Myrties og Massouri

På Kalymnos' vestkyst ligger byerne Myrties (Mirties) og Massouri. De er øens turistcentre.

Byerne ligger smukt ud til havet med en høj og stejl klippe i ryggen. De er nærmest vokset sammen, og hvis det ikke lige var for skiltene ved bygrænsen, ville man tro, at det var én og samme by, når man går langs kystvejen med den flotte udsigt.

Solnedgang i Myrties Strædet mellem Myrties og Telendos Hvide balustre og blåt hav
Klik for større foto

Langs kystvejen ligger hoteller, "studios", restauranter, barer og souvenirbutikker side om side, og koncentrationen er størst i Massouri.

På skråningen i baglandet er der spredt bebyggelse, men der er generelt ikke så mange "almindelige" huse. De fleste grækere, man ser, arbejder vist i turist-servicebranchen.

Men der bor da grækere - f.eks. var der pænt fremmøde til gudstjenesten søndag, hvor en stor del af menigheden stod uden for kirken og snakkede, mens præsten sang. Det er vist helt almindeligt, at man går sådan lidt frem og tilbage under gudstjenesten.

I Myrties er der to minimarkeder med høje priser. Fraværet af normale butikker gør, at Myrties ikke er en rigtig by. I hvert fald ikke i min begrebsverden. I Massouri er der lidt større udbud - f.eks. en guldsmed - og på Massouris torv er der også en pengeautomat, hvor man kan hæve med Visa. Der er dog ingen bank.

Trods det tydelige turistpræg er der stille og fredeligt. Vi var der ganske vist i september, hvor sæsonen var ved at klinge af, men jeg tror ikke det var afgørende. Synes man, det bliver et nummer for dødt, kan man jo tage bussen til Pothia eller leje et køretøj.

Der er fine bademuligheder. Der er flere små stenstrande, og der bliver forholdsvis hurtigt dybt. Vandet er krystalklart.

Havnen i Myrties

Havnemolen i Myrties

Telendos indhyllet i skyer

Klik for større foto

Der er en rigtig lille havn i Myrties, hvor fiskerbådene ligger sammen med nogle få lystfartøjer. De fleste fiskerbåde er af træ og malet i klare græske farver: hvidt og blåt.

Der hænger et skilt, hvor man kan gå ud på en af molerne. Det er på græsk, så jeg forstod det ikke, men der står et eller andet med "autoriseret", så mon ikke det er Kalymnos' svar på EU's krav om terrorsikring af havnene. Jeg kan ikke forestille mig, at nogen tager det alvorligt.

Lidt længere inde i byen er der en havnemole. Det er her færgerne lægger til. Her lagde vi til, da vi ankom fra Leros, og der sejler også en udflugtsbåd til landsbyen Emporios oppe nordpå.

Et skilt reklamerer for denne tur, og man kan læse, at Emporios er "uspoleret". Så de ved det jo godt selv - altså at Myrties og Massouri ikke just er uspolerede.

På den anden side af det 700 meter brede stræde ligger den lille ø Telendos. Der afgår små færger hver halve time (begge veje). De sejler indtil midnat, men man bør måske spørge for at være sikker - hvem ved, om sejlplanen kan påvirkes af landskampe og den slags.

Studios Katina

Vi boede på lejlighedshotellet Katina i Myrties, og det var udmærket.

En forholdsvis lille etværelses med en dejlig terrasse, som er adskilt fra terrasserne ved siden af med en mur. Der var kun helt rudimentært køkkengrej og end ikke et skærebræt, så udfoldelse af kogekunst var på lavt niveau.

Sengene er gode og aircooleren fungerede upåklageligt. Der er et lille pool-område, hvor man også kan købe drinks og lette retter.

Værtinden er som regel iklædt sarong, og det er sikkert også behageligt i det varme græske klima. Hun taler perfekt engelsk med australsk accent og er meget venlig.

Vores naboer spiste også morgenmad på terrassen. På et tidspunkt, hvor jeg var oppe at stå, så jeg en flaske Jägermeister stå på halvmuren. Med mellemrum lød et "Ahh!" og det var nok efter et glas bitter. Når han ikke sagde "Ahh!", talte han bodega-dansk, så jeg døbte ham "BodegaBenny".

De og andre ligesindede sad gerne nede på den lokale udendørs beverding og var en pryd for nationen.

Man møder mange typer, når man rejser.


Forrige side * Rejsebeskrivelser * Home * Gæstebog * Næste side