Ferie på Kalymnos

Optakt: fra Leros til Kalymnos

Færgen Katarina afgår kl. 8 fra Xerokambos på den græske ø Leros. Vi skal til naboøen Kalymnos (Kalimnos). Her skal vi bo en uge i Myrties, og så er det slut med ferien i det græske øhav.

Katarina ligner en ombygget fiskekutter og ruller godt, når søerne kommer på tværs. Foruden os er der kun to passagerer, en mand og en kvinde, begge klædt i sort.

Bag os forsvinder Leros' vissengrønne bakker, og foran os stiger Kalymnos' klipper lodret af havet.

Færgen mellem Leros og Kalymnos Myrties i aftenlys set fra Telendos
Klik for større foto

Overfarten tager ca. en time. Myrties ligger vestvendt ved et stræde, og et bjerg tårner sig op bagved og kaster skygge over byen i morgentimerne.

På den anden side af det 700 meter brede stræde ligger Telendos, en lille men meget høj ø. Telendos og Kalymnos blev adskilt ved et jordskælv i det 6. århundrede, og en by sank i havet. Noget af et jordskælv!

En taxi venter os ved havnemolen i Myrties. Op ad bakken, rundt om hjørnet og vips er vi ved Katina Studios. Jeg nåede lige at spænde sikkerhedsselen.

Værtinden taler flydende engelsk med australsk accent. Heldigvis kan vi flytte ind med det samme. Den etværelses lejlighed er mindre end den, vi havde på Leros, men mere funktionelt indrettet, og vi har egen vestvendt terrasse. Ferien på Kalymnos er startet.

Ferien

Det meste af ugen på Kalymnos tilbragte vi med afslapning, slentreture, byture til hovedbyen Pothia og aftenture til Telendos.

En dagbog om afslapning og dovenskab er lidt kedelig, så i stedet vil jeg fortælle om:

Mere faktuel information kan ses på min side Fakta om Kalymnos.

Øen Kalymnos

Den græske ø Kalymnos har høje og vilde bjerge, som langs store dele af kysten rejser sig næsten lodret af havet. Jordskorpens skruetvinge har brutalt presset klipperne op og op.

Der er ikke noget blidt og bakket over Kalymnos. Den er et produkt af rå naturkraft, et landskab med passion.

Øen ligger nord for Kos og nær den tyrkiske kyst. Den er på størrelse med Læsø og har ca. 17.000 indbyggere, hvoraf hovedparten (13.000) bor i hovedbyen Pothia.

Der er et par dale, hvor man dyrker landbrug, men ellers er klippeøen temmelig gold og ufremkommelig. Mange har derfor gennem historien måttet bjerge sig et udkomme på havet; som fiskere, sømænd og som svampedykkere.

Svampefiskeri

Svampe i Pothia
Klik for større foto

Kalymnos er hjemsted for Grækenlands sidste svampefiskerflåde. Svampefiskeriet bragte velstand for mange år siden, men nu skal skibene på langfart for at finde natursvampene.

Svampene bearbejdes stadig i fabrikker på øen og kan købes overalt. Det er en fin souvenir, som ikke giver overvægt i flyet hjem!

Af flere grunde er det et erhverv, som svinder ind. Der bliver færre og færre svampe, og det er svært at konkurrere med de syntetiske produkter.

Klipper og klatring

Øens stejle klipper tiltrækker klatrere fra hele verden, og der er vist "ruter" i alle sværhedsgrader.

Jeg gad vide, om klatrerne tænker på de mange jordskælv i dette område? Tænk sig at hænge i et reb over en afgrund, når et jordskælv i næste sekund får bjerget til at spytte stålboltene ud, som var de kerner fra en vandmelon.

Turisme

Med turisme er det endnu så som så, og den er koncentreret i turistcentrene Myrties og Massouri på øens vestkyst. Her er der ikke så pokkers meget at lave ud over at bade, gå ture og nyde udsigten til Telendos.

Bliver det for kedeligt, kan man tage en tur hovedbyen Pothia, leje et køretøj eller tage færgen til Telendos. Fra Myrties kan man også sejle til Leros om morgenen og vende tilbage om eftermiddagen. Fra Pothia er der færger til andre øer eller Tyrkiet.

Folk er generelt meget imødekommende og venlige på Kalymnos, og mange taler glimrende engelsk.


Rejsebeskrivelser * Home * Gæstebog * Næste side