Marked, kuffert og underjordiske ruiner

Tirsdag den 24. april 2018

På markedet

Mellem ni og ti går vi til markedet og får sanserne bombarderet. Der er en overflod af farverige grøntsager, frugt, fisk, delikatesser, ost og ragelse. Vi køber et brød til 60 cent. Det er ikke stort, men billigt alligevel.

Gamberoni - kæmperejer Oliven på markedet i Siracusa Tomater på markedet, forskellige slags
Klik for større foto

Vi er lige ved den café i en sidegade, hvor vi plejer at få kaffe, da tjeneren skruer højt op for musikken. Der gik de glip af to kunder.

I stedet sætter vi os på en anden café før broen til fastlandet og får to kaffe. Nogle gademusikanter erobrer det offentlige rum med volumen, men kaffen og det ledsagende vand er drukket, så vi fortrækker og går hjem.

Mere om kufferten

Jeg har endnu ikke hørt noget fra bagageleveringen, så jeg skriver en mail til Lost & Found i lufthavnen. Efter frokost er der svar: Kufferten vil blive leveret i løbet af få timer.

Vi slapper af på terrassen og i lejligheden i forventning om et telefonopkald og levering af kufferten. Kl. 18:15 har jeg intet hørt, og vi går ud. Telefonen forbliver tavs.

Jeg hælder efterhånden til at tro, at kufferten er stjålet eller smidt på lossepladsen for at spare leveringsomkostninger. I modsat fald er det mageløst uprofessionelt.

Pizza

Vi går ned og køber to poloshirts mere og går så langs havet til det sted, hvor vi fik aperitif i går. Osteria Mariano har lukket, så vi går på Tempio Athena i Via san Teresa og får pizza.

Vi er der ca. 19:40, men det er tidligt, og pizzaovnen skal lige blive varm. Pizzaen er okay, og servicen er god og høflig som i gamle dage. Der er ikke mange mennesker i byen denne aften.

Morgen og marked

Onsdag den 25. april 2018

Jeg står tidligt op, tager en trøje på og drikker morgenkaffe på tagterrassen.

Mursejlere drøner pibende rundt på morgenhimlen, og en stillits jubler på en fjersynsantenne. Det er utroligt, at der kan være så meget stemme i så lille en fugl.

Afløbet i brusekabinen tager ikke for godt fra. Yoghurt til morgenmad, ingen af os er specielt sultne.

Ved 9:30-tiden går vi på markedet og køber tomater og brød. Caféen, hvor vi plejer at få kaffe, spiller igen høj musik, så vi bliver enige om, at vi slet ikke trænger til kaffe og vender næsen hjemefter.

På vejen køber vi lidt ind i supermarkedet: Vand, Philadelfia, yoghurt og en neglefil.

Lost & Found i Catanias lufthavn svarer ikke på mine e-mails, og man kan ikke ringe til dem. Jeg er efterhånden meget lidt optimistisk med hensyn til kufferten.

Underjordiske tempelrester

Ved halvfiretiden går vi til domkirken for at besøge museet Artemisia, hvor man under terræn kan se rester af et gammelt Artemistempel.

Man mener, det aldrig blev fuldført, men at arbejderne blev overført til at opføre et andet tempel, hvor man så også brugte byggematerialer fra det forrige.

Putridarium - her satte man de døde munke
Klik for større foto

Der er også resterne af en krypt fra en noget yngre kirke, San Sebastionello, som er væk nu. Hvad skulle de også med en kirke lige ved siden af domkirken?

De stenstole, der ligner lokummer, brugte munkene til de døde brødre. Mens de døde rådnede op, blev kropsvæskerne samlet i en beholder under sædet. Vi så noget lignende i Castello Aragonese på Ischia.

Sikken stank der må have været. Velbekom! Vil du vide mere om denne (u)skik, kan du søge på putridarium. Mere info om templet og krypten på denne side.

Befrielsesdag og aftensmad

På domkirkepladsen, ja overalt, er der et frygteligt mylder af folk, der er ude at spadsere. Vi tænker, at det må være helligdag af en slags og ganske rigtigt: En senere søgning på italienske helligdage fortæller, at det er befrielsesdagen (fra tyskernes okkupation).

Nu jeg ser det, kan jeg huske, at vi også undrede os sidste år, til vi fandt forklaringen.

Vi springer eftermiddagsspadsereturen over (den har vi ligesom været igennem) og går direkte ned på promenaden for at få aperitivo. Det er koldt og blæsende med pålandsvind, så fornøjelsen er så som så i dag.

På da Mariano deler vi en forret med blandet fisk, og derefter deler vi en spaghetti med muslinger og en à la Siracusana - den med brødkrumme og ansjoser. Den nedrundede regning lyder igen på 50 €.

Vinden har lagt sig, da vi går hjem, og man kan sidde en stund på terrassen.