Sjældne ænder i sproget. Dansk er en svær en #31

Nogle ænder er så sjældne, at de ikke nævnes i ornitologiske værker, selvom de har et navn på dansk. Det gælder fx sømanden og forstanden.

LokkeandJeg har før skrevet om andens rolle i det danske sprog, men der findes nogle sjældne racer, jeg ikke nævnte. De er så sjældne, at de end ikke nævnes i ornitologiske opslagsværker. Et andet emne, jeg vil komme ind på, er tilberedningsformer.

I ”Vild med and” nævnte jeg den meget sjældne forstand, som lever i de dybe skove. Stormanden er næsten lige så sjælden, fordi den altid styrter, når den prøver at flyve i hårdt vejr.

Nogle sjældne ænder har navn efter deres udseende. Det gælder fx kromanden med den sølvglinsende fjerdragt og sømanden, der har to spidse gevækster på hovedet.

En kurvand har vingespidser, som krummer opad, så de sammen med gumpen former en redelignende kurv på fuglens ryg. Ællingerne slås om at sidde her og få en ridetur.

Fortanden blev fremavlet af særligt højtrappende og agtpågivende racer og blev brugt som vagtand på militære anlæg frem til midten af det 19. århundrede. I dag er den rapkæftede race sjælden, fordi den er galsindet og giver for mange naboklager.

Vi kommer ikke uden om det kulinariske, hvor danskernes kærlighed til den velsmagende fugl har skabt egnsretter som anstand (nær Vejen) og tilstand (nær Århus). Anstand er en ret, som sjældent er på menuen i vore dage.

Mere udbredt er formanden, som er den danske version af canard à la presse (presset and). I gamle dage kaldte man den også for stødtand. Endelig er der doktoranden, som kogt i mælk er god sygekost.

Den tekniske udvikling har også sat sine spor. I takt med at nyhedsformidlingen migrerer til Internettet, er det blevet almindeligt at sige ”modemand” i stedet for avisand.

På falderebet må jeg lige rette en udbredt misforståelse: En eland er ikke en elektrisk and, men derimod en elsdyrantilope. Så er det på plads, og vi kan gå over til noget andet.

 

10 thoughts on “Sjældne ænder i sproget. Dansk er en svær en #31

 1. Erik Hulegaard

  Da jeg nåede til det kulinariske, ventede jeg en “gourmand”, men nej. Lingvistik er en and-erledes disciplin af kviks-and.

  Rigtig godt (alternativt) indlæg!

  Svar
  1. Eric

   Gourmand og kviksand blev som mange andre strøget af listen, for hvad er en/et “gourm” og “kviks”? Næh, fræfikset foran “and” skal have en betydning, ellers er anden meningsløs. 😉

   Svar
 2. Ellen

  Af hjertet tak – mener en fra ‘æ bøhland’, som ikke selv er stormand, men havde en god farmand.
  😆 Skønt, altså …

  Svar
 3. Donald

  Det var dog utroligt mange ænder, du har opsporet. Jeg er næsten sikker på at form-anden vil klare sig godt ved dyre olympiader, af den slags, som har sendt en Irl-and i gældsfængsel.

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *