Rejsen til Siracusa, 2012

Over Alperne mod Rom
Klik for større foto

Vi har valgt at rejse til Sicilien i maj, hvor der ikke er for varmt, hvor øen er saftiggrøn, og hvor der ikke er slet så mange turister.

Op klokken klam - flyet letter 06:25 fra Aalborg. I København venter vi en god time, før det selvsamme fly fortsætter til Rom. I Rom får vi vores bagage og checker ind hos Alitalia, som skal flyve os til Catania på Sicilien.

Læs mere om de praktiske sider af rejsen, lejligheder m.v. her.

Først når man ser Etna fra oven under indflyvningen til Catania, fatter man, hvor enorm vulkanen egentlig er. Står man på jorden, ser den da høj ud, bevares, men man fornemmer slet ikke den rumlige udstrækning. Etna er kolossal!

Flyet lander i Catania kl. 15:10. Chaufføren venter i ankomsthallen med et skilt: "BENTZEN". Vores udlejer har organiseret biltransport for 60 euro, en beskeden ekstraudgift i forhold til at skulle med bus de godt 60 km og ikke mindst mere bekvemt.

Marcello taler ikke meget engelsk, men holder en konstant fart på 120 km/t, uanset hvad skiltene siger - undtaget da vi passerer en politibil i vejkanten. Motorvejen er ny og god med mange tunneller, som må have kostet en formue. EU støtter sikkert andet end landbrug.

Ankomst til Siracusa

Marcello stopper i Via S. Teresa nogle få skridt fra opgangen i Via Salomone 4 på Ortigia. Det er samme lejlighed som i fjor. Man tager elevatoren til 2. sal, og derfra har lejligheden tre etager.

Øverst oppe er det lille køkken og en lille stue med udgang til den lille tagterrasse.Lejligheden er spøjs, men absolut ikke for gangbesværede. Jeg beskrev lejligheden sidste år.

Nu skal vi lige have en kop kaffe og hvile lidt, før vi går ud og køber ind. Der er behagelige nogle og tyve grader i skyggen her kl. 16:45, og solen skinner gæstfrit.

Nede ved den lille købmand køber vi vand og brød. Damen smiler og er meget venlig. "Skal vi have vin?" - spørger jeg Helle. Den er damen helt med på: "Vino locale?" - spørger hun, og vi får en toliters plasticflaske til 4 euro.

Hjem med rovet og så ned på promenaden nær Fonte Aretusa. Café del Mar tilbyder havudsigt, hvidvin og vand. Det er fantastisk at sidde her i T-shirt, når man lige har forladt det kolde og klamme Danmark. Solen glitrer i det blå, blå hav, hjernen går i alfa-mode og man kan sidde i timevis.

Parasol og blå himmel Ved Fonte Aretusa
Klik for større foto

På Osteria da Mariano

Det gør vi nu ikke, for maven knurrer. Vi slentrer den korte tur hen til Osteria Mariano, hvor vi spiste adskillige gange i fjor. Alle døre står åbne, så det trækker, næsten uanset hvor man sidder. Jeg tager jakken på.

Vi er kommet ved halv ottetiden, så der er ikke mange gæster, men snart vælter det ind, og tjenerne får meget travlt. Forretten er velsmagende siciliansk antipasta, hovedretten små supermøre lammekoteletter med en salat til deling.

Den uopfordrede dessert er sesamfrø i tynde flager af karamel samt kandiseret ingefær og en flaske halvsød Moscato. Man kan bare forsyne sig. Den søde karamel og den skarpe ingefær matcher hinanden rigtig godt.

Siciliansk antipasta Lammekoteletter Kandiseret ingefær og sesamkaramel
Klik for større foto

Det eneste, jeg kan indvende mod traktementet hos Da Mariano, er, at espressoen er ringe. Til gengæld glider grappaen fint ned. Den håndskrevne regning så omtrent således ud med Helles tilføjelser i parentes:

Cop (-erto) 4,00
Anti (-pasti) 12,00
Agnel (-lo) 14,00
Vino 4,00
Aqua 3,00
Caffe e grap (-pa) 8,00
45,00

Hjemme på tagterrassen skruer vi kapslen af den lokale plasticvin, smækker en misundelsesopdatering på Facebook og nyder den lune aften, før vi går trætte i seng. Ved 22-tiden er der 20 grader.

Det er som et eventyr!