Det antikke Paphos - de arkæologiske udgravninger

Shorts med stikkelsbærben og T-shirts eller stropbluser er den dominerende beklædning ved morgenbordet. En enkelt herre bærer også bøllehat.

Søndag må være en god dag til at se de arkæologiske udgravninger af det gamle Paphos fra 300 f.Kr. og frem. Det er et spændende område med mange ruiner, og man fornemmer, at der må gemme sig meget mere under tæppet af gule, røde og lilla blomster, men det er nok dyrt at lave udgravninger; et af husene er udgravet af et polsk museum.

Amphiteater i det gamle Paphos Fra området med arkæologiske udgravninger i Paphos Gulvmosaik (påfugl) i Dionysos' hus Gulvmosaik i Dionysos' hus i Paphos Gulvmosaik i Dionysos' hus i Paphos Gulvmosaik (jagtscene) i Dionysos' villa i Paphos Gulvmosaik i Dionysos' villa i Paphos Gulvmosaik fra Theseus' hus i det antikke Paphos
Klik for større billede

Husene er store i grundplan, og der er mange flotte gulvmosaikker med jagtscener og motiver fra den græske mytologi i Dionysos', Theseus' og Aions huse, som de kaldes. Mosaikkerne er efter sigende blandt de flotteste i det østlige Middelhavsområde.

Området med udgravningerne ligger tæt på Paphos' havn med smuk udsigt over havet og landet op mod bjergene. Jo, de gamle forstod at indrette sig, og nutidens entreprenører ærgrer sig sikkert voldsomt over, at de gamle kom dem i forkøbet netop her, hvor havudsigten kunne give priserne et ekstra gok.

Da vi har set os mætte, får vi en let frokost på O'bar. Mange turister passerer iført morgenbords-dress og mavebælter - den menneskelige variant af pungdyret.

Afslapning og aftenstemning

Ved totiden slår vi os ned i en skyggestribe på altanen, og ved sekstiden går vi omklædte ned mod strandvejen og drejer ind i restaurant- og bargaden. Her ligger restauranter på stribe med den ene facade mere gyselig end den anden. Klemt inde mellem disse verdslige rædsler ligger en lille ydmyg middelalderkirke. Bygget i solide kvadersten vil den sikkert overleve madtemplerne.

Bilpromenaden i Paphos på Cypern

Vi nyder en ouzo med havudsigt på hjørnet af strandvejen og Artemidos Street, hvor vi også sad i går. En endeløs strøm af biler kører i begge retninger på strandvejen. Mange unge mænd kører bare i ring med åbne vinduer og fuld musik. Én karakteristisk firhjulstrækker passerer mindst 6 gange.

En fyr med rastafari-hår og pukkelryg sætter sig helt ude ved fortovet. Puklen viser sig at være en stor leguan, og den får mange forbipasserende til at stoppe op og snakke, og det er måske også meningen.

Da den blå halve time er forbi, går vi op til Othellos, en taverna på hjemvejen, som Axel og Nina også har anbefalet. Udenfor hilser vi på en fin lille grå mis, som er meget glad for at få selskab - så glad at den følger os ind i restauranten, hvor den også hilser høfligt på de andre gæster. Så opdages den af tjeneren og bliver straks jaget ud - sådan må det jo være.

Othellos Tavern i Paphos på Cypern

Jeg får honningmelon til forret, mens Helle toner rent turistflag og bestiller rejecocktail. Rejerne svømmer i Thousand Island dressing, som bestemt ikke er Helles favorit, og helt uden repressalier får hun den byttet til rejer uden dressing.

Til hovedret får Helle Tavas, en art biksemad, som er delikat krydret - jeg fornemmer spidskommen, kanel og koriander. Jeg får en meget mør og velsmagende kleftico. Hertil en flaske af Keos jævne Othello-rødvin.

Helle lader sig friste af creme caramel, mens jeg får crêpes suzettes flamberet i orangelikør - mums! Afslutningsvis cyp-kaffe med brandy. Vi afleverer ca. 30 £ for festen. Helle advarer mig om, at værtinden uddeler kindkys, men det afværger jeg helt bogstaveligt i stiv arm, og vi trimler mætte hjem.