Ferie i Tolo på Peloponnes

Tirsdag den 17. oktober 2023

Vi skal op klokken klam for at nå flyet 06:20 fra Aalborg til København. Kl. 09:45 går turen videre til Athen.

Vi rejser med Best Travel til Tolo, en lille by på det østlige Peloponnes. Engang fiskerleje, nu bade- og turistby. Rejseselskabet er 27 danskere i moden alder plus rejselederen E. Med poetisk åre kalder Best Travel turen for "Græske fristelser".

Vi foretrækker at arrangere rejser selv, men ind imellem er det altså nemt at hoppe på en pakkerejse, hvor alt er tilrettelagt. Man betaler også gladeligt tusindvis af kroner, når man kan spare 2 % som medlem af Ældresagen.

Korinthkanalen
Klik for større foto

Kl. 15 græsk tid kører bussen fra Athens lufthavn, og efter en time og et kvarter gør vi holdt ved Korinthkanalen.

Kanalen, der stod færdig i 1893, er 6 km lang, 8 meter dyb og 25 meter bred. Desværre passerer der ingen skibe, mens vi står på broen. I sin tid sparede kanalen en del transporttid, men i dag er den for smal til de fleste fragtskibe.

Peloponnes' landskab

Turen fortsætter en time. Jeg havde ventet, at landskabet ville være afsvedet på denne årstid, men Peloponnes er grøn. Der er masser af oliventræer, vinmarker, appelsin- og citrontræer.

Og så er der bjergene. De mange halvhøje bjerge overrasker mig. De dikterer transportvejene og må have været besværligt terræn for de utallige krige, der er udkæmpet på disse kanter.

Bjergene forklarer sikkert også, at landskabet er så grønt - de må fange en del fugt fra havbrisen.

Jeg undrer mig over de mange vindmøller i appelsinplantagerne. De har kun to, primitive vinger, "kroppen" er tynd, og de har ingen generator. Senere fortæller en lokalguide, at det er "vifter", der starter for at skabe luftcirkulation, hvis/når temperaturen kommer ned på 5°. Kold luft er tungere end varm, og appelsintræer kan ikke lide at få kolde fødder.

Hotel Tolo

Fremme ved hotellet får vi værelse på 2. sal, og elevatoren rummer kun med besvær to personer med oppakning.

Altanen
Klik for større foto

Værelset er ikke stort, men OK med en dejlig, østvendt altan. Der er kun 1 meter fra hotellet til vandkanten, og udsigten over bugten med øer er formidabel. Med altandøren åben kan man tydeligt høre den rytmiske brænding - perfekt søvnhypnose!

Rejselederen E. har foranlediget tidlig aftensmad (kl. 19) på hotellet. Det er en udmærket buffet, ikke det store sus, men OK. Vi deler bord med E. og B.

B. er også fra Aalborg, og for hende er det et gensyn med hotellet - hun boede her 3-4 dage under en rundrejse i 1979. Det er sørme længe siden!

Jeg er helt kvæstet efter den lange rejsedag, går tidligt i seng og hører slet ikke tordenvejret ved midnatstid.