Samos, den grønne ø

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

Index:

Lufthavnen
Færger
Transport
Hvor skal man bo?
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Shopping
Seværdigheder
Strande
Banker og penge
Erhverv & økonomi
Links

Samos er en græsk ø i det Ægæiske hav, tæt på den tyrkiske kyst. Med 478 km2 er den lidt mindre end Bornholm (588 km2). Kort på Google Maps.

Flere charterselskaber har ture til den grønne ø, og som for adskillige andre græske øer er turismen Samos' hovedindtægtskilde. De fleste turister bor i byerne Pythagorion, Kokkari og hovedbyen Vathy.

Lufthavnen

Lufthavnen ligger kun 3-4 km fra Pythagorion. Den er kendt for at være lidt tricky, fordi landingsbanen er kort og der kan være drilske vinde.

Skal du bo i Pythagorion kan det meget vel være både billigere og hurtigere at tage en taxi end at bruge rejseselskabets bustransfer. En taxi til Pythagorion koster ca. 10 € (i 2014).

Der er forbindelser til flere lande, og der er flere daglige forbindelser til Athen.

Færger

Samos har 3 færgehavne: Vathy, Karlovassi og Pythagorion. Fra Piræus (Athen) tager det 8 til 14 timer at komme til Samos - det afhænger af færgetypen.

Derudover er der forbindelser til adskillige andre øer, og der er også en livlig trafik over strædet til Tyrkiet (husk pas!).

Transport

Det er billigt at køre i taxi på Samos. Spørg om prisen først.

Busnettet er rimelig godt. Fx er der flere daglige busser mellem Pythagorion og Vathy. Fra Vathy er der busser til andre byer på øen og også til nogle af de populære strande.

Man kan også leje en bil eller en scooter/motorcykel, hvis man vil se lidt mere af øen. Der er bjerge på øen og tænk på det, hvis du er uvant med bjergkørsel.

Hvor skal man bo?

Der er delte meninger om hovedbyen Vathy. Nogen finder den ucharmerende, andre kan godt lide, at der er flere faciliteter. Smag og behag.

Kokkari på nordkysten har en fin badestrand og ligger naturskønt, men det, jeg så af selve byen, virkede meget "turistet". Barer og restauranter plastret side om side ned mod vandet og masser af souvenirbutikker.

Vi var der ikke så længe og så ikke alt, så mit indtryk yder måske ikke Kokkari retfærdighed. Kokkari ligger ikke så langt fra Nattergaledalen. Forvent ikke nattergalesang, men det er et naturskønt og frodigt område.

Pythagorion er en turistmagnet, men værre er det heller ikke. Mange har tabt deres hjerte til den lille by og vender tilbage igen og igen.

Det er en net og køn by, og så er det praktisk, at den ikke ligger så langt fra lufthavnen. Byen har taget navn efter Pythagoras (570 - 495 f.Kr.), byens berømte søn og videnskabsmand (du ved, ham med a2 + b2 = c2).

En af øens største turistattraktioner, Eupalinos-tunnelen (1036 meter lang), blev lavet ca. 550 f.Kr. og var en ingeniørmæssig bedrift, idet man startede på begge sider af bjerget og formåede at få de to tunneller til at mødes. Læs mere om tunnelen her.

Restauranter i Pythagorion

Der er mange restauranter i Pythagorion, og min generelle anbefaling er at søge væk fra de mange, som ligger langs havnefronten. Jeg har skrevet denne side med personlige indtryk af de restauranter, vi besøgte, men der er mange, mange flere.

Drikkepenge

Er ikke et must, men værdsættes. Der er ingen magisk procentsats - alt værdsættes. Er vi tilfredse, og det er vi da for det meste, runder vi gerne op, eller hvis vi synes, det er for lidt, lægger vi nogle euro oveni, så det ligner 10-15 %.

Lønnen er ikke høj i Grækenland, turistsæsonen giver kun arbejde en 4-5 måneder om året, og så kan man tænke sig til resten.

