Ferie på Leros og Telendos

Flyet til Leros

Turbulens og vind spiller fjerbold med det lille propelfly under indflyvningen til Leros. Snart falder vi brat, og snart blæser vi sidelæns, så kaptajnen må krænge voldsomt for at rette kursen op.

Den græske dame foran hugger kløerne i stoleryggen, og stewardessens smil stivner, men kaptajnen har nok prøvet det før, for vi lander med et betryggende bump og standser flere meter, før vi ender i havet.

På disse sider kan du læse om Leros og Telendos set gennem vores feriebriller. Der er nogle videoer fra Leros, og klikker du på et af de små billeder i teksten, åbnes en større version i et nyt vindue.

Udover denne side er der:

Vindmøller i Pandeli

Det er 4 år siden, vi sidst var på Leros. Den lille ø ligger nord for en anden lille ø, Kalymnos, som ligger nord for den noget større ø Kos. Så er alle vist med: Vi er i Grækenland, landet med blå himmel og blåt hav.

Leros og Kalymnos - det er forunderligt, at to øer så tæt på hinanden kan være så forskellige.

Hvor Kalymnos' vilde klipper er som skudt op af havet i raseri, har Leros bløde bakker og bugter med venlige strande. Sammenlignet med Kalymnos er Leros en grøn ø, en venlig ø.

Der kommer ikke mange turister, måske fordi Leros ligger lidt uden for alfarvej. Der er en lufthavn, men landingsbanen er for kort til større fly.

Det udelukker direkte pakkerejser, og at skulle sejle er en uoverstigelig besværlighed for de mange, som helst vil køres direkte fra lufthavnen til pool-baren med all inclusive.


For os gør det ikke spor at være væk fra turismens hovedvej, tværtimod. Der er vel omkring 15 passagerer med det lille morgenfly fra Athen, og nogle er lokale.

Den lille, gule lufthavnsbygning ligner et trinbræt i provinsen med tog en gang i døgnet, og indenfor er der et ganske kort bagagebånd.

Jeg går ud for at få en smøg, mens vi venter, og inden jeg har fået ild på piben, spørger en lille grå mand: "Taxi?" Jeg siger ja, og han nikker, da han hører, at vi skal til Niki's Studios i Pandeli.

Bagagen kommer på en ladvogn udenfor, og vi hiver den selv ned. Måske virker bagagebåndet ikke. Lufthavnen ligger på Leros' nordspids, og chaufføren kører uden svinkeærinder til Niki's Studios.

En del af turen går langs kystvejen gennem Alinda og Agia Marina, før vi kører op ad den stejle bakke til Platanos og ned igen mod Pandeli for foden af klippen med den gamle Johanitterborg.

Turen koster 15 euro. Der er nok fast takst fra lufthavnen.

Niki's Studios

Lejligheden er lidt slidt, men pænt stor, og der er et lille værelse med køjesenge. Tager man sofaen i brug, kan der mageligt bo 5 personer.

Køkkenet er ingen isenkræmmerbutik, men der er, hvad vi skal bruge, og vi har lært at tage nogle få ting med hjemmefra - fx en kniv der kan skære. Man ved aldrig, hvad der mangler i ferielejligheder, så vi er forberedt på lidt af hvert.

Niki's Studios, Pandeli, Leros Terrassen på Niki's Studios Johanitterborgen set fra vores terrasse
Klik for større billede

Terrassen er pænt stor og vender ud mod poolen, og så har vi direkte udsigt til den gamle johanitterborg højt oppe. Når man kigger op, ser der ikke ud til at være så langt, men det er en tur, som giver varmen. Det var såmænd hårdt nok for bussen i 2008.

Lejlighedens hoveddør vender mod øst, og når man træder ud, er der en flot udsigt ned til Pandeli Bay og havet. Pandeli ligger som i en kløft mellem borgklippen til venstre og en skråning til højre.

Værtinden, Maria, fortæller, at supermarkedet og bageren i Platanos har lukket søndag, men nede i Pandeli Bay er der et minimarked, som har de fleste fornødenheder.

Maria er lattermild, mægtig sød og taler perfekt engelsk med australsk accent. Jeg tænker, at hun er opvokset i Australien, før hun mødte sin Adonis fra Leros, men jeg spørger ikke. Jeg har det fint med den romantiske fantasi.

Frokost i Pandeli Bay

I bugten ligger en stribe gode taverner ned til stranden, og da vi nu er her, kan vi lige så godt spise frokost på Zorbas. Det er lidt tidligt, men vi har været tidligt oppe og er sultne.

Græsk salat

Tjeneren er uhyre elskværdig og anviser os et bord på hjørnet, hvor det angiveligt lufter lidt mere. Vi får græsk salat med brød, nogle hjemmeskårne pommes frites, vin og vand.

Havet skvulper lige nedenfor, der er kun en smal strimmel strand, himlen er blå, havet er blåt og der er dejlig varmt. Dette er Grækenland, og dette har vi ventet på i måneder!

Tjeneren hyggesnakker lidt og udfritter os. Værtinden på Niki's, Maria, er hans kusine. På disse småøer er alle vist én stor familie.

Vi går hjem til en tiltrængt siesta og derefter afslapning på terrassen.

Aften i Pandeli

Bugten har en lille havn med fiskerbåde. Bortset fra nogle fiskere, som bøder net, er der stille og ingen aktivitet.

På tavernen med palmebladstaget sidder lokale, solgarvede mænd og spiller backgammon, ganske som for 4 år siden. Inde bagved er der bygget et nyt strandhotel, men det er nydeligt og falder pænt ind i omgivelserne. Ellers er alt vist ved det gamle.

Vi sætter os på palmebladstavernen og nyder en ouzo med udsigt over bugten og havet. Snart går solen ned.

I bugten ligger lystyachter for anker, og på den smalle strand står borde og stole. Der blæser en frisk vind, men vi sidder i læ. En lille hund med voldsomt underbid hilser venligt på Helle, og en skravlet kat graver i sandet.

To ouzo koster tre euro, det vælter ikke budgettet, og vi går lidt hen ad stranden til taverna Psaropoula. Vi får bord på terrassen - det blæser for meget til at sidde på stranden.

Vi bestiller filodejrulle med spinat og feta til forret, ged til Helle og ovnstegt lam til mig. Sammen med brødet stiller tjeneren en lille hapser: Fisk råmarineret i skarp citron, olie og rosmarin.

Ved nabobordet sidder et selskab på seks. Jeg kan ikke identificere sproget, men de kunne måske være fra Libanon. En af damerne ryger en kæmpecigar med mavebælte, og de tager mange smartphone-billeder af hinanden. Tjeneren får de også til at tage nogle stykker.

Maden er rigtig god. Eneste anke er de slatne, hjemmeskårne frites som følger med Helles ged. Har de ikke hørt om det dobbelte oliebad?

Hjemme nyder vi et glas vin på den nattestille terrasse. Ferien er kun lige begyndt.