Samos - stille dage i Pythagorion

Glimt fra to ugers ferie i Pythagorion på Samos, september 2014.

Pythagorion spejlet i glas

Da Århus Charter begyndte at flyve direkte til Samos fra Aalborg, slog vi til. Vi arrangerer egentlig helst selv rejsen, men 3½ times flyvetid i stedet for en dagsrejse var for fristende.

Afrejse

I lufthavnen møder vi min fætter med frue. De skal også til Samos, og sammen slår vi tiden ihjel til ombordstigning. Humøret er højt trods det klamme tidspunkt.

Der er ikke ét barn i kabinen, og det er uden sammenligning den roligste charterflyvetur, vi har været på. Jeg siger det ikke for at provokere nogen, det er blot er blot en konstatering af, at Samos-segmentet på +50 hverken skråler eller skriger.

Ankomst til Samos

Efter sigende er det ret tricky at lande i Samos' lufthavn. Banen er kort, og der kan være lumske vinde, men vi mærker intet særligt - måske fordi der næsten er vindstille.

Der er spredte skyer på den græsk-blå himmel, men varmt. Mens vi venter på at komme med bussen, kryber varmen ind i hver eneste hudfold, og jeg byder den velkommen.

Jeg tænkte mig ikke om, da jeg valgte bustransfer. Der er kun 3-4 km til Pythagorion, og det havde været hurtigere og billigere med taxi. Så ved man det.

Vi skal bo på Ifigenia Studios, som blev valgt, fordi det ligger lige i centrum, tæt på alting undtaget hotellerne udenfor byen. Vi skifter til noget sommerligt og går så ud.

Pythagorion

Pythagorion er en net lille by med lave, velholdte huse i pastelfarver, hvis de da ikke er hvide eller med rå sten. Tagene er rød tegl. Mange gader flankeres af træer, og der er blomster og planter overalt.

Byen er indbydende, en fryd for øjet. Vi finder den restaurant, Irodion, vi har fået anbefalet af en kollega, og går så ned til havnen.

Havnen i Pythagorion er en bar-buffet. Restauranter og barer ligger side om side langs hele havnefronten. Der er så mange, at jeg ikke orker at tælle dem.

Hus i Pythagorion Daphnes i Pythagorion Havnefronten i Pythagorion
Klik for større foto

Turister sidder med kulørte drinks i magelige stole, og det svirrer med flere sprog. Skilte og tavler slås om din opmærksomhed.

Her er for meget leben for vores smag, måske fordi musikken skifter for hver sted, man passerer. Vi drejer fra og søger ind i baglandet, væk fra havnen.

På torvet ligger Daphne's med grønne safaristole, her er ro og skygge. Vi får græsk salat, hvidvin og vand. Salaten er god, og pulsen falder til Samos-tempo. Ferien er begyndt!

Hjemme på altanen er der 31 grader i skyggen. Det er tid til siesta, men jeg kan ikke sove, og sætter mig på altanen. Her sidder vi resten af dagen, til vi går en tur og får en ouzo på en bar nede ved havnen.

Betjeningen er venlig og udsigten god. De 2 ouzo koster 7 euro. Et noget andet prisleje end vi er vant til fra fx Leros og Telendos; men der er en del flere turister her, og det påvirker priserne.

På restaurant Irodion

Restaurant Irodion i Pythagorion

Vi spiser til aften på Irodion, som vi har fået anbefalet, og det gør ikke spor, at "todays special" er ged i vinsauce. Serveringen er i en hyggelig gårdhave med "overdækning" af vin.

Der er desværre kun en portion ged tilbage, så den får Helle, og i stedet får jeg perfekt grillet lamme-souvlaki.

Først deler vi nogle friterede kikærte-boller krydret med dild og andet, som vi ikke kan identificere - måske mynte, måske frisk koriander.

Husets røde er afkølet, og det falder i god jord. Betjeningen er venlig, professionel og kompetent. Her skal vi nok komme tilbage.

Vi er trætte efter en meget lang dag og går hjem. Lejligheden oppe under taget er som en ovn, og der er frygtelig varmt. Der er ingen fjernbetjening til aircooleren.

Vi åbner døren til altanen og beder til, at der ikke er myg. Ved tretiden begynder lidt kølighed at trænge ind, og jeg får endelig lidt sammenhængende søvn og vågner først 7:30 (lokal tid).

De følgende dage

De følgende dage følger stort set samme mønster i afslapningens tegn.

På Notos i Pythagorion Ingen parkering Blæksprutter til mørning
Klik for større foto

Morgenmad på altanen, slentretur i byen, kaffe & cola hos Daphne's på torvet, frokost på altanen, driveri på altanen, slentretur i byen, aperitif med havudsigt på Notos, aftensmad på Espirides eller Irodion og så hjem i seng.