Drikkevand

Samos er bedre forsynet med vand end så mange andre græske øer, og derfor er øen også så frodig.

Der er ingen sundhedsfare ved at drikke vandet, og det smager for den sags skyld også bedre end på fx Kalymnos, men der er jo nok en grund til, at de lokale drikker flaskevand.

Seværdigheder

Samos er en frodig ø, og der er smukt i bjergene. Man kan besøge klostre, kirker og landsbyer, det er bare med at komme rundt. Der er også flere huler/grotter - flest på øens vestlige side (bjerget Kerkis).

Hera-templet var berømt allerede i oldtiden, og omtaltes af historikeren Herodot:

"The third work which they have executed is a temple larger than all the other temples of which we know. Of this the first designer was Rhoicos the son of Philes, a native of Samos."
(Herodots historie, bind 1)

Resterne af Hera-templet ligger nær kysten ikke så langt fra lufthavnen.

Vil man se oldtidsminder, der virkelig basker, kan man tage en færge til Tyrkiet og besøge Efesos. Der er også arrangerede ture.

Strande

Det er herligt at bade i det Ægæiske hav. Samos har mange badestrande, de fleste med sten, større eller mindre. Ved Pythagorion er der to små strande.

Den øst for havnen (Remataki) er sandet og børnevenlig (ikke så dybt vand). Den vest for havnen har større sten, men vandet fejler ikke noget.

Det blæser mest på nordkysten, og derfor er der flere strande her, som er populære blandt windsurfere.

samos-beaches.com kan du læse meget mere om badestrandene på Samos.

Shopping

Skal man have specielle ting, skal man til hovedbyen Vathy. I turistbyerne som Pythagorion og Kokkari er der rig mulighed for at købe souvenirs, keramik, lædervarer, smykker og tøj.

Banker og penge

Økonomien havde nok set bedre ud, hvis grækerne ikke var gået med i euroen, men det er en anden historie.

De fleste banker har åbent fra kl. 8 til 14 på hverdage. Der er lukket i weekenden, men de fleste steder kan man finde venlige automater, som tager mod kort og spytter penge ud.

Butikker og forretninger, for hvem turister er vigtige, tager næsten alle imod kort. Også i den forstand er Samos turistvenlig.

Erhverv og økonomi

Samos har dyrket vin siden oldtiden og gør det stadig. Der er et par vinkooperativer på øen, de laver ikke stor vin, men den er okay.

Samos' søde muskatvin hæver sig dog over det jævne og er en eksportvare. Nogle af de lette hvidvine eksporteres også, men det er som konsumvin.

Derudover dyrkes en del oliven, frugt og grønt, og fiskeri er der selvfølgelig også.

Turistindustrien overskygger dog alt. Der er ikke meget arbejde at få på Samos uden for turisterhvervet. Omkring 80 % af dem, der har et arbejde, arbejder på en eller anden måde i turistindustrien.

Sæsonen er 4-5 varer måneder, og en typisk månedsløn er 550 til 650 euro. Når der ikke er mere arbejde, kan man få en lav arbejdsløshedsunderstøttelse i 3 måneder, og så er der lukket for det varme vand, indtil turisterne vender tilbage.

Der er videregående uddannelse for nogle få fag (bl.a. matematik - det er jo Pythagoras' ø), så de fleste unge, der har evner til at læse videre, må gøre det på fastlandet, hvis ellers forældrene har råd, for det er dyrt.

De, som får en videregående uddannelse, kan kun sjældent få arbejde på Samos (eller andre øer for den sags skyld), og mange rejser til udlandet. Det er i det hele taget et problem, at øerne affolkes, fordi der ikke er arbejde at få. Grækenland har massive sociale problemer.

Links

Her er nogle links - fortrinsvis til rejsebeskrivelser fra Samos.

Derudover er der masser af specialsider med turistinformation om Samos - det er bare at søge.

God rejse!


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Lagt på nettet den 2. juni 2018.