Ischia

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

Ischia er en ø i Napolibugten ca. 30 km fra Napoli. Øst-vest er den ca. 10 km lang og nord-syd ca. 7 km. Øens centrum er bjergrigt, og der er en vulkan, som sidst var i udbrud i år 1301. Ischia er overdådigt frodig og kaldes med rette l'isola verde - den grønne ø.

Index:

Færger
Transport
Vejret
Hvor skal man bo?
Seværdigheder
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Litteratur & links

Ischia er ikke nær så overrendt som sin sydlige nabo, Capri, men er alligevel et yndet feriemål for fastlands-italienere og (måske overraskende) tyskere. Øen er kendt for sine termiske bade, som kan kurere næsten alt undtaget min høfeber.

Se Ischia på et kort (Google Maps).

Befolkning:Over 60.000
Region:Campania (Napolibugten)
Landekode: 00 39 (hvis du skal ringe til Italien).
Møntfod:Euro

Hvordan kommer man til Ischia?

Man tager en færge fra Napoli, så allerførst skal man altså til Napoli, og det kan man komme på flere måder - se min faktaside om Napoli.

Tjek selv mulighederne for charterture - skriver jeg noget her, bliver det hurtigt forældet.

Vi købte selv flybilletter til Napoli og tog så med færge derfra. På Ischia havde vi lejet en ferielejlighed gennem In-Italia

Færger

Der går mange færger til Ischia fra Napoli, og der er flere rederier. På siden Municipality of Ischia kan man søge og få tider og priser. Flyvebådene er de hurtigste og dyreste. En enkeltbillet med flyvebåd koster omkring 17 euro, mens det koster ca. 10 at tage en "gammeldags" færge. Flyvebåden klarer turen på ca. 1 time, mens færgen bruger en halv time mere. De fleste færger afgår fra Molo Beverello, Mergellina og Porta Massa.

De fleste færger sejler til Ischia Porto. Nogle anløber den lille ø Procida på vejen, så pas på at du ikke går fra borde i utide! Spørg, eller hav styr på hvor lang tid det tager. Havnen i Ischia Porto er et gammelt vulkankrater, hvor man har sprængt en rende ud til det åbne hav.

Nogle færger sejler til Casamicciola Terme på Ischias nordkyst. Skal man bo i Casamicciola Terme er det selvfølgelig bekvemt, men ellers tager det kun ca. 10 minutter med bus fra Ischia Porto. Som nævnt er der flere rederier bl.a. Medmar, Caremar og Alilauro. Man kan søge på rederiernes respektive hjemmesider, men Municipality of Ischia giver et langt bedre og samlet overblik.

Fra Ischia kan man også sejle til Capri, Procida, Pozzuoli og Sorrento.

Transport

Når man går fra borde i Ischia Porto er der mange taxier, som tilbyder deres tjeneste. Der er også "mikrotaxier", som nærmest er en trehjulet scooter med et overdækket lad.

Der er et glimrende net af busser og rutebiler på øen. Mellem Ischia Porto og Ischia Ponte futter den lille nr. 7 i fast rutefart hvert 10. - 15. minut, og der går hyppigt rutebiler øen rundt - både syd om (med klokken) og nord om (mod klokken). De hedder hhv. CD og CS for circum destra og circum sinistra (højre og venstre om). Faktisk kører de så tit, at man sagtens kan hoppe af et sted for at se sig lidt omkring og så køre videre med den næste eller næste igen.

En busbillet, som gælder i 90 minutter, koster (i 2009) 1,2 euro, men man kan med fordel købe billetter, som gælder i flere dage. Vi købte f.eks. 3-dagesbilletter til 8 euro pr. styk.

Billetter købes i tobakskiosker ("Tabacchi") og skal stemples én gang i automaten, når man stiger på. Som overalt i Italien er der klækkelige bøder for at køre sort.

Der er rigeligt med biler på øen, og set i lyset af hvor godt busserne fungerer, har jeg svært ved at se fornuften i at (betale for at) tage sin egen eller en lejet bil med til Ischia. Da jeg ikke selv har bil, er jeg dog nok ikke den rette til at råde andre på det felt!

Vejret på Ischia

Vejret på Ischia er subtropisk med varme somre og milde vintre. August kan være drønhed med temperaturer over 40 grader. For skandinaver, som ikke er hedevante, er det bedst at undgå juli og august.

August er i øvrigt også italienernes store feriemåned, og priserne for overnatning topper i denne måned. Vores lejlighed kostede i maj mindre end det halve af prisen i august.

Hvor skal man bo?

Ischias hovedby er Ischia Porto, som nærmest er vokset sammen med Ischia Ponte mod syd. Der er strande og bademuligheder, uanset hvilken by man vælger, men Forio på vestkysten er nok det sted, som tiltrækker flest turister. Casamicciola Terme og Lacco Ameno på nordkysten er gamle (og kønne) kurbyer, som er kendte for deres termiske bade. På sydkysten ligger den lille by Sant'Angelo malerisk med sit karakteristiske forbjerg. Det er et smukt sted, men uden at være sikker, tror jeg også, at priserne er derefter. Ordet "turistfælde" ligger lige på tungen.

Hvis adgangen til badestrand har betydning for ens valg, kan man på Wikitravel se beskrivelser af øens strande (og termiske bade for den sags skyld).

