Herculaneum

I dag skal vi til udgravningerne af Herculaneum, en af byerne som blev udslettet under Vesuvs store udbrud den 24. august 79 e.Kr. - det udbrud som også begravede det mere kendte Pompeii.

Vi går de ca. 1,5 km til Napolis hovedbanegård. Her følger vi skiltene til Circumvesuviana, lokalbanen, og kommer med toget til Sorrento kl. 9:15. Efter knap 20 minutter hopper vi af i Ercolano, hvor der også er et skilt med "Ercolano scavi".

Vi følger skiltene, men kommer til at gå en omvej via parkeringspladsen. Det koster 11 euro at komme ind. Man kan købe en samlebillet for 18 euro, som også giver adgang til Pompeii, men den gælder kun i 3 dage, så den kan vi ikke bruge, da vi skal videre til Ischia i morgen.

Gade i Herculaneum
Klik for større billede

Udgravningerne i Herculaneum er ikke nær så omfattende som i Pompeii, men huse og ting er mere velbevarede og meget imponerende at se. Hvor Pompeii blev begravet af glødende aske og pimpsten, blev Herculaneum begravet under mindre varm aske, som forstenede, forseglede og bevarede.

Herculaneum var en mondæn mindre by (ca. 5000 indbyggere), og der er store pompøse villaer, hvor man har fundet masser af kunstgenstande, som i dag opbevares på det arkæologiske museum i Napoli.

Formentlig har man kun udgravet en brøkdel af den oprindelige by, men der bliver næppe udgravet meget mere. For det første er det et kostbart kæmpeprojekt, og for det andet er det moderne Ercolano bygget oven på den antikke by.

Info

Hos rom-guide.dk finder man en introduktion til og et kort over Herculaneum, og man kan læse mere baggrundsstof i Gyldendals åbne encyklopædi eller på Wikipedia. Mine billeder fra Herculaneum kan ses her.

Vægmosaik i Herculaneum Vægmosaik Romersk fresko
Klik for større billede. Der er flere billeder fra Herculaneum på siden med fotos

Solen er ved at brænde skyerne væk, og nede i hullet er der ikke en vind, der rører sig, så det er ved at blive for varmt for os. Vi forlader stedet uden at gå en omvej.

Noget vejarbejde leder os på afveje ind i nogle små gader med marked og mange mennesker. Skuet og stemningen her er nok ikke meget anderledes end for 2000 år siden, når man ser bort fra nogle af de moderne varer.

Ercolano med Vesub i baggrunden Fisk på markedet i Ercolano
Klik for større billede.

Retur til Napoli

Vi bliver i toget en station længere end til hovedbanegården (Garibaldi) og står af ved endestationen, som samtidig er Circumvesuvianas station. Det sparer nogle skridt og er i øvrigt smart, når man skal den anden vej, fordi langt de fleste står på ved hovedbanegården (siddeplads!).

På Corso Umbertos vestside, som ligger i skygge, står negre nærmest skulder ved skulder og sælger ægte kopivarer. Her kan du købe Prada og Gucci til uhørt lave priser. Der vanker særdeles heftige bøder, hvis man snuppes i at købe den slags. Det kan derfor undre, at handelen får lov at florere så åbenlyst, men gadehandel er nok umulig at stoppe, og der må være nogle bagmænd, som skummer fløden. Om man så går efter disse bagmænd, ved jeg ikke; i Italien har man et kompliceret og særegent forhold til organiseret kriminalitet.

Vi køber et par paninier, som lunes, før vi tager dem med. Hos en lille købmand ("alimentari") køber vi cola og vand, og frokosten indtages på værelset. Snart slumrer vi ind til siesta, mens solen løber hornene af sig.

Tilbage i labyrinten

Dødekult i Napoli

Ved 16-tiden slentrer vi ind i labyrinten og dens hektiske folkeliv. Unge mennesker - nogle rene børn - kører vildt uansvarligt på deres scootere i de smalle gader. Teenagepigerne synes at være de værste. Med op til tre tøser på n scooter kører de stærkt og hensynsløst gennem menneskemængden og dytter uden ophør.

