Kalymnos i Grækenland

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

Kalymnos (Kalimnos) er en lille ø nord for Kos, tæt på den tyrkiske kyst. Endnu er det relativt få turister, der besøger øen, men turismen er stigende.

Index:

Lufthavnen
Transport
Færger
Hvor skal man bo?
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Seværdigheder
Banker og penge
Litteratur & links

Det er en bjergrig ø, som er ufrugtbar bortset fra et par dale. Størstedelen af befolkningen bor derfor også i hovedbyen Pothia.

De vilde kalkstensklipper har gjort Kalymnos til et yndet rejsemål for bjergbestigere og klatrere.

Kalymnos hører til øgruppen Dodekaneserne. Vis kort (Google Maps).

Befolkning: ca. 17.000
Areal:ca. 109 km2
Landekode: 00 30 (hvis du skal ringe til Grækenland).
Møntfod:Euro.
Sprog:Græsk, men mange taler udmærket engelsk.

Lufthavnen

Kalymnos har en lille lufthavn nær hovedbyen Pothia. Der er forbindelse til Athen, men den beflyves mest om sommeren. Som rejsende er det nemmere at flyve til Kos og tage en færge fra Mastihari til Pothia.

Transport

Kalymnos er ikke stor, og det er billigt at køre i taxi. En taxi mellem Pothia og Myrties koster omkring 15 euro, men det kan variere.

Der er rutebiler og ekspresbusser, som kører rimelig pålideligt. Ind imellem er bussen propfuld, og det er en oplevelse at køre en tur. Billetter købes i kiosker, nogle supermarkeder eller billetkontorer før påstigning.

Man kan leje bil eller scooter/motorcykel. Mange lokale kører på scooter. Terrænet egner sig ikke til cykling, medmindre man er selvpiner eller vil træne bjergkørsel.

De fleste turister bor i Massouri eller Myrties, og skal man til eller fra Pothia, er bustiderne (2011):

Fra Pothia:
06:50 - 09:00 - 11:00 - 13:45 - 15:00 - 17:00 - 19:00 - 21:15

Fra Kastelli (Massouri/Myrties) til Pothia:
07:20 - 10:10 - 11:40 - 14:20 - - 15:45 - 18:10 - 19:40 - 21:45

Fra 2009 til 2011 blev antallet af afgange skåret betydeligt ned. Ovenstående minuttal er fra september 2011, og det ville ikke overraske mig, om de ændres igen.

Færger

Der går en del færger til og fra de omkringliggende øer. Der er også færgeforbindelse til Piræus.

De større færger lægger til i Pothia. Fra Myrties er der forbindelse til Leros og Telendos, og der er turistfart til landsbyen Emporios på øens nordlige del. Flyver man til Kos, er det nemmeste at tage en færge fra Mastihari til Pothia - der går flere hver dag.

Hvor skal man bo?

Turistcentrene er Myrties og Massouri på øens vestkyst. Det er rigtige turistflækker, og er ikke "rigtige" byer. De ligger smukt ved havet, og fra Myrties kan man tage en af de små færger til den lille og bilfrie ø Telendos.

Vil man have rigtig fred og ro, er det oplagt at bo på Telendos eller i landsbyen Emporios oppe nordpå. Vi boede en uge på Telendos i 2009 og 12 dage i 2010, og det var indbegrebet af fred og afslapning. Synes man disse steder er for kedelige, er hovedbyen Pothia det eneste reelle alternativ. Her er masser af liv og masser at se på.

I 2008 boede vi på "Katina Studios" i Myrties. Det er et familiedrevet lejlighedshotel (med pool). Pænt funktionelt værelse med en dejlig terrasse. Det lille tekøkken havde ikke meget udstyr. Venlig værtinde, som taler perfekt engelsk.

Restauranter og spisesteder

Der er adskillige gode græske taverner i Myrties og på Telendos. Jeg har beskrevet dem, vi besøgte, på siden Restauranter på Telendos og i Myrties.

Det er billigt at spise ude. En middag for 2 med husets vin koster typisk 20 - 30 euro.

Drikkepenge

Er som oftest inkluderet på regningen, men det er naturligt at runde op. 10 til 15 % er ikke upassende.

Drikkevand

Vi var på Kalymnos i september, og vandhanevandet smagte ret kraftigt af salt, så drikkevand skal man købe på flaske. I betragtning af at vand er en mangelvare, kan man undre sig over de mange dryppende vandhaner.

Seværdigheder

Der er nogle klostre nær Pothia, hvis man er til kirker og den slags. Fra Pothia kan man sejle på udflugt til en gammel Zeus-helligdom, Spilia Kefalas, på øens sydkyst. Her er bl.a. drypsten.

I Pothia er der et museum indrettet i en gammel villa, hvor en af øens "svampekonger" boede. Pothia er en spændende by at gå rundt i - det har jeg skrevet mere om på min side om Pothia

En udflugt til Telendos er en oplagt mulighed, hvis man bor i Myrties eller Massouri. Der går færger hver halve time fra Myrties' havnemole.

Fra Pothia kan man også sejle til Tyrkiet, men husk lige, at sygesikringsbeviset ikke dækker i Tyrkiet, hvis noget skulle ske.

Banker og penge

Der er vist kun banker i hovedbyen Pothia. På torvet i Massouri er der en pengeautomat, som accepterer VISA og andre kreditkort.

Litteratur og links

Min rejsebeskrivelse fra Kalymnos 2008.

Min rejsebeskrivelse fra Telendos 2009.

Min rejsebeskrivelse fra Telendos 2010.

mr.lunder.dk er der 5 forslag til vandreture på Kalymnos og Telendos.

Brian Borup besøgte Kalymnos og Telendos i 2012 og blev så begejstret, at han nu har lavet siden Kalymnosguiden.dk med tips til dem, der besøger øerne.

I Politikens "Turen går til Rhodos & Kos Dodekaneserne" er der et par sider om Kalymnos, men nogen guldgrube af information om øen er bogen ikke. Så jeg fandt det meste hist og her på nettet, men jeg fandt ikke nogen "superside". Der er en del sider skrevet af klatre-folk, og søger man i blogs, finder man også mange små ferieindtryk.

Brian Sibley har flere blogindlæg (på engelsk) om/fra Kalymnos og fine fotos.

På siden www.nostalgia.gr/otherisland-kalymnos.html kan man bl.a. læse om øens historie (på engelsk).


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret den 2. juni 2018