Mange hoteller har deres egne termiske bade, men man kan også leje en ferielejlighed. Lejligheder lejes typisk lørdag til lørdag. Vi boede på Posidonia Residence i Ischia Porto og befandt os godt. Lejligheden lejede vi gennem In-Italia, og det fungerede upåklageligt.

Til top

Seværdigheder

Øens absolut største seværdighed er middelalderborgen Castello Aragonese, som ligger på en lille klippeø uden for Ischia Ponte. En 220 meter lang stenbro forbinder klippeøen med Ischia.

Det koster (i 2009) 10 euro at komme ind, men jeg kan varmt anbefale et besøg - det er meget spændende og smukt, og der er nogle betagende udsigter. Jeg har skrevet om borgen og vores besøg på siden Castello Aragonese i Ischia Ponte, hvor man også kan se nogle billeder. Borgens hjemmeside er (endnu) kun på italiensk.

Vi så den ikke, men i Forio ligger der en efter sigende meget smuk have, La Mortella, hvor der også arrangeres koncerter.

I Lacco Ameno er der et arkæologisk museum, Museo Archeologico di Pithecusae, med effekter helt tilbage fra dengang grækerne koloniserede øen. I Ischia Ponte ligger "Havets Museum", Museo del Mare, hvis udstillinger mest drejer sig om Ischia og havet, fiskeri m.m. Det er et interessant lille museum, som vidner om privat samlerpassion. Museets hjemmeside er kun på italiensk, men der er fotos af mange af effekterne.

Endelig er øen i sig selv en seværdighed: frodig, grøn og smuk.

Restauranter

Hvor der er mange turister, er der mange restauranter. Jeg må med skam melde, at vi spiste det samme sted hver eneste aften, nemlig på Ristorante Ciro i Via Roma 33, Ischia Ponte. Stedet havde også mange italienske gæster, og det borger normalt for kvaliteten. Når vi helt undtagelsesvis ikke prøvede andre steder, var det selvfølgelig fordi, vi var så tilfredse. Den sidste aften vi var der, kom der nyt menukort, og mange af priserne havde fået et ordentlig gok opad.

Derudover spiste vi kun en enkelt frokost på restaurant: på Ristorante Ciccio, som ligger på hovedgaden i Ischia Ponte nær borgen. Det er et udmærket sted, og tjeneren (indehaveren?) talte glimrende engelsk.

På den sydlige havnefront i Ischia Porto ligger der adskillige restauranter side om side, men vi prøvede ikke nogen af dem.

Mange af restauranterne serverer fisk, og italienerne er vilde med fisk, men fisk er generelt dyrt. Pizza kan man få næsten alle steder, og prisen er typisk 4 - 6 euro, så man bliver ikke nødvendigvis fattig af at spise ude.

Som tidligere nævnt er der mange tyske turister på Ischia, og som regel står spisekortet på italiensk, tysk og engelsk.

Til top

Drikkepenge

Drikkepenge er normalt inkluderet på regningen, og italienerne strør ikke om sig med drikkepenge. Det er dog ikke unormalt at runde op, hvis man har været tilfreds. På barer, hvor man betjenes ved disken, er der som regel en tallerken, hvor man kan lægge en skilling.

Drikkevand

Så vidt jeg ved, kan man i dag trygt drikke vand fra den offentlige vandforsyning overalt i Italien - alt andet er hysteri. Brøndvand på en bondegård kan være en anden sag, men det er jo heller ikke normalt vandhanevand. Italienerne drikker i vid udstrækning flaskevand, men det er snarere et spørgsmål om smag og måske kultur.

Jeg syntes, vandet på Ischia smagte ganske glimrende, men det var måske udsigtens skyld. Jeg har siden læst, at Ischia ikke har ferskvand, men får det fra fastlandet via en pipeline under havet.

På en bar i Napoli fik jeg en kop espresso, og tjeneren tappede et glas koldt vand fra en hane, hvorpå der stod "Aqua d'Ischia". Verden vil narres, eller er det mon turen gennem pipeline og tilbage til fastlandet, der giver velsmag?

Litteratur og links

Vi medbragte Politikens bog "Syditalien", og selvom den handler om meget andet end Ischia, havde vi glæde af bogens oplysninger. Skønt det var en ny udgave, var den dog ikke helt opdateret. Turistkontoret findes f.eks. ikke på den opgivne adresse. Af en eller anden grund omtaler bogen slet ikke Ischias største seværdighed, Castello Aragonese.

Jeg fandt ikke så mange websider om Ischia, eller rettere: jeg fandt ikke så mange sider med forskelligt og interessant indhold - de skriver alle mere eller mindre det samme, og Wikitravel dækker sådan set det meste. Her finder du også beskrivelser af øens forskellige badestrande og de termiske bade.

Læseværdige rejsebeskrivelser fra Ischia er det også lidt småt med - jeg fandt i hvert fald ikke mange under min jagt. En af de få rejsebeskrivelser, jeg fandt, er Green Integer Blog en blog med rejseoplevelser fra Ischia. Set i lyset af de mange tyske turister, skulle man måske søge efter tyske hjemmesider, men det har jeg altså ikke gjort endnu.

I min egen rejsebeskrivelse fra Ischia 2009 kan du læse om vores indtryk og oplevelser, og der er også en del billeder.


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret den 2. juni 2018