Torsdag den 17. maj 2012

Den arkæologiske park i Siracusa

Det græske teater i Siracusa
Klik for større foto

I dag vil vi besøge en vaskeægte seværdighed, nemlig Siracusas arkæologiske park. Her finder man bl.a. det antikke græske teater, det yngre romerske amfiteater og det gamle stenbrud, hvor Siracusas krigsfanger og slaver holdt sig i form.

Vi var der i 2008, men det var i en flok med guide på, og vi vil meget hellere se tingene i vores eget tempo uden en guide, som lirer lektier af.

Vi orker ikke spadsere de ca. 5 km, når der er en taxiholdeplads lige over for Apollontemplet. Chaufførerne står og snakker, og da de ser, at der er kørelystne kunder, tilkaldes føreren af den forreste taxi.

Han taler ikke engelsk, men vi får alligevel pludret lidt. Vi er temmelig sikre på, at det er den samme flinke mand, som kørte os til Arkimedes' Teknologiske Park sidste år.

Han kører så stille og roligt, som man nu kan i trafikalt vanvid, og da vi bliver sat af, får jeg et visitkort. Skulle du komme i bekneb for transport, har Radio Taxi Siracusa nr. (+39) 06 99 33 05 55.

Indgangen til den arkæologiske park Grotten Dionysos' Øre Inde i grotten,Dionysos' Øre

Det romerske amfiteater Grotte i stenbruddet Fra den arkæologiske park
Klik for større foto

Vejen til billetkontoret går forbi en stribe souvenirbutikker. To billetter koster 20 euro. Det er nok fornuftigt at præventisse, før vi går ind i parken, og vi betaler begge 50 cent for dette ærinde. Derefter køber vi en flaske vand til 1 euro, og således tjener de en euro, hvad enten vandet går ind eller ud.

Der holder mange turbusser uden for porten, og langt de fleste gæster er da også grupper med guide på. Der er også skoleklasser, som meget praktisk har ensfarvede kasketter, så lærerne kan holde styr på eleverne.

Guiderne har det med at stoppe op (altid i solen) og lire en masse data af, som ingen husker alligevel, men det er jo det, de får deres løn for. Vi nyder at gå forbi og selv bestemme farten.

I sin storhedstid var Siracusa en millionby, som dækkede et temmelig stort og befæstet område. Folket kræver underholdning, og enhver græsk by med respekt for sig selv havde et amfiteater.

Således også Siracusa. Her blev flere kendte græske stykker uropført, og teatret bruges den dag i dag. Derfor er de fleste af "trapperne" også dækket af gråmalede brædder, så publikum ikke skal sidde på de knudrede sten. De blå skilte er "sektionsskilte," så tilskuerne kan finde ud af, hvor de skal sidde.

Teatret ligger med en flot udsigt, og nærved ligger det gamle stenbrud. Her er der hugget så mange klippeblokke, at der er et gigantisk hul. I bunden af hullet er der en paradisisk frodighed, og det har jo nok noget med vand og tyngdekraft at gøre.

Der er også grotter, hvor den kendteste er "Dionysos' Øre," som har en utrolig akustik. Barnet kommer op i de fleste, når man kan frembringe lydeffekter, og en lille gruppe ældre mænd giver sig til at synge. De synger udmærket og høster stort bifald.

Herunder en video fra parken. Har du en rimelig hurtig forbindelse, kan du med fordel klikke på det lille "tandhjul" i bundbjælken og vælge høj opløsning og evt. fuld skærm.

Vi slentrer rundt langs stierne og beundrer frodigheden og går så videre til det noget yngre romerske amfiteater. Der er ved at være temmelig mange besøgende, og da vi har set det, vi ville se, forlader vi parken og finder en taxi.

Chaufføren kører med vulkansk temperament, og intet hasarderet forsøg på at overhale lades uforsøgt. Italien er jo et katolsk land, så det er sikkert ved Madonnaens mellemkomst, at vi lander uskadt på Ortigia.

Børn i gåsegang
Klik for større foto

Vi køber brød i supermarkedet i Via Cavour og smiler af nogle børnehavebørn, som prøver at gå i gåsegang med et fast greb i rygsækken foran. Hjem til frokost og siesta.

Osteria Mariano igen

Eftermiddagen går med afslapning på tagterrassen og en aperitivo nær Fonte Aretusa, før vi finder hen til Osteria Mariano. Der er efterhånden gået sport i ikke at bede om menukortet; man nævner bare en kategori, og tjeneren remser op, hvad de har.

I aften bliver det igen til den gode antipasta og dernæst to slags pasta: Spaghetti med muslinger og tomatiseret sauce samt farfalle med sværdfiskestykker i en tomat-flødesauce.

Tjeneren har forrygende travlt, så vi slutter af med grappa for ikke at stresse ham med regningen i utide.