Tirsdag den 22. maj 2012

Afslapning i Giardini Naxos og den antikke by

Jeg vågner ved sekstiden til herligt vejr med klar blå himmel. Netop som jeg er ved at være færdig med morgenbadet, mærker jeg det varme vand blive koldere. Jeg har ikke frådset, og jeg kender ikke årsagen.

Helle rapporterer senere, at der var varmt vand, men ikke ret længe. Intet paradis uden slange. Efter morgenmaden sætter vi straks kursen mod den yderste mole, som skærmer den lille havn og noget af bugten mod det åbne hav.

Giardini Naxos og havet
Klik for større foto

Den tur er blevet fast ritual, når vi er i Giardini Naxos. Dønningerne fra de sidste dages lidt hårde vejr slår kraftigt mod stranden og bølgebryderne. Det er flot med skumsprøjtet, og der driver en tåge af forstøvet saltvand, som gør brilleglassene fedtede, men vejret er herligt.

Et krydstogtskib ligger for anker i bugten, og små både piler som biller mellem moderskibet og Naxos' cruiseterminal, hvor passagererne afleveres til de ventende busser, der skal køre dem til Taormina. En håndfuld taxier håber på passagerer, der vil noget på egen hånd, men skuffes.

Skilt på molen
Klik for større foto

Et skilt truer uvedkommende med repressalier, hvis de går ud på molen. Det har sikkert rod i terrorlovgivningen, og ingen tager det alvorligt - heller ikke Carabinieris lokale ordenshåndhævere.

Yderst på molen er der som altid nogen, der håber at fange en fisk eller to. Vi har aldrig set nogen fange noget, men man kan jo også bare nyde udsigten til Giardini Naxos, der ligger som en smal tarm langs bugten. Til venstre er der udsigt til Etna, og i højderne til højre ligger Taormina og Castelmola.

Vi sætter os uden for restaurant Da Angelina, hvor tjeneren er ved at vaske gulv. Det er den samme tjener, som har været her i årevis. Helle vil bare have vand i dag, mens jeg supplerer med en cappuccino. Vi sidder bare og nyder udsigten og beglor krydstogtturisterne, som skal op og gå i hjord på Corso Umberto i Taormina.

Det arkæologiske område, Capo Schisò

Skilt ved det arkæologiske område
Klik for større foto

Lige om hjørnet ligger det arkæologiske område med udgravningerne af det gamle Naxos samt et lille museum med nogle af fundene. Det var her, de første græske kolonister på Sicilien slog sig ned i 735 f.v.t.

Grækerne i Naxos valgte forkert side (Athens) i Den peloponnesiske Krig, og byen blev lagt øde af Siracusa. Heller ikke dengang kunne man leve i fordragelighed.

Der er ikke så meget at se udover nogle få murrester, men der er fredfyldt og frodigt med palmer, citrontræer, figenkaktus og blomster. Det er et fuglenes paradis, og oven over alting står Etnas enorme profil.

Hist og her kan man se appelsinskaller på jorden. Jeg plukkede også engang en af appelsinerne, men den var sur som en grapefrugt og fuld af sten. Måske er frugten vendt tilbage til en genetisk urform her på næsset, jeg har ikke botanikforstand.

Det er en dejlig tur, men vi springer det lille museum over. Det har vi set flere gange. Der er meget lidt action i videoen herunder, men den giver et indtryk af området, og så kan du høre siciliansk fuglesang.

Driverliv

Vi er hjemme ved middagstid. Tunge skyer driver nu ud mod havet fra øens indre og skygger for solen. Det gør ikke så meget, nu er det siestatid. Efter siestaen driver vi den af på balkonen.

Ved sekstiden er det tid til en aftentur på promenaden. Solen er væk, og det blæser noget, så vi har taget trøje og jakke på. Et stykke ude begynder skyerne at se decideret skumle ud, så vi vender om og falder ind på l'Isola del Gelato.

Katten på l'Isola del Gelato
Klik for større foto

På en stol udenfor ligger katten fra sidste år og venter på far. Vi så dem i en intim scene i fjor, men far lader vente på sig. Katten hopper ned og forlader stedet med en nådig hilsen til Helle på vejen.

Siciliansk bedstefar med barnebarn
Klik for større foto

En lille halv time senere dukker far op nede fra stranden. Han har nok en af de både, der ligger dernede. Han kigger søgende på barens terrasse, men da katten ikke er der, går han op ad gaden. Han ser lidt skuffet ud.

Ismanden nyder stor popularitet i Italien. Et par bedsteforældre gør deres entre med børn og børnebørn. Snart har ungerne is smurt ud over ansigtet, og der udspiller sig ømme kærlighedsscener. Jeg har skrevet om italiensk is og børn på bloggen: Italiensk is og børn i Giardini Naxos.

Spatola på Taverna Naxos

Vi er på Taverna Naxos allerede halv otte. Helle får stegte grøntsager i æggemasse, og jeg får skinke og melon. Der er et bjerg af skinkeskiver ovenpå den søde melon - det er nærmest et hovedmåltid og ikke en forret!

Mamma kommer rendende med en supplerende lækkerbisken - en af disse små grøntsagshapsere. Overfor er borde sat sammen til et større selskab, der er hængt et lærred op, og der står en projektor.

Spatola
Klik for større foto

Angelo forklarer, at fotoklubben skal mødes og se billeder. Han er selv mangeårigt medlem, og restaurantens vægge er næsten tapetseret med indrammede fotos af fremragende kvalitet.

Hovedretten er paneret spatola, en fisk vi ikke kender i Danmark - det er en lang fætter, som ligner en forvokset hornfisk. Den er smagfuld og god.

Vi ville egentlig gerne være med på en kigger, når fotoklubben skal til at se billeder, men vi er trætte og orker ikke vente på, at de skal blive færdige med det sicilianske maratonmåltid.

Vi betaler og går hjem. Så må vi se, hvor vi skal spise i morgen, hvor Taverna Naxos har lukkedag.