Fra Siracusa til Giardini Naxos

Efter to uger i Siracusa går rejsen nordpå til Giardini Naxos, og selv en forholdsvis kort togrejse kan byde på overraskelser.

Togbillet

Skal man fra Siracusa til Giardini Naxos eller Taormina med offentlig transport, er det nemmest at tage toget. Rutebil er også en mulighed, men så skal man skifte i Catania, og det tager længere tid.

Det er rart at have billetterne, så vi ikke skal fumle med automaten søndag morgen eller stå i tidsubestemt kø.

Så et par dage forinden spadserer vi til banegården og finder billetautomaten, der som det første i dialogen advarer dig mod lommetyve.

Efter et par forsøg lykkes det at finde den bumler kl. 08:42, jeg har set på TrenItalias hjemmeside, og vi får købt to billetter til i alt 18 €.

Bumleren er 2 timer og 20 minutter om turen, hvor intercitytoget klarer den på knap to timer. Men bumlerens ankomsttid lidt over 11 passer os bedst, og så er det i øvrigt næsten halv pris.

Taxibestilling

Dagen før rejsen ringer jeg til taxichaufføren Peppe for at bestille en vogn til kl. 8 næste dag.

Peppe hentede os i lufthavnen, første gang vi var i Siracusa i 2011, og siden har han kørt os til banegården, når vi skulle videre til Giardini Naxos nordpå.

Men det er ikke Peppe, der tager telefonen og siger "pronto!" - det er hans mor.

Jeg kan selvfølgelig godt høre, at det ikke er Peppe, men for at vinde tid spørger jeg: "È Peppe?"

Hun svarer, at hun er hans mamma. Det forstår jeg, men resten er en farce, fordi jeg ikke forstår en brik af, hvad hun siger.

Måske har Peppe sovet middagssøvn, måske har moderen vækket ham, for der går ikke ret lang tid, før Peppe ringer.

Han spørger noget mistænksomt om, hvem jeg er, og jeg forklarer, at jeg er Bentzen fra Danmark, at vi bor hos Lilla og Massimo i Via Salomone, og at vi skal til banegården søndag morgen.

Først misforstår han og tror, det er lufthavnen (ønsketænkning?), men jeg får ham på rette spor, og vi aftaler, at han skal hente os i Via Teresa i morgen søndag kl. 08:00.

Fordelen ved Peppe er, at han taler engelsk. Han skulle godt nok lige tale sig varm, men så gik det fint. Med Peppe er vi i gode hænder.

Rejsen til Giardini Naxos

Ti minutter i otte går vi ned og stiller os klar, og jeg når ikke at få gang i piben, før Peppe ruller ind.

Vi konverserer på vejen til banegården. Peppe siger, at turismen betyder meget for dem, men at bagsiden af medaljen er, at priserne presses i vejret.

For bare 5 år siden kunne man få en pizza med ikke alkoholiske drikkevarer for bare 10 €, i dag er den pris steget en del. Det er endnu værre i fx Cefalù, og i Taormina er det helt tovligt.

Vi tager afsked på banegården.

Vi finder en automat, der stempler billetterne, og bliver så passet op af en høflig togmand i ulastelig uniform. Pressefolderne er så skarpe, at de ikke kunne passere en sikkerhedskontrol.

Han fortæller høfligt og på ikke for hurtigt italiensk, at toget ikke kører pga. sporarbejde. Vi skal med bus og skifte til tog i Catania. Bussen vil holde foran stationen.

Jeg finder toilettet ved spor 1. Når vi skal med bus, vil jeg præventisse.

Man skal købe en polet i en automat for at komme ind, så jeg stopper en euro i sprækken. Jeg får trykket på den forkerte knap, som i stedet for at veksle euroen giver mig to poletter.

Nå, men så har jeg en polet til næste gang, vi skal rejse fra Siracusa med tog.

Der holder to busser foran stationen, men det er ikke nogen af dem. Den ene er til et polsk rejseselskab, og jeg ved ikke med den anden, men det er ikke den.

Der står en flok unge mennesker og venter, og jeg spørger en pige om bussen til Catania. Hun begynder at forklare, at den går fra busstationen på den anden side, men så kommer vores høflige jernbanefunktionær og blander sig.

Han forklarer kort pigen, at vi skal med en togbus, og siger så til mig, at han nok skal give os besked, når den rigtige bus kommer. Guldrandet service.

Bussen kommer, og et par håndfulde passagerer stiger ombord. Vores venlige funktionær billetterer, og da han kommer til os, spørger jeg, om han ved, hvornår toget går fra Catania.

Han fortæller, at vi ankommer 10:40, og at toget kører 11:10. Han har styr på tingene.

Turen tager næsten to timer, fordi bussen skal lægge vejen om ad alle de småbyer, hvor bumletoget plejer at holde.

Vi ankommer til tiden. Jeg er trængende, og Helle passer på kufferterne, mens jeg besøger toilettet.

Også her skal man bruge en polet, men tror du, poletten fra Siracusa passer? Nix, far må købe en ny.

Toget afgår fra spor 3, og der er hverken elevator eller rullende trapper, så vi må slæbe kufferterne ned og så op.

Nogle asiatiske piger er usikre, fordi der står, at toget kører til Messina. Jeg spør', hvor de skal hen, og da svaret er "Taormina," kan jeg berolige dem med, at det er det rigtige tog. Hun takker høfligt.

Vi hopper af toget ved 12-tiden og får en taxi. Turen til hotellet koster 15 €, det er rimeligt.