På den anden side af Via Duomo er der et osteria, som ser godt ud. Der sidder nogle kvinder og hygger sig ved et bord udenfor, inden arbejdet begynder. Jeg spørger damen i lyserød plastickittel, om de har et bord til to klokken 8. Hun siger ja, men skriver ikke noget ned.

Der har været lummert hele eftermiddagen, og det begynder at smådryppe, netop som vi finder plads under parasollerne i Via dei Tribunali. Her sad vi også i går og nød en aperitif - der er ikke mange steder med plads til udendørs servering i dette kvarter.

Støvregnen, for mere er det ikke, får de unge Vespa-bøller væk fra gaden, og nogle teenagere søger ly under parasollerne i vores oase. De køber ikke noget, men får lov at være.

Snart stilner det af, og vi går hjem. Brolægningen er våd og glat. I de smalle gader markerer jernstolper med 1 meters mellemrum, hvor "fortovet" går, og forhindrer biler i at parkere uden at spærre gaden. Stolperne forhindrer dog ikke scootere i at parkere på "fortovet", så fodgængerne alligevel tvinges ud på kørebanen, hvor de ustandselig må træde til side for dyttende og båttende trafikanter. Napoli er n stor trafikprop.

Antica osteria Pisano

Vi er blandt de første gæster på Osteria Pisano, men snart er der fyldt op. Det er ikke noget stort sted, men trods sit lidt nussede udseende kan tjeneren sit kram.

Som antipasti deler vi en fyldt friteret peberfrugt og nogle marinerede ansjoser. Peberen er lidt kedelig med snasket panering, men ansjoserne er gode og friske i smagen - lidt a la marinerede sild, men knap så søde.

Havaborre

Helle får scallopini al limone, og jeg får en hel spigola (som vel hedder havaborre på dansk). Vi deler en mixed salat, og det er rigtig godt. Til dessert får Helle panna cotta. Jeg ønskede is, men det havde de ikke, så jeg trøster mig med en grappa.

Det er et udmærket sted og ligger på hjørnet af Via Duomo og Via Vicaria Vecchia

I baren hjemme på hotellet får vi en Drambui som godnatdrink. I hvert glas kunne svømme en lykkelig guldfisk.


Lørdag den 16. maj 2009

Til Ischia

Morgenmad kl. 8 og så pakke. Vi skal videre til Ischia. En færge kl. 13:55 passer fint, da check in på Ischia er kl. 16 - 19, og overfarten tager 1 time. En flyvebåd er 30 minutter hurtigere, men også 6 - 7 euro dyrere, og hvad skal vi nå?

Nede ad gaden køber vi ind i et supermarked, så vi har til morgenmaden i morgen. Det er en af disse forretninger, som ser små ud udefra, men som knopskyder indad med adskillige baglokaler.

Vi checker ud og deponerer kufferterne på hotellet. Vejret er behageligt og ikke for varmt. Et stykke henne, hvor Via S. Biagio dei Librai er blevet til Via B. Croce, besøger vi den flotte klosterhave i Chiostro delle Clarisse. Det er en fredfyldt gård med smukke søjler i fajance, vægmalerier og appelsin- og citrontræer.

Klosterhaven Chiostro delle Clarisse Søjlegang i klosterhaven
Klik for større billede.

Herfra er der ikke langt til "vores" udendørs sted i Via Tribunali. Kaffe plus vand og så kigge på mennesker. Den samme lille knægt, som tiggede på gaden i går, går op mellem bordene og stikker bedende hånden frem. Tjeneren råber misfornøjet: "Mario!" plus et eller andet, men det tager knægten sig ikke af.

Tilbage på hotellet ringer receptionisten efter en taxi, som kommer på 3 minutter. Færgens soldæk tilbyder gæstfrit to sæder, som vil være i skygge under overfarten.

Det er som ferien først begynder for alvor, nu hvor kølvandsstriben peger bagud mod Napoli; men om en uge vender vi tilbage.

Klik på dette link, hvis du vil følge med til Ischia, eller her hvis du vil med tilbage til Napoli efter en uge.