Telendos i Grækenland

Fakta, praktiske rejsetips og turistinformation.

Kalymnos (Kalimnos) er en lille ø nord for Kos, tæt på den tyrkiske kyst, og Telendos er en endnu mindre ø ud for Kalymnos' vestkyst. Øerne hører til øgruppen Dodekaneserne.

Index:

Til Telendos
Hvor kan man bo?
Restauranter
Drikkepenge
Drikkevand
Badestrande
Klatring
Historie
Antikke ruiner
Banker
Lommelygte!
Litteratur & links

Vil du have en bedre fornemmelse af geografien, kan du zoome ud på dette kort (Google Maps).

Det meste af Telendos er et bjerg og ufremkommeligt, og netop de stejle klipper lokker en del klatrere til øen. Den lille by samt øens sydspids er det eneste nogenlunde flade område.

Der bor kun få mennesker (vel 50 - 60), og de lever mest af fiskeri og turisme. Geder, høns og en smule landbrug supplerer kosten. Bortset fra 2 trehjulede scootere med lad (hotellets og skraldebilen), er her ingen biler.

Telendos er indbegrebet af fred og ro.

Befolkning: 50 - 60
Areal: ca. 5 km2
Landekode: 00 30 (hvis du skal ringe til Grækenland).
Møntfod: Euro.
Sprog: Græsk, men mange taler udmærket engelsk.

Til Telendos

Et ca. 700 meter bredt stræde adskiller Telendos fra Kalymnos, og hver halve time fra kl. 8 til midnat går der bus-færger mellem Telendos og byen Myrties på Kalymnos. Overfarten koster et par euro, som betales til kaptajnen, når man går fra borde.

Om morgenen (i hvert fald nogle dage) sejler der også en lille færge mellem Leros (Xerokampos) og Myrties, og den anløber Telendos, hvis nogen skal af her.

Så medmindre man kommer fra Leros, skal man først til Kalymnos. Se mere herom på Faktasiden om Kalymnos.

Ankommer man til Kalymnos' hovedby Pothia, kan man tage bussen til Myrties for 1,5 euro, men busserne er små og som regel overfyldte, så hvis man har bagage er det ikke så praktisk. En taxi fra Pothias havn til molen i Myrties koster i omegnen af 15 euro (inkl. bagage).

Hvor skal man bo?

De fleste som besøger Telendos bor i turistcentrene Myrties og Massouri på Kalymnos og tager en af de små færger over strædet.

Men hvis man virkelig vil have fred og slappe af, kan man bo på Telendos. Her får ordet "hvor" en anden betydning end den geografiske, for alt er indenfor gåafstand.

Det er ét hotel og flere studios, som lejer værelser/lejligheder ud, og i alt er der ca. 130 senge. Hotel Potha ligger til højre (mod nord) for enden af strandpromenaden, når man ankommer med færgen. Hotellet har også lejligheder og øens eneste swimmingpool.

På vejen passerer man On the Rocks, som er en restaurant/taverne, der lejer værelser ud. Lige hvor færgen anløber, ligger Restaurant Rita, som lejer værelser ud. Det samme gør Zorbas, som ligger godt 50 meter til venstre, når man kommer i land.

Der er flere studios, f.eks. Pandelis Apartments. Seaview Studios var lukket i 2013, men åbner måske igen. Det vil føre for vidt at nævne dem alle. Gå i land og spørg dig for!

Priserne for overnatning er yderst rimelige - i 2009-2013 lå dagsprisen for en lejlighed typisk på 30 - 45 euro (evt. ekstra for aircondition).

Restauranter og spisesteder

Mange besøger Telendos for at spise på en af de gode taverner. De fleste restauranter ligger på havnefronten, og mig bekendt serverer de alle god mad.

Vores favorit var George's Café & Restaurant, men den er lukket nu. Familien har slået sig ned i Australien. Jeg har skrevet om George's og andre restauranter på siden Græsk mad og restauranter på Telendos og i Myrties samt i mine rejsebeskrivelser fra Telendos 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013.

Det er billigt at spise ude. En middag for 2 med husets vin koster typisk under 30 euro, eller 40 hvis man flotter sig.

Drikkepenge

Er som oftest inkluderet på regningen, men det er naturligt at runde op. 10 til 15 % er ikke upassende.

Drikkevand

Telendos får vand fra Kalymnos. Vandhanevandet kan smage af salt og anbefales ikke til indvortes brug - hverken som drikkevand eller til madlavning. Jeg tror såmænd ikke, det er sundhedsskadeligt, men det smager ikke godt. Vi brugte det til badevand, opvask og tandbørstning, og den eneste bivirkning var grimasser.

Ferskvand er en knap ressource, så brug det med omtanke og sparsommelighed.

Badestrande

Der er flere badestrande på Telendos, og vandet er krystalklart. Der er sten på strandene eller i vandet, så badesko kan være en god idé. Der kan også være søpindsvin, og at træde på sådan en fyr er en smertefuld oplevelse, selvom de efter sigende skulle smage godt.

Bystranden er den nærmeste og er ganske køn med importeret mørkt sand og kantet af tamarisk-træer. Står man på Telendos og kigger over mod Kalymnos, går man til venstre, og så er man der efter et par minutter.

