Bådflygtninge til Leros og andre græske øer

Senere i år holder vi ferie på Leros. Der er kun få turister, men til gengæld har øen modtaget ca. 4.000 bådflygtninge i første halvår.

Strand på Leros

Strand på Leros

Den 16. juni skrev UNHCR, at der i 2015 var ankommet 55.000 flygtninge til Grækenland over havet fra Tyrkiet. Heraf 3.900 til Leros.

De kommer i tæt pakkede gummibåde. Menneskesmuglerne udnævner en af flygtningene til kaptajn og fortæller ham, at han skal styre efter lysene.

Hver flygtning betaler typisk smuglerne 1000 € for den illegale envejsbillet. Når vi senere i år tager til Leros på ferie, bliver det den dovne og hurtige transport med fly fra Athen. To personer retur for rundt regnet 300 €.

For de fleste regeringer i Europa er flygtningestrømmen ”hands off,” så smuglerne scorer kassen på den menneskelige tragedie. Det er vist omkring 60 %, der kommer fra Syrien.

3.900 flygtninge på knap et halvt år svarer til ca. 8.000 på et år. Det er lige så mange, som der er fastboende på Leros. Det er en lille ø.

De praktiske problemer med at huse flygtningene, til de kan ekspederes videre, er enorme. De lokale er ikke just tynget af velstand, men gør alligevel et stort, frivilligt arbejde for at hjælpe de nødstedte.

I 2014 søgte i alt 14.710 personer om asyl i Danmark. Det var for mange, synes et flertal i folketinget, og man vil derfor reducere tilstrømningen ved at skære i ydelserne.

Der er også megen snak om, at flygtningene skal hjælpes i nærområderne, men der flyder mig bekendt ikke hjælp fra Danmark til de græske øer, udover de euro turisterne lægger.

I dag afgøres – måske – Grækenlands skæbne i Bruxelles. EU kræver reformer, og reformer er tiltrængte i et land, som er fallit, og som i første halvår af 2015 modtog 55.000 flygtninge over havet fra Tyrkiet.

Man kan stille mange spørgsmål om humanitært ansvar, men helt irrationelt kommer jeg til at tænke på, hvem der mon fremstiller alle de gummibåde?

/Eric

22 thoughts on “Bådflygtninge til Leros og andre græske øer

 1. Jette jacobsen

  Hej Erik.

  Kontoret ligger lige efter supermarked, op af den lille gade til venstre ved sko butikken. Jeg er sikker på at de vi tage imod alt med kys hånd. Selv få flasker med vand kan hjælpe. Og dejligt at læse at der er andre end mig der har lyst til at hjælpe. Min familie og jeg har allerede samlet alt det tøj ind som vi kan få med, samt lidt kontanter. Vi håber at flere vil være med til at gøre en forskel. Jeg er på Leros fra start sep. Måske vi ses:-)

  Rigtig god tur til jer.

  Jette

  Svar
 2. Jette jacobsen

  Hej.
  Jeg faldt lige over din hjemmeside da jeg søgte på hjælp til flygtninge på leros. Jeg er kommet på Leros i 20 år og har nu flere gange ved selv syn set hvor stort problemet er med flygtninge på Leros. Derfor er jeg og en del af min familie også igang med at samle penge og tøj ind til hjælp på Leros. Vi rejser sidst i aug og start sep og har gennem Spies fået ekstra bagage gratis med, og lige nu er behovet stort for herretøj på Leros. Samt mad og vand. Vores plan er at vi ikke vil give kontanter til Leros Solidarity Network, men at vi handler mad og vand for pengene når vi er på leros og når vi ved præcis hvad behovet er når vi er der. Så sent som igår hørte jeg at der p.t er 500 flygtninge på Leros.
  Husk os der har mere, kan godt undvære lidt, og det gør en forskel.

  Svar
  1. Eric

   Hej Jette

   Glimrende initiativ, og fint at Spies og Apollo giver mulighed for overvægt til flygtningehjælp. Jeg havde tænkt på at aflægge besøg på netværkets kontor i Plathanos, hvis jeg kan finde det, og høre, hvordan man bedst kan hjælpe. Vi rejser med rutefly og kan derfor ikke have “ekstra” med, men Jeg tror, de er taknemmelige for alt. Vi får se.

   Når du som førstegangskommentator skulle godkendes, er det en simpel anti-spam-foranstaltning. Skulle du vende tilbage med samme navn og e-mail, går du glat igennem.

   God ferie på Leros. 🙂

   Svar
 3. Farmer

  -Og denne morgen meldes -som vel forventeligt under de bankforhold- om stigende antal tyverier i turistområderne.
  Det er værst tænkelige mix for landet; blot rygtet er ren gift for græsk turisme. Hr. og fru DK/EU vil have tryghed og sikkerhed under ferien.
  Er der ballade og risiko søger man tilbage til grisefesten på Mallorca.

  Svar
 4. Donald

  Enig med Farmer – det er den bedste støtte at være turist.
  Tallene i indlægget er rystende – især kvote-sammenligning med Danmark. Vi kunne godt gøre mere.

