Miniferie i Tallinn, Estland

I marts tog vi til Tallinn, Estlands hovedstad. Tallinns gamle centrum er en smuk og velbevaret middelalderby, og dette er beretningen om vores besøg.

Udsigt over Tallinn
Klik for større foto

Estlands snedækkede marker kommer til syne under indflyvningen. Fra oven er Tallinn grå, men den rødlige klat nær kysten må være tegltagene i den gamle middelalderby.

Jeg siger: "Hotel Bern" til taxichaufføren. Han ser uforstående ud, indtil han ser sedlen med hotellets navn og adresse. "Ah, Hotel Pern!" udbryder han med tryk på P.

Esterne har et specielt forhold til konsonanter. En bank hedder "Pank" og Bern altså "Pern". Turen til hotellet i den gamle by koster knap 100 estiske kroner (EEK). Der går 2 estiske kroner på en dansk, så det er til at finde ud af.

Første møde med Tallinns gamle by

Den gamle by er meget smuk med huse i pastelfarver. Husene er velholdte og har fyldningsdøre i glade farver. Gaderne er brostensbelagte og risikabelt terræn for stilethæle. Fortovene er smalle, men da trafikken er sparsom, kan man gå på vejen de fleste steder.

Dør i Tallinn Dør til gammelt hus i Tallinn Farveglad dør i Tallinn
Klik for større billede

Vi er meget trætte og falder ind på den irske pub O'Malley's, hvor en sød pige serverer to fadbamser for i alt 80 EEK. "Service not included," står der på bonen. I Estland giver man drikkepenge. Musikken er melodiske irske sange. Hjem for at hvile.

Restaurant Controvento

Katarina Käik

Trappe ved Controvento

Et hvil gør underværker, og vi går hen til den italienske restaurant, Controvento, som vi lokaliserede under vores korte spadseretur. Adressen er Vene 12, men faktisk ligger den i Katarina Käik, som er et lille stræde mellem Vene og Müürivaha.

Restauranten er populær. Der er to etager med flere lokaler, og uden reservation er vi heldige at få plads i stueetagen. Der er lidt kuldestråling fra en dør ud mod gaden, men det går.

Servitricen taler glimrende engelsk. Esterne må have sprogøre og humoristisk sans. Ellers kunne Estonian Air vel ikke finde på at skrive "Istudes kinnita turvavöö", når de mener "Fasten seat belt while seated".

Vi får begge minestrone. Den er uden tomat, men med masser af grøntsagsfyld. Lidt fersk, men god.

Til hovedret bestiller vi begge en "beef fillet" - Helles med gorgonzolasauce, min med svampesauce (porcini). Hertil 1 portion ovnstegte kartofler og 1 mixed salat til deling. Vinen er en karaffel med husets røde, en udmærket Montepulciano d'Abruzzo.

Fileten viser sig at være to store medaljoner af oksemørbrad til hver. De er smørmøre, og det hele er rigtig godt.

Det er dog pokkers koldt, når jeg går ud for at ryge. Det giver associationer om finnerne, som løber ud fra saunaen og ruller sig i sneen. De har så få fornøjelser de finner, og om sommeren er det betænkeligt at flintre nøgen rundt pga. myggene.

Vi runder af med espresso og en lokal brandy, Belõi Aist, som smager en del af karamel.

Der er fejl på regningen. De har kun taget for 2 glas vin og ikke en karaffel. Det er ikke sådan at føre tilbage, så jeg får en ekstraregning og slipper billigere end fuld pris. Alt i alt lyder regningen på 1195 EEK, og det er da billigt for det, vi har fået.

3½ glas af 5 mulige 3½ glas af 5 mulige 3½ glas af 5 mulige 3½ glas af 5 mulige 3½ glas af 5 mulige

Controvento

Hjemmeside: http://www.controvento.ee/
Vene 12 tlf.: +372 644 0470
email: info snabela controvento.ee
Åbent daglig 12 - 22:45, baren dog til 24.

Italiensk restaurant som med rette er populær. Det er en god idé at reservere bord. Pizza serveres kun mandag til torsdag fra kl. 17.