Fortsætter man nordpå, til den brolagte strandpromenade hører op, og følger stien "rundt om hjørnet", kommer man først til Potha Beach og dernæst til Paradise Beach på Telendos' nordøstside. De to strande ligger i hver deres lille klippe-afskærmede bugt, og man skal lidt ned fra stien for at nå dem. Man kan leje liggestole for en 3-4 euro.

Paradise Beach, som ligger længst væk, er nudistbadestrand.

På øens sydvestside ligger Hohlaka Beach vendt mod det åbne hav. Den når man ved at gå sydpå ad strandpromenaden (altså til højre hvis man ser over mod Kalymnos) hen til Restaurant Zorbas. Her drejer man til højre og snart efter til venstre (der er ikke andre muligheder). Lige efter kirken drejer man til højre og går opad, til man ikke kan komme længere. Til højre ligger ruinen af en gammel kirke, og man har en pragtfuld udsigt over havet og Telendos' sydkyst.

Dette er et yndet udkigtspunkt, når solen går ned, og går man ned ad den stejle trappe, kommer man til Hohlaka Beach. Her kan man også leje liggestole, og hvis vinden er i det vestlige hjørne, er der mere drøn på brændingen her end ved de øvrige strande.

Der er flere små afsondrede strande. For eksempel er der en, hvis man fortsætter ud på øens sydspids mod den kristne nekropolis. Kort efter man er kommet ud af pinjeskoven, hvor skiltet viser mod nekropolis'en til venstre, går der en lille sti skråt til højre. Følger man den, kommer man ned til en lille strand med groft sand. Der er temmelig lavvandet, og man skal et stykke ud, før der er dybt nok til at svømme.

Klatring

Telendos er som Kalymnos blevet et yndet mål for klatrere, og når man ser de vilde klipper, forstår man hvorfor. Der er indtil flere boltede ruter af forskellig sværhedsgrad.

De fleste ligger vist på øens nord- og nordøstside, og det er ganske praktisk, for så klatrer man i skygge det meste af dagen.

Nogle af ruterne nås nemmest med båd, da terrænet er temmelig uvejsomt. Uvejsomt terræn er selvfølgelig ingen udfordring for en sportsklatrer, men det kan tage tid at komme frem til den forjættende klippevæg. Man kan aftale bådtransport med en af de lokale færgemænd. Så vidt jeg husker, koster det 5 euro, men hvis det er en større gruppe, kan man forhandle rabat.

Historie

Telendos har en dramatisk historie. Hele området blev ramt af et meget kraftigt jordskælv i det 6. århundrede, og Telendos opstod (efter sigende) som ø. Tidligere var den landfast med Kalymnos, og det siges, at Pothea, som dengang var hovedbyen, nu ligger på havbunden mellem Kalymnos og Telendos.

Du kan læse mere herom på den side, jeg skrev om Telendos efter vores besøg i 2008.

Antikke ruiner

Der er mange spor af fortiden på Telendos, men de er ikke alle lige tilgængelige.

Går man nordpå langs strandpromenaden, passerer man ruinerne af en gammel basilika og nogle bade. Fortsætter man til Potha og Paradise Beach, ser man lave rester af mure og fundamenter på skråningen op mod bjergtoppen. Jeg tror, det må være resterne af den byzantinske landsby, man ser omtalt flere steder, men sikker er jeg ikke.

Højt oppe ligger et gammelt kapel, Agios Konstantinos. Spørg mig ikke om ruten, men det skulle være lidt af en stroppetur.

Ved udsigtspunktet over Hohlaka Beach (se under strande) ligger ruinen af en anden gammel basilika, og længere syd på gennem pinjeskoven når man til den gamle kristne nekropolis. Det er nogle små stenhytter med hvælvet tag.

På vestkysten skulle ligge resterne af et gammelt fort eller borg og vistnok også et kloster. Selv for geder er det nemmest at sejle hertil.

Banker

Ha-ha! Årets joke! Kreditkort modtages nogle steder, men ellers finder man den nærmeste repræsentant for moderne pengevæsen på torvet i Massouri, hvor der er en pengeautomat, som accepterer VISA og andre kreditkort. Tag færgen til Myrties og gå til venstre i ca. 20 minutter.

Banker findes kun i Kalymnos' hovedby Pothia. Der går busser fra Myrties. Se faktasiden om Kalymnos for info om busser.

Lommelygte

Som på andre græske småøer er det en god idé at medbringe en lille lommelygte. Der er mørkt om aftenen, og strømsvigt er ikke sjældne.

Litteratur og links

Min rejsebeskrivelse fra (Leros og) Telendos 2013
Min rejsebeskrivelse fra (Kos og) Telendos 2012
Min rejsebeskrivelse fra Telendos 2011
Min rejsebeskrivelse fra Telendos 2010
Min rejsebeskrivelse fra Telendos 2009
Min rejsebeskrivelse fra Kalymnos 2008, hvor jeg også skrev en side specielt om Telendos.

I Politikens "Turen går til Rhodos & Kos Dodekaneserne" står der lidt om Telendos, men nogen guldgrube af information om øen er bogen ikke.

På nettet er der sparsomme oplysninger, og man skriver meget af efter hinanden. Her følger nogle links, som jeg har fundet:

Telendos har lidt historisk stof.
Telendos, a Place Apart - fra en blog.

Til slut er der vel bare at ønske god tur!


Til Top  -  Oversigt rejsebeskrivelser  -  Andre fakta-sider

Sidst opdateret den 2. juni 2018