Råt i gråt og koncert i Siracusa

Lørdag den 28. april 2018

Dagen starter råt i gråt med småbyger, som alligevel ikke mener det alvorligt. Vi klæder os bedre på end ellers og går mod markedet.

På domkirkepladsen er der folkedansere og musik med den skarptklingende, sicilianske fløjte. Man gør skam noget for turisterne.

På markedet køber vi to brød, men ikke mere. Det blæser pludselig op, og skyerne fejes af himlen, så solen kan varme.

Vi snakker om frokost på spaghetteriaet, men det er nu osteria, og priserne har fået et gok opad, så i stedet går vi hjem og laver frokost med stegt pølse og halverede cherrytomater.

Her bliver vi til om aftenen. Vejret er så som så - det blæser og er lidt koldt, af og til kommer en byge.

Rengøringskonen kommer, men laver ikke det store udover at skifte sengetøj og håndklæder. Der er ikke mere rengøring i hende, end der er havemand i mig. Godt det samme - vi er helst fri for at have dem rendende i den bedste siestatid.

Nok en gang om kufferten

Jeg skriver en mail til Lost & Found. Hvis de kan bekræfte, at min kuffert stadig er i lufthavnen, kan jeg hente den mandag eller tirsdag. Min plan er at snakke med Peppe, subsidiært tage bøvlet med busser.

Jeg har fuldstændig mistet troen på, at de kan finde ud af at levere og så hellere spilde en dag - kufferten rummer jo også gaven til Angelo.

Der er hurtigt svar tilbage: De vil sende kufferten til Giardini Naxos i morgen. Fjolser!

Jeg ringer til Angelo og får tavernens åbningstider: 10-16 og 19-??

Det skriver jeg til Lost & Found, og de får tavernens adresse samt Angelos telefonnummer. Via Facebook giver jeg Angelo besked om, at han skal tjekke, om det er min kuffert - jeg vil ikke have en andens.

Det er helt åndssvagt at ville aflevere i Giardini Naxos, når vi først har adresse der om en uge, men forhåbentlig kan de finde Taverna Naxos på byens hovedgade.

Aften

Gyden med Osteria Mariano

Vejret er stadig blæsende, og det vil ikke være behageligt på promenaden, så vi bliver i lejligheden og går direkte til Mariano ved ottetiden.

Overtjeneren fornemmer nok, at jeg er kuldskær, så vi får et bord i lokalet bag kassen. Ved de andre borde sidder/kommer ældre lokale. Det er lidt tidligt, sicilianere plejer først at komme ved nitiden eller senere, medmindre de har børn med.

Til forret deler vi en antipasto med blandede lækkerier fra havet, og til hovedret får vi begge spaghetti med muslinger. Kaffe og limoncello.

Regningen rundes ned til 50 €, og jeg når kun at runde op til 54, før tjeneren har gaflet drikkepengene.

Byvandring og kuffertlevering

Søndag den 29. april 2018

Det er igen en grå og blæsende morgen. Vejrudsigten siger byger i eftermiddag, men det er ikke helt så råt i gråt som i går.

Sidst på formiddagen spadserer vi en tur i kvarteret mellem Via Roma og havet. Det er beboelseskvarter med lejligheder, små huse og sine steder palazzoer, småforretninger og barer.

Typisk altan i Siracusas gamle by Facadeudsnit i Siracusas gamle by Fofaldent palazzo med blomster
Klik for større foto

Næsten alt er gammelt, men der renoveres en del, og det er tiltrængt. Der er også lukkede kirker, som stille forfalder. Her og der er der skarer af lokale, som sikkert skal til messe kl. 12 i en af de kirker, der ikke er nedlagt.

Min telefon ringer. En kvindestemme siger noget på gebrokkent og næsten uforståeligt engelsk, men det går op for mig, at min kuffert leveres snart. "In Siracusa?" spørger jeg, men nej.

Kureren er på vej fra Taormina til Giardini Naxos i dette øjeblik. Jeg siger, at vi stadig er i Siracusa, så kufferten skal afleveres på Taverna Naxos da Angelo på Lungomare Tysandros. Jeg har advaret Angelo, om at det kunne ske.

Jeg ringer til Angelo for at sige, at nu er den på vej, men han svarer ikke - har nok travlt med at servere. Lidt efter ringer han tilbage - de har også ringet til ham og fortalt, at den er på vej.

Efter måske et kvarter ringer Angelo igen. Jeg spørger ham, om det er mit navn, der står på kufferten, og jeg fanger ikke helt hans svar, men lad os regne med det.

Jeg må trække mine mistanker om tyveri tilbage og bare konstatere, at de er nogle inkompetente fjolser, som ikke kunne finde ud af at aflevere i Siracusa.

Selvom byen er labyrintisk, kan Google Maps finde vej, og de kunne bare have ringet - så kunne jeg have mødt dem på domkirkepladsen for den sags skyld.

Eftermiddagen tilbringer vi med hjemlig afslapning. Vejrudsigten har truet med regn, men det går lige omvendt: Det klarer op og bliver ganske behageligt.

Koncert

Koncertplakat Siracusa
Klik for større foto

Kl. 19 er der koncert i det kommunale teater. En billet koster 15 €, og når jeg bliver 65, falder prisen. Mens vi venter på at komme ind, genkender vi en mand, som går ind på en restaurant overfor.

I fjor serverede han på Osteria Mariano, og vi gættede på, at han var familie, for han var ligesom mere betydningsfuld end de andre tjenere og var ud over Paolo den eneste, der ikke bar uniform.

Koncerten er med to operasangere, en kvinde og en mand, samt en pianist og et flygel, som kaldes pianoforte hernede. Sangerne er unge. Teatret er flot. Det var lukket i 50 år, men bruges nu igen og er renoveret. Programmet er klassiske og populære arier, og vi får et par veloplagte ekstranumre.

Italiensk er et meget sangbart sprog. Koncerten er en god oplevelse - hjemme har vi for lidt tid eller energi, når der endelig er noget.

Balkoner i Siracusas teater Loftet i Siracusas teater
Klik for større foto

Bagefter spiser vi på Osteria Mariano. Blandede lækkerier fra havet til forret, og fisk dampet i havvand til hovedret.

Selvfølgelig er den ikke dampet i havvand, men det hedder det, og det er der da også mere swung over end "vand tilsat salt".