Forskelligt om Leros 2023

Der sker ikke det store på Leros, Grækenland, men noget var der da hændt, siden vi sidst besøgte øen i 2021.

Leros har fx fået sin egen øl. Den har vi endnu til gode at smage; vi overvejer en forårsferie.

Lokal øl

Til salg

Produktionen af til salg-skilte boomede under og efter finanskrisen, hvor bunden forsvandt under det græske ejendomsmarked, og det har afgjort ikke været sælgers marked siden. Mange af skiltene er der stadig, og der kommer nye til.

Læs resten

Leros 2023

Vi har nu været på Leros i godt en uge, tiden står stille, mens den farer afsted.

Rejsen herned var med forsinkelser, men det var der taget højde for, og bagagen nåede frem sammen med os.

Ankommet til Leros’ lille lufthavn gik jeg ud for at kapre en taxi, mens Helle ventede på kufferterne. Chaufføren var en mand af få engelske ord og korsede sig, da vi passerede den første kirke på vejen til Panteli.

Nå ja, hvis du ikke lige ved det, så er Leros en græsk ø lidt nord for Kos. Den er på størrelse med Fanø og har knap 8000 faste indbyggere.

Lejligheden

Som aftalt har vi fået en af de ”store” lejligheder med børneværelse (= garderobe for os) og stor terrasse, hvor man kan sidde i skygge til ca. 16:30. Derefter kan man rykke om på den anden side af huset.

Nikis Studios

Nikis Studios

Lejligheden har fået en ansigtsløftning, men de gamle massekogeplader er stadig ca. 10 minutter om at få en kop vand i kog. Det gør ikke noget, vi har tid nok.

Værtinden Maria er et elskeligt menneske, og hun har den mest smittende latter, vi nogensinde har hørt. Hun ler heldigvis ofte!

Feriens gang

Vi har besøgt Leros adskillige gange og set det meste i kategorien ”seværdigheder” – kirker, borgen, museer. Så vi kan med god samvittighed foretage os ingenting og flade ud på terrassen eller dyppe i poolen.

Der er varmt – typisk omkring 30-33° i skyggen målt med vores termometer. I direkte sol er der en hel del varmere, så man bevæger sig med omtanke og rutter ikke med skridtene. Der er ca. 700 meter (opad) til bageren og supermarkedet, lidt længere hvis man også vil have en kop kaffe på torvet.

Kaffepriserne ruinerer ikke. To kopper græsk kaffe og to, små flasker vand koster tre euro.

Knap så langt er der til kaffe i Panteli Bay, hvor et stort tamarisktræ ved strandbaren giver skygge, og lokale mænd løser verdenssituationen uden at forhaste sig.

I tamarisktræets skygge

I tamarisktræets skygge

Aftenturen går også til Panteli Bay. Cirka en halv time før solnedgang sidder vi på stranden med en aperitif. Lyset blåner, evt. skytotter får rosa maver, og mange, mange spurve samles til palaver i palmernes kroner. De har meget at fortælle hinanden om dagens oplevelser.

Panteli Bay

Panteli Bay

Når solen er gået ned, og glassene er tomme, går horisonten i sort, og vi finder hen til en af restauranterne med borde på stranden. Bordene skråner ned mod vandet, men de vipper ikke.

Psaropoulos

Vores foretrukne taverne, Psaropoulos, har eksisteret siden 1962. Den lukker ikke om vinteren, når turisterne forsvinder, bordene rykkes blot indenfor.

Spisekortet er ikke så omfattende, som det har været, og priserne har fået et nøk. Det er vel universelt, at der skal spares på omkostninger og svind. Krofar Apostolis svæver over vandene og er en venlig mand, også når der har været ouzo i vandene.

Octopus Stifado

Octopus Stifado

Møder vi nogen på hjemvejen, bliver der sagt ”kalispera”, og vi sidder en stund på terrassen, mens aircooleren får indetemperaturen ned på sovevenligt niveau.

Der er en uges tid tilbage af ferien, og hvilepulsen har det fint.

Relateret: 

/Eric

Trumpetens sidste trut?

Trump rammes af retssager på stribe, og nu er der snak om, at den amerikanske forfatning forhindrer ham i at stille op til præsidentvalget.

Trumps forbryderbillede

Sommerens bagholdsbyger har betydet, at vi har tilbragt megen tid på den overdækkede terrasse. Her sker der ikke meget, men man skal bare åbne browseren for at høre om katastrofer som kæmpehagl, dræbende hede, skovbrande, oversvømmelser, krig og hvad ved jeg.

Midt i ulykkernes parade har det dog været et lyspunkt, at ekspræsident Trump tiltales i den ene retssag efter den anden. Jeg følger normalt ikke meget med i amerikansk politik, dertil er den for vanvittig, men Trump er en slyngel, og det glæder min retfærdighedssans, at han nu stilles til regnskab.

Læs resten