Miniferie i Sæby

Dette er beretningen om en miniferie i Sæby med afslapning og selvforkælelse. Højdepunktet var en champagneaften på Frøken Madsens Spisehus med fantastisk mad og gode, mousserende vine.

Her og der er der små billeder, og klikker du på et, vises det i en større version på en ny side.

Der er længe til sensommerferien, så vi bruger et par fridage i Sæby i starten af juli. Der skal bare slappes af, spises god mad og lades op.

Budcykel Aahøj

Vi skal selvfølgelig bo på Hotelpension Aahøj igen. Det er en familiedrevet oase midt i Sæby med frodig have ned til åen.

Da vi endelig har på det rene, at vi (i ferieperioden) kan disponere over torsdag og fredag den 5. og 6. juli, er der næsten fuldt booket.

Der er af gode grunde rift om værelserne på Aahøj, men der er en åbning fra onsdag den 4., hvis vi tjekker ud lørdag den 7. Vi ville gerne være blevet til søndag, men man må kende sin besøgelsestid.

Til Sæby

Bi i stokrose

Vi tager tidligt fri onsdag og når en rutebil fra Aalborg 15:45. Turen tager kun 45 minutter, og det er en vægtig grund til at vælge netop Sæby, som er en lille perle på Vendsyssels østkyst.

Vejret er fantastisk, høj sol og ikke en sky på himlen. Spadsereturen fra busterminalen tager mindre end 10 minutter.

Værtinden, Camilla, er der ikke, da vi kommer. På et stort postkort står, at hun er ude, og at vi bare skal ringe. Jeg ringer, og Camilla er der efter to minutter.

Vi får værelse nr. 12, som er stort og luftigt med en lille terrasse på hver side af hushjørnet.

Det er jo en arbejdsdag, så vi har været tidligt oppe og har ikke energi til det store. Vi slentrer ned ad gågaden og får en espresso på Café Mathilde/Madam Smed.

Vi når det lige før lukketid 17:30, og et par norske familier med børn får eksotiske smoothies.

Vi sidder i markiseskygge udenfor og ser på de forbipasserende. I betragtning af at det er højsæson, er der ikke mange mennesker på strøget, men det skyldes nok det gode vejr; folk er vel på stranden eller i sommerhuset.

Frøken Madsen's Spisehus

Pasion, spansk rødvin

Jeg har reserveret bord på Frøken Madsen's Spisehus (deres apostrof, ikke min). Det er en del af programmet for selvforkælelse.

Frøken Madsens er formentlig Sæbys bedste spisested. Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, da vi ikke har prøvet dem alle, men vi har spist her to gange før, og det var godt.

Her stræber man efter perfektion helt ned i detaljen. Fx tempereres lette og tunge rødvine ikke ens.

Lokalet er stort og højloftet med god plads mellem de rustikke borde. Huset er et gammelt ægpakkeri, og vi får bord ved vinduet med udsigt til Sæby Å.

Vi vælger en treretters sæsonmenu. Forretten er varmrøget laks med rygeostecreme og crudité (tynde skiver af grøntsager). Hertil et godt glas italiensk chardonnay.

Laksen er god og fed, og rygeostecremen understreger det røgede. Radiserne hører til de milde sorter.

Hovedretten er langtidsstegt grisenakke med pærebarbecue, minimajs, majscreme, små, sprøde sukkerærter og nye kartofler. De friterede risnudler pynter og stjæler mit kameras fokus, men smager ikke af noget.

Varmrøget laks Langtidsstegt grisenakke Dessert
Klik for større billede.

Hertil en fyldig spansk rødvin, Pasion, med typisk spansk egesmag fra fadlagringen.

Minimajsene kunne med fordel have været sprødere, men ellers er det rigtig godt. Der er rigelig kød, og havde det været i Italien, kunne vi have bestilt "uno per due" (én portion til to), og der havde været rigeligt til os begge.

Desserten er jordbær, sorbet, vaniljecreme og sprøde nødder. Mundvandsdrivende godt. Adspurgt foreslår tjeneren et glas Malvasia, og den står glimrende til retten: lidt sød, men frisk med diskrete bobler.

Hjemme sidder vi en stund udenfor fællesarealets udestue, indtil trætheden sejrer.