales at hæve i en bank. Som regel spytter automaten nemlig store sedler ud, og så kan man få dem vekslet til mindre. Store sedler er sjældent populære hos de forretningsdrivende - medmindre de ikke skal give tilbage, selvfølgelig!

Restauranter i Prag

Med de mange turister som besøger Prag, er det intet under, at den indre by er et sandt minefelt af restauranter. Man kan både få traditionel tjekkisk mad (tungt!) og internationalt køkken. Noget særligt er de tjekkiske ølstuer, der som regel også serverer mad.

Det er generelt billigt at spise ude. Øl er billigt og som regel billigere end sodavand, men vin er til gengæld en luksusartikel.

I min rejsebeskrivelse fra Prag beskriver jeg de steder, vi spiste. Bloggen Czech Please, The food and drink scene in Prague and beyond, skrives af en udlænding, der er bosat i Prag, og som spiser meget ude!

Drikkepenge

Det er normalt at give drikkepenge på restauranter, hoteller og i taxier. Rund op til et lige beløb.

Drikkevand

Jeg har smagt bedre vand fra hanen, men sundhedsskadeligt er det nok ikke, medmindre man har klor-allergi. Flaskevand er at foretrække, hvis det skal bruges til at slukke tørsten.

Seværdigheder

Der er mange seværdigheder i Prag, og guidebøgerne svælger i dem. Blandt de mest berømte er borgen, Karlsbroen, det astronomiske ur, diverse kirker, krudttårnet, det jødiske kvarter Josefov og forskellige teatre.

For os er den største seværdighed dog byen selv, dens flotte huse og den historiske atmosfære.

Smagværdigheder

Den største "smagværdighed" er det tjekkiske øl! Byen har tilnavnet "Den gyldne Stad", og det burde bestemt være øllet, man hentydede til.

Man bør selvfølgelig også prøve traditionel tjekkisk mad. Det er tung kost, og deres knödels ("dumplings") - tja, prøv selv. Kan du li' stilen, er der masser af restauranter og ølstuer, som serverer tjekkisk mad, og det kan fås billigt. Heldigvis er der også mange spisesteder med et andet udbud...

Shopping i Prag

Jeg er ikke den store shopper og bør være den sidste til at udtale mig om, hvad der er fordelagtigt at købe. Krystal og smykker hører formentlig til i denne kategori, for der er utroligt mange af disse forretninger, hvor turisterne flokkes i den gamle by. Jeg har læst, at asiatiske kopivarer florerer på markeder. Tæl byttepengene!

Affaldslov

Fra den 1. juli 2008 kan politiet give bøder til folk, som tages i at smide affald på gaden i Prag. Det være sig cigaretskodder, tyggegummi, emballage, mad eller andet. Det er også forbudt at drikke på gaden, spytte eller urinere. Det er ikke ulig tilstandene i Singapore, bøderne er bare mindre (dog ikke små!).

Nyttige links

Prag.dk. Fin dansk side om Tjekkiet og Prag.

livingprague.com. Engelsksproget side med masser af praktisk information.

Czech Language Learning Resource. En side med audioøvelser, så du kan lære lidt tjekkiske brokker - det er godt til at bryde isen og værdsættes altid, uanset hvor man er.

Museer, Gallerier og seværdigheder. Engelsk side.

Turistinformation. Engelsk.

Litteratur

Der findes masser af guidebøger om Prag (og Tjekkiet). Vi anskaffede os Politikens "Turen går til". Den er en smule for seværdighedsfikseret efter min smag, men det er jo svært at gøre alle tilfredse. Den indeholder imidlertid også en del baggrundsinformation og praktiske oplysninger, og så har den en stor fordel: den er ikke for stor og tung at slæbe rundt på.

Ellers er andres rejsebeskrivelser en af de bedre inspirationskilder. Der er f.eks. beskrivelsen af vores tur til Prag i marts 2008, og her følger en liste over andres beretninger, jeg havde fornøjelse af:


Til Top * Home * Rejsebeskrivelser * Andre faktasider * Gæstebog

Opdateret 2. juni 2018