Telendos, en lille ø i Grækenland

Ud for Kalymnos' vestkyst ved Myrties og Massouri ligger den lille ø Telendos. Med sit 458 meter høje bjerg har øen en karakteristisk Matterhorn-profil, som fanger blikket.

Der bor vel omkring 15 familier på den bilfrie ø. Der er et lille minimarked, nogle få studios, hvor man kan leje værelse, og så er der en håndfuld restauranter.

Landsbyen på Telendos Telendos Blomster på Telendos
Klik for større foto

Små færger sejler mellem Telendos og Myrties hver halve time, og vi tog derover flere gange for at nyde solnedgangen og spise (se mere herom på siden om græsk mad og restauranter på Kalymnos).

Du kan læse mere på faktasiden om Telendos eller min rejsebeskrivelse fra 2009, hvor vi boede en uge på den lille ø.

Telendos' dramatiske historie

Lille gade på Telendos
Kat på Telendos

Telendos var landfast med Kalymnos indtil år 554. Da ramte et kraftigt jordskælv Kalymnos og skabte det stræde, som i dag adskiller Telendos fra hovedøen.

På det område, som sank i havet, lå det meste af byen Pothaea, som man mener var Kalymnos' hovedby på den tid, og som strakte sig til Telendos' sydvestlige del. Endnu kan man se rester af byen og et romersk teater på havets bund. Man kan læse mere herom på denne engelsksprogede side.

Når man ser strædet mellem de to øer, får man en idé om, hvilke ufattelige kræfter der kan udløses under et jordskælv. Ifølge den samtidige historiker Agathias varede skælvet i 14 dage. Det har nu nok været med efterskælv og det hele.

På øen er der rester af romersk bebyggelse, et middelalderligt kloster, et par kirkeruiner og en tidlig kristen nekropolis.

Telendos i dag

Som nævnt bor der ikke mange på øen, og den er et særdeles fredeligt sted. Der er flere små strande, hvor man kan bade, og for klatrerfolket er der 4-5 "officielle" ruter.

Den lille hyggelige havn har en fin promenade, en bar og nogle få restauranter. Her kan man sidde og nyde udsigten til Myrties og Massouri, som tager sig godt ud i solnedgangens bløde lys. Når vejrforholdene er til det, kravler havgusen som skyer op ad Kalymnos' klipper ved aftenstide.

På Telendos er der virkelig fred. Her kan sjælen finde ro.


Forrige side * Rejsebeskrivelser * Home * Gæstebog * Næste side