  Svar
  1. Eric

   Bruger man sine penge i de lokale forretninger og restauranter, havner de i hvert fald ikke i de forkerte lommer.
   Og ja, tallene er rystende. Ifølge UNHCR var antallet af bådflygtninge til Grækenland i 2015 steget til 77.100 den 10. juli.
   Det skriger på en EU-strategi. Nu er Ungarn gået i gang med at bygge et 150 km langt hegn mod Serbien. Hvad mon serberne så finder på?

   Svar
 5. Ellen

  Vi støtter dem også ved at tage derned til oktober, men jeg vil være helt ærlig og indrømme, at jeg ikke synes om det tankeeksperiment, at Danmark skulle modtage over 2½ million flygtninge …
  Jeg kan godt se din pointe i svaret til Farmer, men det løser jo ikke deres problem at bruge fortiden som undskyldning for nutidens problemer, og i mine øjne er de for lidt indstillede på at yde en indsats. Portugal og Irland havde tilsvarende problemer; kæmpede en brav og for de fleste en hård kamp – og vandt den. Derfor er det ikke i orden, at grækerne bare ikke vil noget som helst.

  Svar
  1. Eric

   Nej, hvis 5,5 mio. flygtninge skulle passere gennem Danmark – svarende til Leros’ 8000 – ville det belaste mangt og meget. I dag er det primært Grækenland og Italien, der har problemet, og de øvrige EU-lande synes absolut ikke at have travlt med at hjælpe. Der mangler i den grad en EU-strategi.

   Jeg forstår sådan set godt, at grækerne ikke er meget for mere af den medicin, som – trods Trojkaens forudsigelser – har forværret patientens helbred væsentligt siden 2010. Hvad der er op og ned fører nok for vidt til dette kommentarspor, jeg noterer mig blot, at nogle fremtrædende økonomer mener, at det, EU har gang i, er økonomisk galimatias. Fx Paul Krugman.

   Jeg har endnu ikke hørt nogen have en mening om, hvad der sker, når man gennemtvinger kolde afvaskninger i et land, hvor der er massiv folkelig modstand, og hvor forarmelsen allerede har medført en betydelig politisk polarisering. Det synes ikke at bekymre nogen synderligt, men det burde det nok.

   Svar
 6. Inge

  Der er mange i Grækenland som gør et fantastisk stykke arbejde for flygtningene, og du har helt ret, vi kan bl.a. hjælpe ved at være i landet og lægge vores feriepenge dernede.

  Svar
 7. Farmer

  -Og kunne man så få de lokale til at opgive den lille del af deres indtægt til skattevæsenet, og samtidig få skattevæsenet til at aflevere pengene til et offentlige system, som fungerede for borgerne og ikke for sig selv og vennerne.
  Men det er nok en drøm.
  Det har i al fald aldrig været numererede bilag og kasseapparater det har flydt over med på de herlige græske steder vi har været.

  Svar
  1. Eric

   Mon ikke grækerne har et noget andet forhold til statsmagten og skatter end vi? Først var det romerne, dernæst Byzans, og så osmannerne i en lang periode. Nogle af øerne har haft Johanitterne som herrer, og i sidste århundrede sad italienerne tungt på mange øer. Så skred Konstantin i exil, og juntaen regerede med militær fasthed.

   Det er intet under, hvis man har en dyb mistillid til dem, der regerer, og sikkert betragter familien som det eneste rigtige bolværk. Der er vist meget langt til at betale skat med glæde!

   Svar
 8. Pia

  Vi selv rejser også, senere på året, til en af de græske øer og støtter ved at lægge lidt valuta i de små butikker og ditto spisesteder. Vi har aldrig bestilt all inclusive, og kunne heller ikke drømme om at gøre det nogensinde. Selv morgenmanden bliver handlet lokalt, og indtaget på terrassen, hvor vi nu end bor.

  Svar
  1. Eric

   Lykken er at købe et friskbagt og lunt brød hos bageren på torvet i Platanos, bære det hjem mens man sniffer til posen, skære gennem den eksplosive skorpe og sende krummer ud i rummet som shrapnel. Og så koster det kun en euro eller så …

   Svar
 9. Lisa

  Som alltid kom det et overraskelsesmoment :). Ja, hvor kommer alle disse gummibåtene fra? Et godt spørsmål. Egentlig svært alvorlig sak.

  Svar
   1. Eric

    P.S.
    Pr. 10.7. var der iflg. UNHCR kommet 77.100 flygtninge over havet til Grækenland i 2015. Hvis der er 40 i hver gummibåd, er det 1927 gummibåde og påhængsmotorer. Og 77.100 redningsveste, hvis alle har haft en sådan.

    Svar
 10. Farmer

  Dette at besøge området, at lægge en del af feriepengene hos de lokale handlende og de små lokale B&B er en af de bedste måder at bakke befolkningen op på.
  Vi har også genbesøg på de græske øer som en mulighed til vores forårsferie primo marts.
  Selvfølgelig først og fremmest for at få noget ud af de selv: men desforuden kan det være med til at give en lille flig tilbage af den fordel vi har i, at Grækenland er frataget muligheden for at devaluere svarende til landets fejlførte politik og manglende samfundsorden.

  Svar
  1. Eric

   Netop, og hvis flere så bare ville holde sig fra all inclsive, der udhuler den lokale økonomi, men det er nok for meget at håbe på.

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.