Mandag den 6. juni

To uger i Toscana og Rom

Sant' Antimo i Toscana

Passagererne til Rom samles ved gaten i Kastrup. Der er flest i den modne alder, og mange har læsebriller i snor om halsen, praktiske sko og tøj uden modediller. Den lavmælte samtale vibrerer af forventning.

Ciampino lufthavnen i Rom er nedslidt og slet ikke gearet til de mange rejsende; kaos hersker, og kvinderne i toiletkøen har vand i øjnene. Det er egentlig en militær lufthavn, men den betjener også charterfly og lavprisselskaber. Vi må vente næsten en time, før bagagen kommer.

Da vi endelig kommer ud i det fri og spotter Temarejsers guide, er vi de sidste i selskabet. Bussen kan køre. Der er god plads. Vi er kun ni nordmænd, fem danskere, chaufføren Ido og så rejselederen, som vi kan kalde TG for "turguiden".

Mod Toscana

Målet er Chianciano Terme, en mindre by i det sydlige Toscana 180 km nord for Rom. Her skal vi have base i tre dage, mens vi tager rundt og ser på Toscana. Derefter flyttes basen til Montecatini Terme nordvest for Firenze. Her skal vi bo i endnu tre dage, før sidste nat tilbringes i Rom.

For Helle og mig bliver det nu ikke den sidste nat i Rom, for vi har booket en ekstra uge i de ømme fødders by.

Der er kø på motorvejen nær Rom, og det går langsomt, men alt som vi lægger afstand til storbyen, tynder trafikken ud. Bussen er behagelig og med aircondition, og Ido kører godt og flydende.

TG snakker meget i sin mikrofon om Italien og de kommende dage - lidt for meget. Efter en tissepause ved en motorvejscafé er vi i Chianciano Terme ved 14-tiden og kan checke ind på hotel San Remo.

Chianciano Terme

Chianciano Terme er en lille kurby, som ligger lidt oppe i højderne med udsigt over det toscanske landskab. Alle småbyer i Toscana, som hedder noget med "Terme", er gamle kurbyer med termiske bade, som sikkert kan kurere alt fra svindsot til dårlig ånde.

Mamma tager hjerteligt imod os på San Remo. San Remo er et familiedrevet mellemklassehotel og ligger en halv times gang fra den egentlige by.

Lige om hjørnet ligger Bar Florida, hvor vi sætter os under en baldakin og indtager en panino (sandwich) med espresso og vand. Heldigt, for straks vi har sat os, starter en heftig byge.

Bygen driver over, og vi går langs hovedgaden mod den egentlige by. Det smådrypper stadig lidt, men vi har paraplyer med. Da vi runder et hjørne, kan vi se, at der stadig er et pænt stykke vej ind til den gamle by, hvor husene trykker sig sammen på en klippeafsats.

Vi orker ikke gå det sidste stykke og vender om. TG havde sagt, at det var en tur på 20 minutter; men det kan ikke være i ferietempo. Under os ligger det toscanske landskab udfoldet; bakket, frodigt og grønt.

Aften

Hjemme ruller vi de tunge skodder op og sætter os ud på altanen, som nu er i skygge. Vi er rejsemøre, og efter siesta og et forfriskende bad går vi i baren kl. 18:45. Aftalen for selskabets velkomstdrink er 19:20, men hvorfor vente så længe?

Hotellets spisesal, som TG kalder "restauranten", ligner en højskolekantine med sine hvide vægge, stengulv og skarpe loftslys. Foruden vores lille selskab er der en større flok hollandske pensionister.

Maden er enkel, men ærlig og velsmagende og serveres i et forrygende tempo. Til forret er der valget mellem suppe og pasta (penne i tomatsauce), og mamma går rundt og drysser parmesan. Hovedretten er tynde møre skiver kalvekød med stegt kartoffelmos i tern (à la polenta) samt en stuvet kål, der smager som spinat.

Salat kan man selv komponere ved buffeten. Desserten er creme caramel. Helle og jeg får en toscansk rødvin til. TG har sagt, at hvis vi ikke drikker det hele, sættes proppen i, og flasken stilles på bordet i morgen. Vi efterprøver ikke påstanden.

Efter middagen slår selskabet sig ned udenfor i den lune aften. Vi skal være sammen i en uge, og føler høfligt hinanden på tænderne. Til kaffen får Helle og jeg en brandy, Vecchia Romagna, som er skænket med meget rund hånd, og det smitter et par af de norske damer. Alle er trætte og går snart til ro.


Herunder er overskrifterne for de følgende sider. Du kan også navigere fra menuen i top eller bund.