Stille dage på Tilos

Dagene på Tilos tilbragte vi med afslapning, korte spadsereture til byen og hyppige svømmeture i det pragtfulde hav lige neden for lejligheden.

Stranden og promenaden i Livadia bugt
Klik for større foto

Vi havde egentlig tænkt, at vi skulle tage lidt rundt med øens bus, men allerede fra morgenstunden var der meget varmt i solen, så alle ideer om at køre i bus fordampede.

Vores nabo og overboer (enlig engelsk kvinde og engelsk ægtepar) var energiske vandrefugle, som drog af sted før solopgang og kom hjem ud på eftermiddagen, når heden var på sit højeste.

Jeg respekterer deres stamina, men at vandre rundt med oppakning, når der er mere end 40 grader i solen, er efter mine begreber ekstremsport og ikke ferie. Så tvunget af omstændighederne perfektionerede vi afslapningens ædle kunst, og det gjorde os bestemt ikke noget.

I det følgende lidt om øen og vores ophold.

Livadia

Morgenlys over Livadia

Klik for større foto

Livadia er Tilos' havneby, og det er her, de fleste turister holder til. Egentlig er det bare en forvokset landsby, som ligger i en smuk, afskærmet bugt med bjerge i ryggen.

Der er indtil flere minimarkeder og restauranter. Vi fandt bageren i en sidegade til byens torv, og her kostede et brød beskedne 90 cent.

Byens torv er skyggefuldt og luftigt. Her er minimarked, posthus, apotek og et par barer og restauranter. Øens bus afgår fra torvet, og nede på strandpromenaden ligger turistkontoret, som vi dog ikke besøgte.

Fra havnen og et godt stykke langs bugten går en nydelig strandpromenade. Tamarisktræer står med mellemrum og kaster behagelig skygge, og langs promenaden ligger bl.a. studios, et par hoteller samt nogle restauranter og caféer.

Der er selvfølgelig andet på øen end blot Livadia, og jeg henviser til faktasiden om Tilos.

Savvena Studios

Anna og Manolis Savvena er pensionister og driver Savvena Studios, som har fire lejligheder i forskellig størrelse. Huset ligger få hundrede meter fra Livadias centrum og lige ud til strandpromenaden.

Savvena Studios i Livadia Udsigt fra terrassen på Tilos Stor græsk bi sanker nektar
Klik for større foto

Fra promenaden er der ca. 6 meter ned til havet. Med lejemålet følger solsenge og parasol på stranden. Det er en stenstrand, så badesko anbefales, medmindre man er tykhudet. Havet bliver hurtigt dybt, og man skal kun få meter ud, før man ikke kan bunde. Perfekt til svømning!

De havvendte terrasser vender mod øst og en anelse mod nord, så solen er på om formiddagen. Over middag er der skygge. Her sad vi meget og nød udsigten over havet.

Da Manolis så mig sidde med den lille bærbare, spurgte han, om jeg var på. Efter lidt sprogforbistring gik det op for mig, at han havde kodeordet til det bagved liggende hotels WiFi ("they are my friends," sagde Manolis), og derefter havde vi internetforbindelse. Vildt hurtig var forbindelsen ikke, men vi havde ikke travlt.

Min eneste anke over lejligheden er, at der var en plasticdug mellem lagnet og madrassen. Den knirkede, når man bevægede sig, og indtil mit lændehold gik over, vendte jeg mig ofte!

Manolis og Anna er utroligt søde og gæstfri, og hvis man sagde ja tak til alle de smålækkerier, Anna tilbyder, er det næsten kvartpension!

Manolis fortalte, at han havde været skrædder på Rhodos i 45 år, og at han gik på pension for seks år siden. Anna havde drevet forretning, så for dem er den smule arbejde, der er med lejlighederne og gæsterne, sikkert kun et kærkomment tidsfordriv, og så supplerer det selvfølgelig pensionen.

Sønnerne bor på Rhodos, og det er en af dem, der står for e-mailkontakt. Du kan skrive til gsavvenas snabela yahoo punktum gr

Tlf. 0030 - 22410 - 22016, fax 22019

Lejlighederne koster omkring 45 € pr. nat afhængigt af størrelse og sæson. Vi betalte 200 € i depositum for at reservere. Førstesalslejligheden er større og dyrere.

På YouTube kan du se en videopræsentation af Studios Savvenas.