Postforliget betyder, at parcelhusejerne skal bruge ca. 1 mia. kr. på nye postkasser, så Post Danmark kan fyre folk og spare 200 mio. om året.
Postkasserne skal ud til vejen (eller skel), så Post Danmark kan rationalisere og spare godt 200 millioner (har nogen beregnet).
Etageejendomme har været igennem noget af det samme, og nu er turen altså kommet til parcelhusene.
I 2007 var der 1,2 mio. parcelhuse i Danmark. Antag at to tredjedele (lavt sat) skal have ny postkasse, og at en postkasse koster fra 1000 til 1500 kr. Det giver 800.000 postkasser à f.eks. 1250 kr. = 1 milliard kroner.
Hvis aktieselskabet Post Danmark var privatejet, måtte det beregne rentabiliteten af at opsætte nye postkasser. Ville investeringen kunne forrente sig, og ville tilbagebetalingstiden være kort nok?
Men aktierne i Post Danmark ejes af staten, og regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har besluttet, at parcelhusejerne skal betale gildet.
Post Danmark (og andre distributører) stryger rationaliseringsgevinsten uden at investere en krone, og som sidegevinst scorer staten 250 mio. i moms.
Sagen er nok den, at når husejerne har betalt regningen, bliver det nemmere (muligt?) at sælge aktierne i Post Danmark til private investorer.
Hvem der dog var producent af postkasser! De scorer kassen på postkassen og kan rette en tak til forligspartierne.
@ Ellen
Måske har der været lokale vedtagelser, men nu er de nationale jvf. postforliget. Jeg betaler gerne skat, men ikke denne slags.
“Reklamer kan du slippe for…”
Dem slipper jeg først for, den dag jeg fjerner min postkasse, og så smider de dem sikkert på min dørtærskel eller i min forhave. Det sidste mærke-tiltag har hjulpet, men der er stadig distributører (skolebørn?), der ikke kan læse eller respektere.
Bortset fra, at jeg til fulde forstår din forargelse over Post Danmarks økonomipolitik, troede jeg egentlig, at postkasser allerede i lang tid har skullet befinde sig ude ved fortovet. Det har de i vores kommune; postbudet skal godt nok stige af cyklen, men må ikke være nødt til at sætte den fra sig for at kunne aflevere posten.
Reklamer kan du slippe for, men det var nok en retorisk bemærkning?
Vi sender måske nok færre breve, men med al den internethandel må de vel kunne hente en del af pengene hjem i pakkeporto. Den er i hvert fald dyr nok!
@ Hanne
Jeg er bare sur! Jeg overlever nok både udgift og besvær, men det krænker mig dybt, at jeg skal “brandbeskattes” uden at få noget som helst for det.
Man har gjort Post Danmark til et aktieselskab, som skulle fungere på markedsvilkår, og så skal vi tvinges til at subsidiere dem og alle de andre distributionsselskaber, som stadig forurener min postkasse med reklamer og bras på trods af mit nej tak.
Det støder mig. Måske får jeg mig en postboks på posthuset i stedet. Så slipper jeg også for de uønskede reklamer 🙂 – Men det koster sikkert også…
Pudsigt nok stod jeg i dag ude og kiggede på min opgang, da posten kom. Han havde én forsendelse, og det var mit lille Kristeligt Dagblad, og jeg vil tro, at han var inde i opgangen ved postkasseanlægget i 20 sekunder. Noget lignende gjorde sig naturligvis gældende i naboopgangen. Nu hvor postbudene ikke længere skal smide forsendelserne ind ad brevsprækkerne, må der blive masser af postbude til overs bare fra etageejendommene.
Hertil kommer dem fra parcelhusene. Hvis vi nu siger, at det er ca. det samme fra de to “bidragydere” så er der altså tale om en årlig rationalisering på 400 mio. kr. Der sendes færre og færre breve, snart bliver pakkerne heller ikke længere omdelt, men man skal under alle omstændigheder selv hente dem (det gør alle med normale arbejdstider allerede i praksis) – jeg spørger snart “hvad skal Postdanmark lave?”
For ikke så længe siden hørte jeg en topchef fra Danmark i radioen. Han dvælede ved de faldende indtægter, og mente, at postvæsenet derfor måtte have færre pligter. For mig at se er det skruen uden ende, og jeg synes, de er startet med at skrue den gale vej!