Vingårdsbesøg og Nafplio

Torsdag den 19. oktober 2023

I dag skal vi besøge en vingård og byen Nafplio. Kl. 10 kører bussen mod vingården "Ktima Skouras" i Nemea-distriktet.

Vi kører en time, før vi holder ind foran en flot, pink bygning, hvor en ung kvinde byder os velkommen.

Vinfade Egetræsfad Vinkælder
Klik for større billede

Først ser vi tapperiet, hvor de også etiketterer flaskerne. Græske etiketter til hjemmemarkedet, ikke-græske til eksport. Fordelingen er vist fifty-fifty. Vinhuset startede i 1986.

Vi ledes ned i den temperaturkontrollerede kælder, hvor der er mange nye egetræsfade. Til rødvinene bruger de fadene i tre år, hvorefter de sælges videre til andre producenter.

I kælderen er også et separat, temperaturkontrolleret afsnit til de hvidvine, der skal fadlagre. Alt virker velorganiseret og moderne; denne kælder samler ikke spindelvæv.

Derefter er der smagning af to hvide og to røde vine. De er rigtig gode alle sammen, men koster også fra godt 9 euro og op. Den dyreste (22 euro) er rødvinen Megas Oenos, som efter sigende kan holde sig på flaske i mere end 20 år.

Det sidste kan jeg selvsagt ikke bekræfte, men som vinpoeterne kunne finde på at sige, har den har gode tanniner og elegant solskin. Det med holdbarheden skal nok passe.

Vinstokke med roser Granatæble
Klik for større billede

Der er vinmarker lige uden for huset, og for enden af rækkerne med vinstokke er der plantet røde roser. Roserne er som kanariefuglen i kulminen - hvis de angribes af bladlus eller andre insekter, kan man måske nå at redde vinen.

Nafplio

Herfra går turen til havnebyen Nafplio.

Nafplio torv

Peloponnes var et af arnestederne for grækernes oprør mod det osmanniske (tyrkiske) styre, og Nafplio var en af de første byer, som blev befriet. Byen var hovedstad i det nye Grækenland fra 1822 til 1834, hvor den importerede kong Otto gjorde Athen til hovedstad.

E. guider os fra havnen til den gamle by, hvor vores veje spredes.

Det gamle Nafplio er en ganske køn by med velholdte huse i venetiansk stil. Max tre etager og altaner med rækværk i smedejern.

Dildoer

Men den gamle by er 100 % gearet til turisme, og det er ikke vores kop te. Stort set alle forretninger sælger turistragelse. Ravsmykkerne er formentlig fra Baltikum, andet fra Kina, men dildoerne af oliventræ er sikkert produceret i Grækenland.

Vi slentrer lidt frem og tilbage uden at se noget interessant og får så plads uden for en restaurant, hvor vi bestiller frokost. Indledningsvis får vi ristet brød med olivenolie og oregano, og derefter deler vi fire zucchiniboller med dilddip. Fint.

Helle får kyllingesouvlaki, som kan deles med kattene, og jeg får en græsk salat med en solid humpel fetaost.

Flere fra rejseselskabet passerer forbi, og lidt over to får E. og nogle af gæsterne bord samme sted.

Græsk kaffe
Klik for større foto

Helle og jeg betaler og går så rundt, til vi finder en café, hvor vi får græsk kaffe. Vi kunne have besøgt det arkæologiske museum, men jeg havde ikke mere damp.

Vi finder en bænk nær opsamlingsstedet på havnen og venter. Heldigvis er vejret godt. Bussen kører hjem 16:30, besøget i Nafplio kunne sagtens kortes af.

Kl. 20 er der fællesspisning på hotellet. En af retterne på buffeten er fisk i tomatsovs - godt!